Iată de ce ating poliţiştii unul dintre farurile mașinii atunci când te opresc în trafic . Puţini ştiu însă că poliţiştii au anumite acţiuni de rutină care ne ridică de multe ori semne de întrebare. Una dintre aceste acțiuni este atingerea unui far din spatele mașinii.
Ritualul de atingere a farului are legătură cu trecutul poliției rutiere. Înainte de inventarea camerelor de supraveghere, polițiștii erau destul de șireți cu această tactică. Nu trebuie să te îngrijorezi, nu este vorba despre ilegalități, ci, mai degrabă, cu prevenirea unor infracțiuni. Știm cu toții că nu este un lucru neobișnuit ca șoferii să ascundă armele sau drogurile imediat ce aceștia au fost opriți de către poliție. Atingând lămpile din spate, agenții aveau avantajul de a surprinde infractorii înainte ca aceștia să apuce să ascundă obiectele ilegale.
Un alt motiv, chiar mai interesant, este acela că prin această tactică organele de poliție își lăsau amprentele pe mașina respectivă. Dacă stai puțin să analizezi situația, acest ritual este chiar ingenios pentru că în cazul în care șoferul ar ataca polițistul, amprentele celui din urmă ar rămâne pe mașină.
Codul Rutier a suferit noi modificări. Normele de aplicare pentru modificările propuse de către Direcția Rutieră, în luna septembrie a anului trecut, au fost aprobate.
Printre cele mai importante modificări adoptate se remarcă cea mai mare amendă, care va ajunge la 9600 de lei, scaunul obligatoriu pentru copii, dar şi transformarea amenzilor neplătite de circulaţie în suspendarea permisului.
Va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare „nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”. La aceasta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 lei.
Amenda maximă va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite, potrivit politiarutiera.ro. De asemenea, cu 9600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii sunt implicaţi în accidente rutiere şi care au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat.
Vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguranţă va atrage amendă de 1600 de lei, de 10 ori mai mult ca amenzile de până acum. Noul cod rutier nu a lăsat nerezolvată nici problema necolectarii amenzilor. Şoferii care nu îşi vor plăti amenzile de circulaţie vor rămâne fără permis.