Iată cum arată pepenele de iarnă. pe lângă pepenele verde sau cel galben, mai există un tip de pepene despre care nu foarte multă lume a auzit în România. Vorbim despre pepenele de iarnă, care se asemuiește mai mult cu o legumă.
Pepenele verde și pepenele de iarnă sunt două lucruri total diferite. În vreme ce pepenele verde se savurează vara, proaspăt, iar pepenele de iarnă este folosit mai mult pe post de legumă. Cunoscut și sub numele de tărtăcuța de cenușă, tărtăcuța de iarnă, tărtăcuță de seu , dovleac de frasin sau pepene conservator chinezesc, acesta este un fruct cu gust ușor care se folosește foarte des în în bucătăriile asiatice și cel mai frecvent în mâncarea chineză și indiană.
Alimentul deține o pulpă groasă, albă, cu gust dulce, care este perfect pentru murat. Totodată, acesta poate fi copt și confiat pentru că devine dulce sau poate fi folosit ca legumă la prepararea mai multor mâncăruri delicoase: supe, tocănițe, conserve, dar și a bătuturilor de tip smoothie.
Pepenele de iarnă, denumit și Benincasa hispida, face parte din familia tărtăcuțelor (Cucurbitaceae), denumit în mod obișnuit cucurbită, care include castraveți, pepeni, dovlecei. Este originar din Asia de Sud și de Sud-Est, dar este cultivata pe scară largă în toată Asia, inclusiv în Java și Japonia.
Pepenele de iarnă a fost folosit de secole în medicina antică chineză și ayurvedică pentru tratarea diferitelor boli. Fructul este, de asemenea, admirat pentru remediile sale, efectele afrodisiace și diuretice. Se crede că consumul de pepene galben de iarnă ajută la scăderea riscului de boală și la conducerea unui sistem digestiv sănătos.
Unele alte beneficii pentru sănătate includ:
-Poate elimina ulcerele. Cercetările efectuate pe animale sugerează că extractele din pepene galben de iarnă pot ajuta la evitarea apariției ulcerului gastric la șobolani.
-Poate reduce inflamația. Experimentele cu eprubete și animale observă că extractele de pepene galben de iarnă pot reduce la minimum inflamația, despre care se crede că este cauza principală a multor boli cronice.
-Poate oferi o protecție împotriva diabetului de tip 2. Cercetările efectuate la șoareci sugerează că pepenele de iarnă poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, trigliceride și insulină. Experimentarea umană arată totuși descoperiri contradictorii.
-Poate avea un efect antimicrobian. Unele studii arată că extractele din pepene galben de iarnă se pot apăra împotriva unor bacterii și ciuperci. Dar, multe studii nu sugerează rezultate benefice.
-Scăzut la mijloc. Pepenele de iarnă are, de asemenea, un conținut scăzut de carbohidrați, ceea ce îl face potrivit pentru cei cu diete cu conținut scăzut de carbohidrați.