UPDATE, ora 19.07: Compania Naţională de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din România anunţă că drumurile cu circulaţie îngreunată sunt:
CNADNR roagă participanţii la trafic ca în perioada următoare să respecte cu maximă atenţie restricţiile de viteză specifice sezonului, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere existente şi să echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată), etc.
UPDATE: CNADNR a anunţat că autostrada Arad–Timişoara km 503+650–km 535+850 a fost redeschisă circulaţiei pentru toate categoriile de vehicule, luni, începând cu orele 15:00.
UPDATE: În Suceava şi Botoşani ninsorile s-au mai domolit, însă se circulă în continuare cu mare greutate.
Pe centura municipiului Suceava au fost blocate zeci de tiruri, pentru că drumarii nu au intervenit la timp pentru a degaja carosabilul de zăpadă. Au intervenit însă poliţiştii de la Rutieră, care au reuşit să fluidizeze traficul.
Pe DN 29, în judeţul Botoşani, pompierii au intervenit pentru a-i scoate pe şoferi din nămeţi. Tot ei au mers şi la Petricani, unde un bărbat de 47 de ani a avut nevoie de ajutor după ce acoperişul i s-a prăbuşit din cauza zăpezii şi a rămas între dărâmături. Bărbatul nu a fost rănit.
Tot în judeţul Botoşani, pompierii au intervenit la un microbuz cu opt pasageri care a derapat şi a ajuns în şanţ. Nimeni nu a fost rănit, iar ocupanţii microbuzului au fost transportaţi în siguranţă la destinaţie.
Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, la România TV, că nu s-au înregistrat probleme foarte mari în urma căderilor de zăpadă de la sfârşitul săptămânii şi că Ambulanţa şi SMURD-ul sunt pregătiţi oricând să intervină, inclusiv în situaţia în care vremea se va înrăutăţi. „La momentul actual, din rapoartele pe care le avem, nu sunt probleme, totul decurge normal, poate sunt anumite întârzieri din cauza condiţiilor de drum, dar este ceva obişnuit iarna. Nu sunt ambulanţe blocate sau pacienţi la care nu se poate ajunge”, a spus Arafat, precizând că în cursul nopţii două ambulanţe speciale au intervenit în Dâmboviţa, unde cinci persoane, doi copii şi trei adulţi, au fost grav răniţi în urma unei explozii şi au trebuit transportaţi la Bucureşti. Un alt caz deosebit s-a semnalat în Timiş, unde o gravidă a născut acasă, asistată de echipajul ambulanţei care se deplasase la domiciliul său.
Situaţie disperată din cauza vremii. Ninsorile abundente continuă să creeze probleme în toată ţara.
Troienele din Ungaria au blocat circulaţia spre Vama Nădlac. Zeci de şoferi au stat peste 11 ore în maşini, la 10 kilometri de graniţa cu România. Ca să nu îngheţe de frig în autoturisme, oamenii au stat cu motoarele pornite. Unii dintre ei au rămas fără benzină şi au trecut graniţa pe jos ca să-şi umple canistrele. Abia după ce drumarii din Ungaria au curăţat şoselele, şi-au putut continua drumul.
Pe Drumul Naţional 7, care leagă Aradul de Nadlac, se circulă în continuare în condiţii de iarnă.
În multe zone din Suceava circulaţia este îngreunată, iar mai multe maşini au derapat şi au ajuns în şanţ.
Zeci de tiruri au rămas blocate aproape 9 ore pe DN 12A, în judeţul Harghita.
Circulaţia este întreruptă pe autostrada Arad – Timişoara, km 503+650 – km 535+850 din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului. Compania Naţională de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din România estimează că în jurul orei 15:00 se va relua traficul pe tronsonul de autostradă menţionat.
Pe restul reţelei de drumuri naţionale se înregistrează depuneri de zăpadă între 0 – 3 cm şi se circulă în condiţii de iarna. De asemenea, pe anumite sectoare de drumuri naţionale pe partea carosabilă s-au format suluri de zăpadă care îngreunează circulaţia.
Acestea sunt:
CITEŞTE ŞI: Ninsoarea şi vremea rea provoacă haos în Europa şi America VIDEO
Întârzieri la decolarea unor curse de pe Aeroportul Otopeni
Mai multe aeronave de pe Aeroportul Otopeni au decolat cu întârzieri de aproximativ o oră, din cauza operaţiunilor de degivrare. Nicio cursă nu a fost anulată din cauza vremii.
„Întârzierile sunt în general sub o oră, dar, sigur, am avut destule şi peste acest interval, toate cauzate de menevrele pentru degivrare. Aeronavele au stat peste noapte în aeroport, acum se curăţă. Totuşi, aeroportul este negru, nu alb, semn că s-a lucrat. Degivrăile sunt făcute pe rând, iar întârzierile nu sunt foarte mari”, a spus Valentin Iordache, potrivit Mediafax.
Astfel, cursa spre Lisabona, care trebuia să plece de pe Aeroportul Otopeni la ora 5.00, a decolat la 6.08, iar aeronava spre Praga, programată la 5.20, a decolat la 6.33. Cursa spre Tel Aviv, programată la ora 6.00, a decolat la 6.59, iar cea spre Amsterdam, programată la 6.00, a plecat la 7.27. O altă cursă, care trebuia să plece spre Frankfurt la 6.20, a decolat la 7.22, iar aeronava spre Treviso a decolat la 7.37, în loc de 6.10.
Timpul de decolare s-a redus sub o oră pentru cursa de Munchen, programată să decoleze la 6.55 şi care a plecat la 7.32. De asemenea, cursele spre Varşovia, Zurich, Barcelona, Viena şi Istanbul au avut aproximativ 30 de minute întârziere la decolare, iar cea spre Bergamo doar şapte minute.
Alte curse programată în intervalul orar 6.20 – 8.30 aşteaptă degivrarea, aeronavele urmând să decoleze spre Roma, Memmingen, Londra, Paris, Timişoara,Veneţia şi Iaşi.
Şcoli închise din cauza vremii
Toate şcolile din judeţul Timiş şi Suceava vor fi închise luni, 10 decembrie, din cauza zăpezii şi a viscolului. Cursurile vor fi suspendate, luni, şi la şcoala şi grădiniţa din comuna arădeană Dorobanţi, din cauza zăpezii care îngreunează accesul în localitate al microbuzului care ar trebui să aducă de la Arad cadrele didactice.
Şi Capitala este acum sub COD GALBEN de ninsori. A nins mai multe ore în Bucureşti, iar circulaţia se desfăsoară în condiţii de iarnă. Temperatura maximă nu va depăşi 2 grade la amiază. Ninsorile vor reveni în Capitală marţi seară. VEZI PROGNOZA PE TREI ZILE.