Iată ce trebuie să ştii de boala ascunsă în durerile de mâini. Afecțiunea este întâlnită în rândul femeilor ajunse la maturitate, dar și la cele însărcinate. Vestea bună este că boala poate fi stopată prin intervenție chirurgicală. Despre simptome și metodele de tratament am stat de vorbă cu doctorul Dan Benția (medalion), medic neurochirurg.
„Prin antebrațul omului trec mai mulți nervi și artere, dintre acestea remarcăm cel mai mare nerv, care se numește nervul median. Așa cum îi spune și numele, nervul străbate porțiunea mijlocie a antebrațului, ajungând la nivelul mâinii, în palmă. În drumul său către palmă, nervul median trece printr-un defileu reprezentat de o zonă îngustată anatomic având peretele interior format din osul palmei și peretele superior făcut dintr-un ligament care nu se extinde. În aceste condiții, este un punct nevralgic unde orice altă modificare a acestui spațiu îngust va duce la o apăsare asupra nervului.
Îngroșarea ligamentelor, ciocurile la nivelul oaselor palmelor, depunerea unor substanțe (amiloid) în bolile reumatologice și în sarcină vor crește presiunea asupra nervului într-un spațiu deja neextensibil. Astfel, apare suferința nervului median, adică neuropatia nervului median. Referitor la simptome, putem aminti următoarele: durere la nivelul palmei și feței plantare, a degetelor, amorțeli, dureri și amorțeli în palmă, atrofia mușchilor palmei, mai ales în stadii avansate, și în special a mușchiului pentru degetul mare și mușchii profunzi ai palmei care vor împiedica mișcarea degetului mare și depărtarea degetelor.
În stadiile finale ale bolii se produce o atrofie totală a mușchilor palmei, cu imposibilitatea folosirii mâinii care devine ireversibilă. Pacienții trebuie să se adreseze de la primele simptome la medicul neurochirurg pentru a afla care este stadiul bolii. Ulterior consultului, pacientul este trimis la un examen paraclinic, un studiu de conducere a nervului median, efectuat prin electromiografie, care va stabili gradul de afectare electrică a nervului și va fi un argument alături de examenul clinic pentru tratament conservator sau chirurgical.”, spune Dan Benţia, pentru taifasuri.ro.