ICCJ: Angrenarea de poliţişti, judecători arată cât de periculos este senatorul Voicu

Senatorul Cătălin Voicu s-a folosit de calităţile sale de înalt demnitar al statului român şi de influenţa pe care o avea în exercitarea acestei funcţii, angrenând în activităţile infracţionale magistraţi, poliţişti, funcţionari cărora le cerea soluţii favorabile la instanţe sau la urmărire penală.
Romania TV
12 sept. 2012, 14:27
ICCJ: Angrenarea de poliţişti, judecători arată cât de periculos este senatorul Voicu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dat, miercuri, publicităţii motivarea deciziei prin care senatorul PSD Cătălin Voicu a fost condamnat, de către un complet de trei judecători al ICCJ, la cinci ani de închisoare cu executare.

În documentul citat instanţa reia sumar rechizitoriul procurorilor în care sunt detaliate faptele fiecăruia dintre inculpaţii din acest dosar.

În document judecătorii arată, referitor la Cătălin Voicu şi Marius Locic că „avându-se în vedere şi amploarea activităţii infracţionale desfăşurată de aceştia, determinată de numărul mare de infracţiuni comise, precum şi încercarea inculpatului Voicu Cătălin de a zădărnici aflarea adevărului prin influenţarea unui martor, că scopul preventiv şi educativ al pedepselor, astfel cum este definit în art.52 din Codul penal , nu poate fi atins decât prin executarea acestora în regim de detenţie”.

Modalitatea în care inculpatul Voicu Cătălin a comis infracţiunile pentru care a fost cercetat şi ulterior trimis în judecată, în mod repetat, la intervale diferite de timp, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, folosindu-se atât de calităţile sale de înalt demnitar al statului român – senator în Parlamentul României şi vicepreşedinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senatul României ,- cât şi de influenţa de care dispunea în exercitarea acestor funcţii, angrenând în activităţile infracţionale desfăşurate, magistraţi, poliţişti, funcţionari, pentru a-i determina ca în schimbul unor sume de bani să pronunţe soluţii favorabile în cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată, ori pe rolul organelor de cercetare penală, dosare în care era interesat şi utilizând în discuţiile telefonice purtate un limbaj disimulat pentru a ascunde faptele de corupţie, demonstrează gradul ridicat de pericol social al infracţiunilor deduse judecăţii, criteriu prevăzut expres în art.72 din Codul penal”, se arată în documentul citat.

Judecătorii arată că „prin atitudinea sa de folosire abuzivă şi discreţionară, în dispreţul normelor de drept şi a moralei, a autorităţii cu care a fost investit, inculpatul Voicu Cătălin a creat nu doar prejudicii de imagine autorităţii din care făcea parte, dar şi o stare de neîncredere a societăţii în autorităţile statului, cu privire la care inculpatul a lăsat să se creadă că sunt aservite intereselor sale personale”.

Prejudiciul de imagine, starea de incertitudine şi percepţia deformată a societăţii vizează şi autoritatea judecătorească referitor la care inculpatul a acreditat ideea că poate fi influenţată şi subordonară satisfacerii intereselor anumitor persoane, mai notează judecătorii ICCJ.

Pentru aceste motive cei trei judecători au conchis că Voicu trebuie condamnat la o pedeapsă cu executare în regim de detenţie pentru o perioadă de cinci ani.

Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost condamnat de instanţa supremă, în 1 iunie, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie în care a fost trimis în judecată alături de fostul judecător Florin Costiniu şi de oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, decizia nefiind definitivă.

Cătălin Voicu a fost condamnat două pedepse de trafic de influenţă, respectiv la patru şi cinci ani de închisoare, iar pentru fals în înscrisuri a primit o pedeapsă de un an şi două luni de închisoare, el urmând să execute pedepasa cea mai mare, adică cinci ani.

Instanţa supremă a precizat că se deduce din pedeapsa de cinci ani perioada de arest preventiv executată de Voicu, din 30 martie 2012 până în 18 iulie 2011.

Decizia completului de trei judecători al instanţei supreme poate fi contestată la completul de cinci judecători al ICCJ.

Senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii afirmă că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Locic a primit o pedeapsă de patru ani de detenţie cu executare pentru trafic de influenţă, în timp ce Costiniu a primit trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, având termen de încercare de şase ani. Tot o pedeapsă cu suspendarea executării pedepsei a primit omul de afaceri Căşuneanu, respectiv patru ani, având un termen de încercare de şapte ani.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!