UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de eliberare din funcție a șapte magistrați, între care Ana Otilia Bomboș de la Tribunalul București.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului i-a eliberat din funcție pe: Liliana Grigorescu — judecător la Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Mirela-Teodora Lazoc — judecător la Tribunalul Sălaj, Rada-Magdalena Pop — judecător la Tribunalul Sălaj, Ana Otilia Bomboș — judecător la Tribunalul București, Vasile Bratu — judecător la Tribunalul Buzău, Gheorghe Oberșterescu — judecător, vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, Daniela-Adriana Bînă — judecător la Curtea de Apel București.
Magistrații au fost eliberați din funcție ca urmare a pensionării.
Ana Otilia Bomboș urmează să se pensioneze de la 1 septembrie. În prezent, judecătorul are în lucru dosarul lui Marian Vanghelie care va fi preluat de un alt magistrat. Numele Otiliei Bomboș a apărut în stenogramele DNA în cazul dosarului pentru luare de mită al judecătoarelor Antoanela Costache și Viorica Dinu. Ea a primit neînceperea urmăririi penale.
Sursele citate de Mediafax au declarat că, până în prezent, în contextul modificării legii pensiilor speciale, niciun magistrat ÎCCJ care îndeplineşte condiţiile nu şi-a depus dosarul de pensionare.
Proiectul de OUG privind modificarea legii pensiilor speciale cuprinde şi modificări pentru magistraţi.
Astfel, potrivit draftului proiectului „judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiei lunare sau de salariul de bază lunar, după caz, din ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării”.
Legea în vigoare prevede ca judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură să beneficieze, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.
În ceea ce priveşte creşterea pensiilor, în draft se menţionează că „pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, se menţine pensia de serviciu aflată în plată”.
În prezent, potrivit legii, „pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează anual în raport cu media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni a judecătorilor şi procurorilor în activitate.”
După anunţul privind schimbarea modului de calcul al pensiilor speciale şi a actualizării acestora, sute de persoane din sistemul de ordine publică şi apărare au cerut pensionare.