Iată harta cutremurelor din România. Dacă în unele oraşe din ţara noastră pericolul nu este foarte mare, există însă şi locuri unde activitatea seismică este ridicată, ceea ce înseamnă că și șansele producerii unui cutremur sunt destul de mari. Zona cu un potențial seismic ridicat este Vrancea. Aici se produc cele mai multe cutremure din România și asta pentru că există o zonă de convergență între mai multe blocuri tectonice: zona Euro-Asiatică, Africană şi Indo-Australiană.
Seismul din Vrancea se produc la adâncimi cuprinse între 60-200 km.
„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene.”, se arată într-un studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, citat de adevarul.ro.
În zonele de risc se poate regăsi şi regiuni precum Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.
Acestea sunt zonele din țară în care se pot produce cele mai multe și mai puternice cutremure. Specialiștii atenționează că este nevoie ca autoritățile să fie pregătite în cazul producerii unui cutremur și să fie luate toate măsurile astfel încât o astfel de situație să fie gestionată perfect și să nu existe pierderi de vieți omenești.
Harta seismică a Bucureștiului. Cutremurul din anul 1977 a pus la pământ foarte multe clădiri din București și și-au pierdut viața foarte multe persoane, iar specialiștii atenționează că în Capitală există multe zone vulnerabile în care efectele unui cutremur pot fi devastatoare.
Un studiul realizat de specialiștii de la Ministerul Dezvoltării în anul 2016 arată că cea mai vulerabilă zonă în caz de cutremur este nordul Capitalei. Mai mult, efectele unui cutremur ar putea fi resimțite puternic și în Pantelimon, dar și în sectoarele 5-6, mai exact în Miliari, Drumul Taberei sau Crângași, potrivit gsp.ro.
Centrul vechi al Capitalei reprezintă de asemenea un pericol în caz de cutremur, având în vedere că aici majoritatea clădirilor sunt vechi, iar unele dintre ele nu au mai fost consolidate, astfel încât să poată face față unui seism.
Citeşte şi: Cutremur în zona Vrancea. Seismul s-a produs la mică adâncime