Nu tot timpul e prea comod să cărăm după noi protecție solară și nici prea ieftin. E bine de știut că există un alt aliment care costă doar un lei și care te poate proteja foarte eficient de razele solare.
Nu multă lume știa de acest aliment, însă ajută foarte mult. E vorba despre ardei. Da, ați auzit bine. Potrivit specialștilor, ardeii roșii, galbeni sau portocalii au culori tari și multă vitamina A, care ajută la protejarea celulelor pielii prin stoparea distrugerii stratului subțire. Odată consumați, vă pot apăra de razele puternice ale soarelui.
Și nu sunt singurele legume cu reale beneficii. Pe lista celor care vă protejează de soare sunt și dovlecii, roșiile coape, pepenele roșu, spanacul, ceaiul verde și peștele. Încercați să consumați aceste alimente cât mai des pe perioada verii ca să vă apărați de soare.
Știți cu toții că vara ne confruntăm cu temperaturi caniculare. Și e extrem de periculos să ieșim din casă fără protecție Tenul e cel mai sensibil și trebuie să avem mare grijă. Nu doar crema de protecție solară își face efectul, ci se poate rezolva și pe cale alimentară.
Dacă, totuși, preferați crema de protecție solară, iată ce recomandă experții în domeniu:
Radiațiile solare se împart în Radiații Infraroșii (IR), Lumină Vizibilă (din care cea mai cunoscută este „lumina albastră”) și Radiațiile Ultraviolete (UV).
Dacă vorbim despre radiațiile Infraroșii, acestea sunt responsabile de încălzirea profundă a pielii, inflamație, alterarea dermului. Ele pot accelera îmbătrânirea prematură a pielii.
Totuși, cele mai dăunătoare sunt radiațiile ultraviolete. Ele se împart în radiații UVB – Burning (arderea pielii), cu distrugere de ADN și radiații UVA – Aging (îmbătrânire), cu distrugerea calității dermului prin stres oxidativ și radicali liberi.
Factorul SPF vă arată cât ar dura radiația UV a soarelui pentru a vă înroși pielea atunci când utilizați produsul exact așa cum este direcționat față de cantitatea de timp fără protecție solară. Deci, în mod ideal, dacă folosiți SPF 30 va dura de 30 de ori mai mult pentru a vă arde decât dacă nu purtați protecție solară, a mai spus specialistul în dermatologie.
Un SPF 30 permite aproximativ 3% din razele UVB să vă lovească pielea. Un SPF de 50 permite trecerea a aproximativ 2% din acele raze.
În condiții ideale (ca într-un laborator), o protecție solară cu protecție SPF mai mare și acoperire cu spectru larg oferă mai multă protecție împotriva arsurilor solare, deteriorării UVA și deteriorării ADN decât produsele comparabile cu valori SPF mai mici.
Dar viața reală nu este ca un laborator. În viața reală, produsele cu SPF foarte mare creează adesea un fals sentiment de securitate. Oamenii care le folosesc tind să stea mult mai mult la soare. Pot sări peste cerere. Și s-ar putea să creadă că nu trebuie să caute umbră, să poarte o pălărie sau să se acopere cu haine. Ele ajung să aibă mult mai multe daune UV, ceea ce, desigur, învinge scopul.
Pentru persoanele cu antecedente sau cu risc crescut de cancer de piele, boli genetice precum albinismul sau xeroderma pigmentară sau anumite tulburări imune, SPF 50 poate să nu fie suficient. Același lucru este valabil și pentru anumite scenarii, cum ar fi drumețiile sau schiul la mare altitudine.
Fundația pentru Cancerul de Piele recomandă o protecție solară rezistentă la apă, cu spectru larg, cu un SPF de 30 sau mai mare pentru orice activitate extinsă în aer liber. Cu toate acestea, indiferent de SPF, este important să aplicați protecția cu 30 de minute înainte de a ieși afară și să o aplicați din nou la fiecare două ore sau imediat după înot sau transpirație.