Astfel, de la Secţia I Civilă au fost desemnate judecătoarele Romaniţa Vrânceanu şi Viorica Cosma, de la Secţia a II-a Civilă – Mariana Cârstocea şi Maria Olaru, de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal – Carmen Sârbu şi Florentina Preda Popescu, iar de la Secţia Penală – Simona Nemiţă. Conform procedurilor, în 24 de ore aceştia se vor întruni în şedinţă secretă şi vor desemna preşedintele Biroului Electoral Central.
Potrivit Legii 67/2004, Biroul Electoral Central este alcătuit din şapte judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi 11 reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale.
Desemnarea judecătorilor se face în şedinţă publică, în termen de cel mult cinci zile de la stabilirea datei alegerilor, prin tragere la sorţi, de către preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dintre judecătorii în exercitiu ai Curţii. În termen de 24 de ore de la învestire, cei şapte judecători aleg din rândul lor, prin vot secret, preşedintele Biroului Electoral Central şi locţiitorul acestuia.
De asemenea, în termen de 24 de ore de la alegerea preşedintelui Biroului Electoral Central, biroul se completează cu preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi cu câte un reprezentant al partidelor politice parlamentare.
În termen de 48 de ore de la rămânerea definitivă a candidaturilor, partidele politice neparlamentare, alianţele politice şi alianţele electorale ale acestora, care au depus liste complete pentru consiliile judeţene în cel puţin 18 judeţe, pot propune câte un reprezentant în Biroul Electoral Central până la completarea numărului de 11 membri. Completarea se face în funcţie de numărul candidaturilor depuse pentru consiliile judeţene de către partidele politice, alianţele politice şi aliantele electorale, iar în caz de egalitate, prin tragere la sorţi.
Guvernul a decis ca alegerile locale să fie organizate la 10 iunie 2012. Potrivit programului calendaristic, partidele, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale vor comunica BEC, până în 10 aprilie, semnele electorale, urmând ca acestea să fie aduse la cunoştinţa publicului, iar până la 1 mai vor fi adresate solicitările pentru alocarea timpilor de antenă.
Până la 1 mai 2012 vor fi depuse candidaturile, iar campania electorală va începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor, respectiv în 11 mai, şi se va încheia în data de 9 iunie, ora 7.00. Procesul de votare din 10 iunie va începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.