Vasile Blaga a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în jurul orei 8.30. Acesta a părăsit sediul ICCJ puţin după ora 11.30. Senatorul a declarat, la ieşirea din sediul ICCJ, că nu consideră că este nevoie de măsura controlului judiciar, în cazul său.
„Eu consider ca nu e nevoie de el (n.r. – controlul judiciar), atât. Toate probele le-a prezentat domnul avocat în sala de judecată„, a spus Blaga.
În contextul declarațiilor date de foștii miniștri Gabriel Sandu și Elena Udrea privind sume mari de bani dați la PDL, Blaga a fost întrebat de jurnaliști cum se finanțau campaniile electorale. „Corect și legal”, a declarat Blaga.
Instanţa supremă a rămas în pronunţare în cazul cererii lui Vasile Blaga de ridicare a controlului judicia.
Senatorul Vasile Blaga este sub control judiciar din 28 septembrie, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său, pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL.
În aceeaşi zi, Vasile Blaga a anunţat că, în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse de către DNA Ploieşti, îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă.
Elena Udrea a fost audiată în calitate de martor în dosarul lui Blaga, ea spunând, după ce a dat declaraţii în faţa procurorilor, că legea trebuie modificată pentru a nu mai exista ilegalităţi în privinţa finanţării partidelor. Udrea a adăugat că nu ştie dacă Blaga ar fi luat bani în nume personal, aşa cum susţin procurorii DNA, dar a precizat că, „teoretic, oricine care în campanie încasa sume neînregistrate putea să le ducă şi acasă”.
Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012, Blaga ar fi primit în trei rânduri, printr-un interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Ştefan.
Gheorghe Ştefan l-ar fi informat atunci pe Blaga că vrea să obţină bani pentru PDL prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei. Compania naţională ar fi încheiat contracte de achiziţii servicii şi produse IT, prin licitaţii truncate, cu firma lui Horaţiu Berdilă, iar acesta ar fi transferat la PDL, din acele contracte, între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat. În acest fel, Gheorghe Ştefan ar fi primit pentru el şi pentru PDL aproximativ 25 de milioane de lei, potrivit procurorilor.
“Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, au scris procurorii DNA Ploieşti în ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de cei trei suspecţi.
Horaţiu Bruno Berdilă, cumpărătorul de influenţă din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys când i-ar fi dat bani lui Gheorghe Ştefan pentru PDL, iar în schimb societatea ar fi primit, după licitaţii trucate, contracte de la o companie naţională unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat că este numită o persoană de încredere.
CITEŞTE ŞI: Blaga: Ca simplu membru, o să ajut partidul cu tot ceea ce ştiu, inclusiv în campanie