Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a ținut să precizeze că nu se pune problema interzicerii sobelor clasice, cu lemne, dar că se dorește modernizarea vechilor dispozitive, mai ales că există o directivă din partea Uniunii Europene în acest sens.
„Cel puțin cât va trăi generația mea, nu va fi interzisă încălzirea cu leme deoarece lemnul este o resursă regenerabilă. Niciodată nu am discutat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor așa ceva pentru că este o prostie. E adevărat că poți să vii cu un proiect prin care să finanțezi sobe eficiente energetic”, a zis Mircea Fechet la DC News.
Conform datelor transmise de ministru, din toamna anului acestuia, urmează să fie lansat un program prin care românii să-și modernizeze sobele. Vor putea obține o finanțare de cel puțin 80% din partea statului, prin Rabla pentru Sobe. Procedura va fi, cel mai probabil, similară cu alte programe de tip rabla. Este un pas esențial pentru a diminua poluarea și pentru a micșora consumul, prin mărirea randamentului.
Programul „Rabla pentru sobe” ar putea fi deschis. Se dau 10.000 de lei pentru români
„Avem un program de sobe pe care îl vom lansa în această toamnă. O să finanțăm sobe energetice. Din acest punct de vedere, există niște normative europene care spun, de exemplu, că randamentul trebuie să fie de minim 75%. Programul se numește Rabla pentru Sobe, așa cum l-am numit noi, și e aproape gata. Ne propunem să finanțăm un procent însemnat, de minim 80%. Omul nu poate să pună mai mult de 10, 20%”, a adăugat ministrul Mediului, pentru sursa citată anterior.
La jumătatea lunii ianuarie, ministrul Mediului a anunțat lansarea în consultare publică a Ghidului de finanţare pentru Programul-pilot „Rabla pentru sobe”.
Programul va avea un buget de 500 de milioane de lei și îi vizează pe solicitanții din comunele situate în 27 de județe, potrivit Legii muntelui nr. 197/2018. Fiecărui solicitant i se acordă finanțare de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu peste 10.000 de lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deservește o gospodărie.
Aparatele pentru încălzirea locuinţelor vor putea folosi drept combustibil lemnul pentru foc, peleţi sau bricheţi, fiind acceptate inclusiv termosobele, şemineele, termoşemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign: putere nominală de 8kw – 35kw, randament de minimum 80%, emisii de particule (PM) sub 40mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/mc, emisii de monoxid de carbon sub 1.500 mg/mc, emisii de oxizi de azot sub 300 mg/mc.
Primăriile se pot înscrie în program prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, oricine doreşte să-şi înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se poate înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziţie de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Apoi, fiecare dintre cei care s-au înscris vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă. În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate transmite o singură cerere de înscriere, prin intermediul aplicaţiei informatice dedicate Programului, pusă la dispoziţia Unităţilor Administrativ-Teritoriale pe pagina de internet a AFM.
Așadar, bătrânii nu vor fi nevoiți să renunțe la sobele din casă, dar pot opta pentru variante noi, pentru care statul va plăti cel mai mare procent.
Vouchere lemne 2024. Se alimentează carduri de energie din nou, iar ajutorul de lemne e inclus. Această măsură, anunțată de Ministerul Muncii, vine în contextul schimbărilor legislative recente și este menită să prevină afectarea drepturilor deja stabilite și/sau plătite.
Ajutorul pentru încălzire, va fi aprobat si anul acesta, va continua să fie acordat în aceleași condiții, iar criteriile noi pentru acordarea acestuia, conform Legii privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), se vor aplica doar cererilor depuse după 1 ianuarie 2025.
Măsura vine în sprijinul celor afectați de majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului. Este important de menționat că această decizie include și scutirea de la plata debitelor, în cazul în care acestea au fost deja stabilite.
„Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară, mai ales că o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru încălzire și a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor și a familiilor cu copii,” a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Astfel cardul de energie va fi livrat prin Poșta Română în 2024, direct la domiciliul persoanei care beneficiază de acest ajutor. Cardul de energie 2024 a fost distribuit până la data de 15 aprilie 2024.
Cine beneficiază de ajutorul pentru încălzirea locuinței? Venit mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură:
Mai mic de 200 lei: 100%
Între 200,1 și 320 lei: 90%
Între 320,1 și 440 lei: 80%
Între 440,1 și 560 lei: 70%
Între 560,1 și 680,1 lei: 60%
Între 680,1 lei și 920 lei: 50%
Între 920,1 și 1040 lei: 40%
Între 1040,1 și 1160 lei: 30%
Între 1160,1 și 1280 lei: 20%
Între 1280,1 și 1386 lei (pe membru de familie): 10%
Între 1280,1 și 2053 lei (pentru persoană singură): 10%
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe baza unei dispoziții emise de primar și este destinat familiilor sau persoanelor singure cu venituri medii nete lunare de până la 1386 lei pe persoană în cazul familiilor și până la 2053 lei în cazul persoanelor singure.
Beneficiarii sunt obligați să furnizeze corect toate informațiile referitoare la componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute.
Vouchere facturi. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat vineri, în emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru, la Digi24, că familiile cu venituri mici vor beneficia de subvenții pentru plata facturilor la energie și după data de 1 aprilie 2025, când expiră perioada de plafonare a prețurilor. El spune că urmează să stabilească împreună cu Ministerul Muncii cine sunt consumatorii care nu s-ar descurca fără acest sprijin.
Despre o posibilă explozie a prețurilor după data de 1 aprilie 2025, Burduja a răspuns: „Ne străduim să nu se întâmple asta. Pe de-o parte să încurajăm furnizorii, pe cei care ne trimit facturile acasă, care achiziționează energia electrică pe care ulterior le-o furnizează nouă, să cumpere din timp această energie electrică, nu să stea pe bursă, pentru că bursa fluctuează, se pot întâmpla multe lucruri de la o zi la altă. Și pentru consumatorii vulnerabili, acele persoane care realmente nu își pot plăti facturile la finalul luni să avem măsuri țintite de sprijin. Din vârful crizei energetice și până astăzi, România a subvenționat în funcție de nivelul de consum, știți că dacă într-o lună de zile ai în total sub 100 kWh, plătești acel maxim de 0,68 de lei pe kWh. Dacă ai peste 300 kWh, plătești 1,3 lei pe kWh, deci dublu. Și atunci ideea e așa, să subvenționăm acele familii care au venituri mici, nu neapărat un consum mic”.
Vouchere facturi. Întrebat dacă de la 1 aprilie 2025 familiile cu venituri mici vor fi subvenționate, Burduja a spus: „Cu siguranță, asta trebuie s-o facem și o fac și alte țări din Uniunea Europeană. Urmează să stabilim cu Ministerul Muncii și să identificăm exact genul de consumator care nu se descurcă fără acest sprijin. Dacă în prezent ai un apartament gol lângă Parcul Herăstrău sau în zona Primăverii și nu ai consum, primești același sprijin de la statul român ca și când ai fi familie cu doi copii, cu venit minim, și faci economie la lumină și ai un consum sub 100 kWh/lună”.
Cele trei ţări cu cele mai mici preţuri la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE, în a doua jumătate a anului 2023, au fost Ungaria, Croaţia şi România. Pentru gospodăriile din UE, preţurile la energie electrică în a doua jumătate a anului 2023 au fost cele mai mici în Ungaria, Bulgaria, Malta, Croaţia şi România.