IBM Research vrea să scoată pe piaţă un dispozitiv care va permite oamenilor să vadă precum supereroii din filme

IBM Research identifică cinci inovații care au potențialul de a ne schimba viața în următorii cinci ani. Noi dispozitive folosind tehnologia hiperimagistică și inteligența artificială (AI) ne vor ajuta să vedem dincolo de domeniul spectrului vizibil al luminii, îmbinând multiple benzi ale spectrului electromagnetic pentru a dezvălui detalii importante sau pericole ascunse care altfel ar rămâne invizibile. Mai mult decât atât, aceste noi dispozitive vor fi portabile și accesibile ca preț și astfel, capacitatea de a vedea cum numai supereroii din filme o fac va fi la îndemâna oricui.
Romania TV
14 feb. 2017, 10:36
IBM Research vrea să scoată pe piaţă un dispozitiv care va permite oamenilor să vadă precum supereroii din filme

În prezent, mai mult de 99,9% din spectrul electromagnetic nu poate fi observat cu ochiul liber. În ultimii 100 de ani oamenii de știință au construit instrumente care pot emite și detecta energie la diferite lungimi de undă. Azi folosim o parte dintre aceste dispozitive în imagistica medicală, în sistemele de securitate din aeroporturi sau pentru a ateriza aeronave în siguranță în condiții de vizibilitate redusă. Astfel de instrumente sunt însă foarte specializate și foarte scumpe și nu ridică vălul decât de pe anumite segmente ale spectrului electromagnetic.

În următorii cinci ani tehnologia care ne va permite să vedem „invizibilul” din jurul nostru va ușura traficul atât pentru șoferii umani cât și pentru mașinile pe pilot automat. Spre exemplu, folosind imagistica cu unde milimetrice, o cameră și alți senzori, tehnologia hiperimagistică poate ajuta un automobil să „vadă” prin ceață și ploaie, să detecteze pericole greu de observat, precum depunerile de polei, gropile din carosabil sau prezența unor obiecte periculoase pe drum, distanța față de acestea și dimensiunea lor. Tehnologii de calcul cognitive vor analiza datele culese și vor acționa în consecință, în funcție de natura pericolului, fie că este vorba de un alt autoturism, de un pieton, de o pubelă de gunoi răsturnată în drum sau de o căprioară care traversează un drum național.

În prezent cercetătorii de la IBM construiesc o platformă hiperimagistică de formă compactă, care poate „vedea” segmente separate ale spectrului electromagnetic și va face posibilă o nouă generație de dispozitive și aplicații. Integrată în telefoanele noastre mobile, aceste tehnologii ne vor permite, spre exemplu, să aflăm valoarea nutrițională exactă a cinei servite la un restaurant dar și să ne asigurăm că alimentele nu sunt stricate. O hiperimagine a unui medicament sau a unei bancnote ne va spune ce substanțe conține și respectiv dacă este falsă. Ceea ce era odată dincolo de capacitatea de percepție vizuală umană va deveni vizibil.

Undele milimetrice fac parte din spectrul electromagnetic, la fel ca și lumina vizibilă și razele X, având lungimi de undă mai mari decât acestea dar mai mici decât microundele. Ele reprezintă o bandă a spectrului radio între aproximativ 30 GHz și 300 GHz și pot fi folosite pentru comunicații wireless de mare viteză, putând deveni chiar parte a tehnologiei 5G.

Cercetătorii de la IBM încearcă să folosească sisteme compacte de unde milimetrice în imagistică. Ei doresc să perfecționeze un nou tip de tehnologie imagistică pentru porțiuni separate ale spectrului electromagnetic pentru a face invizibilul vizibil. Acest proiect este unul dintre proiectele derulate în cadrul Institutului IBM Research Frontiers, un consorțiu construit pe o activitate de cercetare deschisă colaborărilor, în care fiecare companie membră, din diferite domenii industriale, folosește resursele umane, de infrastructură și tehnologice ale IBM pentru a propune o nouă generație de inovații cu impact global.

Peste cinci ani, o nouă generație de dispozitive imagistice portabile ne va ajuta să vedem dincolo de spectrul vizibil al luminii, oferindu-ne instrumentele necesare pentru o mai bună înțelegere a lumii înconjurătoare. Această tehnologie va fi disponibilă pe scară largă, în viața de zi cu zi, oferindu-ne „superputerea” de a vedea prin obiecte și medii opace, oricând și oriunde ne-am afla.

Această nouă tehnologie imagistică are la bază o serie de senzori compacți, de înaltă performanță, incluși într-o platformă capabilă să surprindă diferite proprietăți invizibile ale unui obiect. Unul dintre acești senzori folosește un cip din silicon și antene pentru a forma și a ghida electronic o rază de unde milimetrice pentru a afla cu precizie distanța la care se află un obiect, locația sa exactă și gradul de reflectare. Alături de tehnologii AI, aceste noi dispozitive imagistice vor putea recunoaște și oferi informații despre obiecte, proprietăți sau situații invizibile sau greu de văzut.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Apelul la care nu trebuie să răspunzi niciodată. E o mare escrocherie
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Încalcă principiile fundamentale ale Constituției României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Șase americani încarcerați în Venezuela, eliberați și aduși în Statele Unite
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România