Nicolae Mischie a fost deja condamnat de două ori în acest dosar la patru ani de închisoare, pe 12 iulie 2007 de Tribunalul Gorj şi pe 13 iunie 2012 de Curtea de Apel Timişoara, decizii atacate cu recurs la Curtea supremă. Nicolae Mischie a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2005, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită, scrie agerpres.ro.
Potrivit DNA, în perioada 1999-2002, Nicolae Mischie a pretins de la omul de afaceri Clement Mocanu executarea unor lucrări de construcţii şi de renovare la trei imobile proprietate personală, valoarea totală a acestora depăşind 4,5 miliarde lei vechi.
În schimbul acestor servicii, Mischie a promis că poate interveni la diverse autorităţi ale statului în vederea obţinerii de către afacerist a unor contracte economice în favoarea firmelor care-i aparţineau. De asemenea, Mischie a mai fi pretins, cu titlu de mită, un autoturism ARO, mobilier şi bunuri electrocasnice pentru dotarea proprietăţii sale din Târgu Jiu, susţin procurorii.
În dubla sa calitate – de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi preşedinte al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia – Nicolae Mischie a promis că îşi poate trafica influenţa pe lângă funcţionari cu înalte demnităţi publice din judeţ pentru acordarea unor facilităţi firmelor aparţinând omului de afaceri, pentru a stopa controalele pe linie fiscală la acestea, cât şi pentru a încheia unele contracte de execuţie lucrări în numele administraţiei publice judeţene pe care o reprezenta.
În baza înţelegerii intervenite între Mischie şi Clement Mocanu, la sfârşitul anului 1999, au fost începute lucrările de renovare-construcţie, precum şi de dotare la imobilul din Târgu Jiu, lucrări care au durat aproximativ doi ani şi care au fost suportate din banii constructorului.
La scurt timp, Mischie a pretins aceluiaşi om de afaceri efectuarea unor lucrări de renovare şi la imobilele sale din Bucureşti şi la o vilă din comuna Godineşti, judeţul Gorj.
Procurorii arată că numai valoarea lucrărilor de construcţie şi renovare la imobilul din Târgu Jiu depăşeşte 3 miliarde lei vechi, în timp ce bunurile electrocasnice şi mobilierul pentru dotarea acestuia se ridică la aproape 432 milioane lei vechi, la preţul pieţei practicat în 2001 şi 2002.
În ceea ce priveşte autoturismul ARO pretins de Mischie, pentru a se masca fapta de corupţie, au fost întocmite acte de vânzare pe numele unei terţe persoane, banii aparţinând, în fapt, omului de afaceri care a plătit peste 189 milioane lei vechi drept contravaloare a maşinii de teren.
Mai mult, societatea aparţinând afaceristului a emis, într-o singură zi – 22 aprilie 2002 – şapte chitanţe şi, imediat după aceasta, tot atâtea dispoziţii de plată prin care, în mod fictiv, s-a atestat încasarea contravalorii facturii pentru autoturismul ARO.
Întreaga sumă de 189.339.302 lei vechi a fost scoasă, cu titlu de retragere-aport personal, din contul afaceristului.
În septembrie 2002, autoturismul a fost transferat de la terţa persoană care l-a preluat în numele lui Mischie la o firmă al cărei administrator era soţia acestuia, Sanda Mischie, suma trecută în evidenţele contabile fiind de 50 milioane lei vechi. Procurorii DNA mai susţineau că, din depoziţiile martorilor, rezultă că Nicolae Mischie îl prezenta pe omul de afaceri de la care a primit mita şi căruia i-a promis traficarea influenţei sale drept ‘cel mai mare investitor în zona defavorizată, că execută lucrări de o calitate nemaiîntâlnită în Gorj şi că îi este prieten’.
De altfel, acestea erau calităţile pe care Nicolae Mischie le invoca şi în discuţiile pe care le avea cu reprezentanţii instituţiilor statului din judeţ, pentru a-i determina să nu-şi exercite sau să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu.
Este şi cazul intervenţiei lui Mischie la conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru ca omul de afaceri să beneficieze de eşalonarea datoriilor către stat şi ridicarea unui sechestru de 1,5 miliarde lei vechi pe o hală de construcţii. În realizarea aceloraşi promisiuni, Nicolae Mischie ar fi intervenit şi la conducerea Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia pentru încheierea a 56 de contracte de execuţie, valoarea totală a acestora, fără TVA, fiind estimată la peste 163 miliarde lei vechi.
În cursul anului 2003, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie a încheiat un contract pentru amenajarea interioară a obiectivului ‘Casa Gănescu’, autoritatea contractantă plătind în avans peste 248 milioane lei vechi din finanţări prin programul PHARE.
Lucrarea a fost atribuită preferenţial societăţilor controlate de afaceristul Clement Mocanu, oferta fiind direcţionată de Mischie, în mod expres, către aceste firme.