Iarnă în octombrie. La munte ninge viscolit. Strat de 15 cm de zăpadă VIDEO

Iarna începe să-şi intre în drepturi. Miercuri dimineaţă, la Rânca a început să ningă, iar autorităţile au închis deja un drum naţional. În mai multe zone este cod galben de viscol.
Alina Costache
05 oct. 2016, 07:33
Iarnă în octombrie. La munte ninge viscolit. Strat de 15 cm de zăpadă VIDEO

La Rânca şi pe Rarău a început să ningă viscolit. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă că circulaţia rutieră pe drumul național 67C (Transalpina), între stațiunea Rânca și Obârșia Lotrului, km 34+000 – km 67+400, este restricționată ca urmare a condițiilor meteorologice (strat de zăpadă de 3 cm și vânt puternic).

Restricția este impusă autovehiculelor neechipate corespunzător pentru condiții de iarnă.

În prezent, lucrătorii de la drumuri acționează cu două utilaje pentru menținerea carosabilului în condiții cât mai bune de circulație.

 Citeşte şi COD GALBEN de vânt puternic în patru judeţe. La munte ninge viscolit

 

Stratul de zăpadă de la Bâlea Lac (jud. Sibiu), din Munţii Făgăraş, măsoară 15 centimetri, miercuri, iar în zonă sunt anunţate ninsori şi temperaturi negative.

Meteorologul de serviciu din cadrul Centrului Meteorologic Transilvania Sud, Eugen Mitea, a declarat, miercuri dimineaţa, pentru MEDIAFAX, că stratul de zăpadă de la Bâlea Lac măsoară 15 centimetri şi ninge în continuare.

„Ninge la Bâlea Lac, dar e foarte posibil ca în următoarele zile ninsorile să ajungă şi la Păltiniş, în zonele mai joase. Stratul de zăpadă la Bâlea este de 15 centimetri. Mai ninge în cursul zilei de astăzi (miercuri – n.r.) la munte, iar în timpul nopţii se mai liniştesc şi ploile din zonele joase. Se va menţine, însă, o masă de aer foarte rece, cu temperaturi foarte scăzute”, a spus Eugen Mitea.

Potrivit acestuia, la ora 9.00 în Sibiu erau 6 grade Celsius înregistrate în staţa de la Aeroport, iar la Bâlea Lac erau minus 4 grade Celsius şi ninsoare. 

Mitea a adăugat că vremea se va încălzi uşor în perioada următoare, însă nopţile rămân reci.

Meteorlogul a prognozat o tempertură minimă de minus 1 grad în cursul nopţii în Sibiu, minus 5 grade la Păltiniş şi minus 8 grade la Bâlea Lac.

Strat de 10 cm pe Transfăgărăşan

„În urma ninsorilor din ultimele 12 ore, stratul de zăpada pe Transfăgărășan este de 8-10 centimetri, ceea ce face ca pe tronsonul Cascada Capra (1.700 metri altitudine) în județul Argeș — Pilonul 2 Telecabină (1.600 metri altitudine) în județul Sibiu, circulația să se desfășoare în condiții de iarnă. În acest moment se intervine cu utilaje de deszăpezire”, se precizează într-un comunicat transmis de directorul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu.

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe șoferi să nu circule pe Transfăgărășan decât dacă au autoturismul echipat pentru iarnă, respectiv dacă au anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, lopată și nisip.

Traseele montane din județul Argeș sunt în continuare deschise, dar turiștii care intenționează să le parcurgă trebuie să aibă echipament corespunzător constând în colțari, piolet sau bețe de schi și îmbrăcăminte specifică.

„Sfatul Salvamont Argeș pentru cei care își vor petrece sejurul în zona montană argeșeană este să nu încerce să urce pe traseele închise și să ceară informații salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul National Salvamont, formând 0SALVAMONT. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei, în așa fel încât să existe o marjă de siguranță de o oră de lumină”, se mai arată în comunicat.

Prefectul recomandă șoferilor să evite Transalpina timp de două zile

Prefectul județului Vâlcea, Radu Renga, recomandă conducătorilor auto și turiștilor să evite timp de două zile traseul Obârșia Lotrului – Rânca (Transalpina) din cauza ninsorii care a început să cadă de miercuri dimineață.

„Am ținut legătura cu reprezentanții CNADNR care au intervenit pentru a nu se depune zăpadă pe asfalt. Dimineață stratul era de 2-3 cm, dar s-a intervenit cu utilaje și acum este negru pe jos, dar ca măsuri de precauție ar fi recomandat conducătorilor auto și turiștilor să evite până joi seara Transalpina, mai ales pe ruta Obârșia Lotrului — Rânca. În weekend sunt semne că vremea s-ar îmbunătăți. Am discutat și cu jandarmii montani și cu Salvamontul în caz de vreo intervenție”, a precizat prefectul Radu Renga.

Porțiunea pe care se înregistrează ninsori, Obârșia Lotrului — Rânca, este cea mai înaltă de pe Transalpina, ajungând la altitudinea de 2.100 de metri.

În județul Vâlcea ninge slab de miercuri dimineață la peste 1.800 de metri, în zona Boișoara, Voineasa și Mălaia, de aceea Serviciul Județean Salvomont recomandă turiștilor să nu se meargă în drumeții montane în aceste zile.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni