Ultima prognoză de la ANM anunță că temperaturile cresc în toată țara. Dacă, în mod obișnuit, termometrele ar trebui să indice cel mult 5 grade Celsius, meteorologii anunță că vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile vor trece de 10 grade, aceeași tendință
Este pentru prima dată când până acum nu s-a depus strat de zăpadă în București.
Mai mult decât atât, meteorologii spun că în următoarele două săptămâni temperaturile nu vor mai scădea, iar vremea va rămâne așa până la finalul iernii.
Climatologul Roxana Bojariu a explicat fenomenul în direct la Digi24.
Întrebată cum e posibil ca bucureștenii să nu fi văzut zăpadă pe străzile din București ăn 2025, Bojariu a spus: „Există fluctuații în regimul de vreme, dar aceste fluctuații se suprapun peste tendința de încălzire. Este o caracteristică care are un impact asupra tuturor anotimpurilor, dar din observațiile meteorologice, aceste tendințe de creștere a temperaturii sunt mai accentuate vara și iarna.”
În contextul temperaturilor ridicate și cu frecvență mai mare, „în care avem condiții de iarnă blândă, evident că precipitațiile nu mai sunt sub formă de ninsoare, de cele mai multe ori încep să devină precipitații sub formă lichidă, de ploaie.”
În ceea ce privește viitorul, expertul susține că „așa vor arăta cele mai multe dintre ierni, evident cu episoade cu zăpadă, care episoade vor fi din ce în ce mai rare.”
Iernile în care stratul de zăpadă a apărut mai târziu au fost prezente și în 2022 și în 2020. Acum trei ani, în București, stratul de zăpadă a măsurat 3 cm, pe 8 ianuarie, iar pe 6 februarie 2020, a ajuns la 23 cm de zăpadă în Capitală.
Săptămâna 27 ianuarie – 3 februarie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zona Carpaţilor Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali.
Citește și: Vreme neobișnuită în București la sfârșit de ianuarie. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza meteo
Prognoza ANM săptămâna 3 – 10 februarie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va avea o tendinţă în general deficitară în cea mai mare parte a ţării.
Săptămâna 10 – 17 februarie
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi uşor deficitare în regiunile vestice şi sudice, în timp ce în restul teritoriului vor fi apropiate de cele normale.