Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, anunţă că săptămâna viitoare se vor înregistra temperaturi de minus 10, până la minus 15 şi chiar minus 20 de grade Celsius, în condiţiile pătrunderii unei mase de aer polar. Cele mai scăzute temperaturi ale acestei perioade geroase sunt aşteptate pentru dimineţile zilelor de marţi şi miercuri.
Vremea se schimbă chair din acest weekend: duminică, vremea va fi turbulentă în toată țara, și vom avea parte de ploi, lapovițe, ploi înghețate și ninsori. Apoi, temperaturile vor scădea brusc și puternic în toate regiunile.
Conform prognozei făcute de Elena Mateescu, un val de aer polar va intra în România începând de duminică, iar nivelul temperaturilor va scădea întâi în Moldova, unde temperaturile nu vor mai depăşi 1…6 grade Celsius şi apoi în restul ţării.
Un sistem de joasă presiune deasupra Rusiei preia aerul arctic și îl direcționează spre nordul Europei. Începând din acest weekend, aerul polar își va face însă drum către Europa Centrală și de Est, inclusiv către România. Astfel, după un weekend deosebit de cald, săptămâna următoare va aduce și la noi în țară o scădere bruscă și puternică a temperaturilor, fiind așteptat ger în toate regiunile, cu minime posibil până spre -15 grade și chiar sub -20 de grade în zonele înalte de munte.
Iarnă siberiană la munte, harta indicelui de răcire:
”Va fi ger, pentru că vom vorbi de temperaturi, luni, care vor caracteriza o vreme geroasă, în special noaptea şi dimineaţa, dar şi pe parcursul zilelor. Luni, cel puţin, maximele vor fi predominant negative în aproape toată ţara, cu cele mai coborâte valori maxime, -10 (grade Celsius – n.r.) în nordul Moldovei, în depresiunile din estul Transilvaniei, până la cel mult zero, un grad, local în sud-vestul Olteniei. Iar marţi dimineaţă şi miercuri dimineaţă este posibil să consemnăm vârful acestui episod din perspectiva celor mai geroase nopţi şi dimineaţă, pentru că minimele vor coborî până la -15, posibil -20 de grade în condiţiile în care vom avea şi strat de zăpadă”, a anunţat, vineri seară, la România TV, directorul ANM, Elena Mateescu.
Ea a precizat că sâmbătă dimineaţă sunt preconizate precipitaţii sub formă de ploaie în vestul, centrul şi nordul ţării, iar de duminică noaptea acestea vor începe să se transforme în ninsori, din zonele nordice şi cea a Moldovei. Ulterior aria ninsorilor se va extinde şi în sud, în condiţiile extinderii masei de aer polar.
Harta stratului de zăpadă, unde se poate schia:
Luni, 8 ianuarie, o dată cu intrarea frontului de aer rece ce provine din nord-estul Europei, temperaturile scad puternic, iar precipitațiile se vor transforma pe parcursul zilei în ninsori, în mare parte din țară. În nordul și estul țării vor fi intensificări ale vântului până la 75km/h, ninsorile fiind viscolite.
În vestul și nordul țării maximele vor rămâne sub 0 grade. Marți, maximele vor urca peste 0 grade doar local, în sudul țării, în timp ce minimele vor atinge săptămâna următoare valori de până la -15 grade în nord și chiar -20 în zonele înalte de munte. Și în sudul țării, minimele s-ar putea apropia de -10 grade.
Cauza este o zonă de presiune joasă din Balcani care va aduce duminică aer umed și care se va întâlni apoi deasupra țării noastre cu masa de aer polar ce provine din nord-estul Europei, care în prezent afectează țările scandinavice, și avansează către sud.
Înclăzire globală şi glaciaţiune, la alegere: Plus 25 de grade în Canare, minus 40 de grade în Scandinavia
Dacă sunteți în căutarea primăverii, Insulele Canare sunt locul potrivit: cu aproape 25 de grade și soare, nu există niciun semn de vreme de iarnă. În nordul Europei este o cu totul altă poveste. Acolo, un val de frig masiv a adus temperaturi de -40 de grade pentru prima dată în această iarnă.
Noul an a început cu diferențe mari de temperatură în Europa. În Insulele Canare, maximele sunt în prezent de 20-25 de grade, ca în timpul primăverii. În plus, soarele strălucește timp de până la 10 ore, de exemplu în Santa Cruz de Tenerife.
Și în nordul Europei, cerul este adesea fără nori. Cu toate acestea, soarele nu se ridică acolo deasupra orizontului în această perioadă a anului, sau doar puțin. Acesta este unul dintre motivele pentru care anul începe cu un ger năprasnic în Scandinavia.
Miercuri dimineață, în Suedia, a fost cel mai frig din ultimii 25 de ani. În micul sat din nordul Suediei, Kvikkjokk, în Laponia, termometrul arăta -43,6 grade. Temperaturi sub -40 de grade fuseseră deja măsurate la trei stații în noaptea de marți spre miercuri.
În Finlanda, țara vecină, este, de asemenea, foarte friguroasă. Miercuri dimineață, în toată țara erau între -20 și -35 de grade.