Au fost deferiţi justiţiei Diagrama Neculau, pentru trafic de influenţă, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals intelectual, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Constantin Grosu, trafic de influenţă, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Dumitru Rudai, pentru trafic de influenţă, toţi în stare de arest preventiv, şi Victor Cojocaru, medic primar specialitatea psihiatrie în cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, pentru fals intelectual şi uz de fals, potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 27 martie – 13 mai, inculpaţii Neculau, Grosu şi Rudai au pretins de la o persoană suma de peste 20.000 euro şi bijuterii din aur în valoare de 1.000 lei pentru a-i facilita, pentru sine şi pentru alte persoane, obţinerea în mod ilegal a repartiţiei unor imobile aflate în administrarea Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, lăsându-l să înţeleagă că au influenţă asupra membrilor comisiei de atribuire a unor astfel de imobile, precum şi asupra unor persoane cu putere de decizie din cadrul primăriei.
DNA precizează că, din totalul banilor pretinşi, inculpaţii au primit efectiv sumele de 5.100 de euro şi 4.800 lei.
„Cei 4.800 lei au fost primiţi de către inculpaţii Neculau şi Grosu pentru a pune la dispoziţie persoanei care dorea locuinţele mai multe înscrisuri false, în scopul constituirii dosarului pentru repartiţia locuinţelor. În acest sens, inculpata Neculau l-a determinat pe inculpatul Cojocaru să întocmească în fals două adeverinţe medicale în care a consemnat că persoana care solicitase locuinţa şi un membru al familiei sale suferă de afecţiuni psihice, deşi nu consultase persoanele respective”, se arată în comunicat.
Medicul a remis inculpatei Neculau cele două adeverinţe, pe care le-a eliberat pe baza a două cereri redactate în fals de aceasta.
De asemenea, tot în scopul îndeplinirii formalităţilor pentru repartizarea locuinţei, inculpatul Grosu a întocmit în fals două adeverinţe în care a consemnat, contrar realităţii, că persoana care a solicitat locuinţa şi un membru al familiei sale sunt încadraţi în muncă şi obţin venituri din salarii.
În 13 mai, Diagrama Neculau şi Dumitru Rudai au primit suma de 3.000 de euro, reprezentând o tranşă din totalul banilor primiţi, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante, iar patru zile mai târziu, Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor doi inculpaţi.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI- Direcţia Generală Anticorupţie şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Iaşi.