Australia se confruntă cu o iarnă neobișnuit de rece, deși, în mod obișnuit, în această regiune sezonul rece se manifestă blând. În doar șapte zile, temperaturile au suferit scăderi îngrijorător de mari.
În timp ce în Europa este o căldură infernală, în emisfera sudică a planetei iarna își face de cap. Frigul nu a ajuns doar în sudul Australiei, ci și în unele zone din Queensland, unde nopțile sunt adesea geroase, iar în munți este multă zăpadă.
În orașul Brisbane, în nord-estul Australiei, temperaturile scad ocazional sub zero grade noaptea. Metropola este situată la 27 de grade latitudine sudică, comparabilă cu nordul Libiei sau al Egiptului din partea noastră a lumii.
Me: Let’s move to Australia so I don’t have to shovel snow anymore.
Also me exploring Australia: pic.twitter.com/BHmsi1orE0
— ⚛️ Marcin Siedlarz (@siedlmar) July 19, 2024
Locuitoriidin Australia sunt nevoiți să dea drumul la căldură, dar din cauza climei foarte blânde, nu toată lumea are calorifere în casă, nefiind o practică să existe astfel de obiecte în gospodăriile oamenilor. Ca o consecință, cetățenii se confruntă cu facturi la energia electrică mai mari decât de obicei. În schimb, serviciile medicale raportează o creștere a infecțiilor virale.
Nici pentru România situația nu se prezintă foarte îmbucurătoare. Noi nu vom avea parte de ninsori, ci de temperaturi sufocante, anormale pentru ultima lună a verii. La mare, temperaturile vor oscila între 30 și 36 de grade Celsius, oferind timp perfect pentru plajă, dar și provocări în gestionarea căldurii intense. La munte, temperaturile vor fi ceva mai blânde, cu valori maxime de 25-30 de grade Celsius. Totuși, canicula va fi prezentă și în zonele montane, deși cu o intensitate mai redusă. Capitala va fi sub asediul caniculei, cu temperaturi ce vor atinge frecvent 40 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi amplificat de lipsa precipitațiilor și de căldura reținută de clădiri și asfalt, arată AccuWeather.