„Adevărul și dreptatea ies mereu la suprafață! Dar este important să luptăm pentru ele. Eu v-am demonstrat că am curaj să fac dreptate și pentru mine, și pentru colegii mei, și pentru fiecare om din țara noastră. Nu putem să ne batem joc de democrație și de reguli. Respectăm la virgulă regulile și în USR, un partid care s-a născut exact pentru a apăra aceste valori democratice”, a reacționat președinta Elena Lasconi după pronunțarea hotărârilor ICCJ.
Dosarul 2463/2/2025: „Respinge excepţiile lipsei de interes şi calităţii procesuale active. Respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Respinge recursul principal formulat de recurentul Secu Cristian Adrian împotriva sentinţei civile nr. 98/2025 din 17 aprilie 2025 a Curţii de Apel Bucureşti – Contestaţii Electorale, ca nefondat. Respinge recursul incident formulat de recurentul Secu Cristian Adrian împotriva Sentinţei civile nr. 98/2025 din 17 aprilie 2025 a Curţii de Apel Bucureşti – Contestaţii Electorale. Respinge recursul formulat de recurentul-reclamant Moşteanu Liviu-Ionuţ împotriva sentinţei civile nr. 98/2025 din 17 aprilie 2025 a Curţii de Apel Bucureşti – Contestaţii Electorale, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 30 aprilie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”Dosarul 2460/2/2025: „Respinge excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant a semnatarului cererii de recurs. Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Uniunea Salvaţi România împotriva sentinţei civile nr. 97 din 17 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Contestaţii Electorale, ca nefondat. Respinge recursul declarat de recurentul-petent Secu Adrian împotriva aceleiaşi sentinţe, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 30 aprilie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, potrivit art. 402 Cod procedură civilă”.
Biroul Electoral Central (BEC) a hotărât retragerea materialelor de promovare politică ale Uniunii Salvați România (USR), în urma unei sesizări formulate de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Potrivit deciziei oficiale, USR ar fi încălcat normele legale privind campania electorală prin susținerea publică, în mod indirect, a unui alt candidat – Nicușor Dan – în detrimentul propriei candidate desemnate, Elena Lasconi, în contextul alegerilor prezidențiale.
Analiza realizată de BEC s-a concentrat asupra unor materiale publicitare difuzate de USR pe o platformă online cu vizibilitate ridicată. Deși formațiunea politică și-a anunțat oficial candidata, în comunicarea publică și în unele forme de promovare, partidul ar fi folosit identitatea sa vizuală în asociere cu un alt candidat, ceea ce a fost interpretat ca o susținere neconformă a acestuia.
Conform precizărilor făcute de BEC, acest tip de acțiune încalcă reglementările stabilite prin Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, Legea nr. 334/2006 referitoare la finanțarea partidelor politice, dar și prevederile calendarului electoral în vigoare. Autoritatea electorală subliniază că legislația prevede în mod clar că fiecare partid sau alianță politică are dreptul de a susține un singur candidat, iar termenul pentru depunerea sau retragerea candidaturilor a fost deja depășit, expirând pe 19 martie 2025.
Astfel, prin promovarea unui alt competitor în cursa prezidențială, în speță Nicușor Dan, USR ar fi acționat ca și cum ar lansa o nouă candidatură după încheierea perioadei legale, fapt considerat inacceptabil de către autoritatea electorală.
BEC avertizează că, atât timp cât USR are o candidată înregistrată oficial în alegeri, partidul nu are dreptul să susțină sub nicio formă un alt candidat aflat în aceeași competiție electorală. Această practică este contrară principiilor legale care guvernează corectitudinea și claritatea procesului electoral.