ÎCCJ: Sentinţa în dosarul lui Nicolae Mischie, amânată pentru 4 martie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat luni, pentru 4 martie, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj Nicolae Mischie a fost condamnat de instanţele inferioare la patru ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită.
Filip Stan
18 feb. 2013, 21:40
ÎCCJ: Sentinţa în dosarul lui Nicolae Mischie, amânată pentru 4 martie

Nicolae Mischie a fost deja condamnat de două ori în acest dosar la patru ani de închisoare, pe 12 iulie 2007 de Tribunalul Gorj şi pe 13 iunie 2012 de Curtea de Apel Timişoara, decizii atacate cu recurs la Curtea supremă. Nicolae Mischie a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2005, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită, scrie agerpres.ro.

Potrivit DNA, în perioada 1999-2002, Nicolae Mischie a pretins de la omul de afaceri Clement Mocanu executarea unor lucrări de construcţii şi de renovare la trei imobile proprietate personală, valoarea totală a acestora depăşind 4,5 miliarde lei vechi.

În schimbul acestor servicii, Mischie a promis că poate interveni la diverse autorităţi ale statului în vederea obţinerii de către afacerist a unor contracte economice în favoarea firmelor care-i aparţineau. De asemenea, Mischie a mai fi pretins, cu titlu de mită, un autoturism ARO, mobilier şi bunuri electrocasnice pentru dotarea proprietăţii sale din Târgu Jiu, susţin procurorii.

În dubla sa calitate – de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi preşedinte al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia – Nicolae Mischie a promis că îşi poate trafica influenţa pe lângă funcţionari cu înalte demnităţi publice din judeţ pentru acordarea unor facilităţi firmelor aparţinând omului de afaceri, pentru a stopa controalele pe linie fiscală la acestea, cât şi pentru a încheia unele contracte de execuţie lucrări în numele administraţiei publice judeţene pe care o reprezenta.

În baza înţelegerii intervenite între Mischie şi Clement Mocanu, la sfârşitul anului 1999, au fost începute lucrările de renovare-construcţie, precum şi de dotare la imobilul din Târgu Jiu, lucrări care au durat aproximativ doi ani şi care au fost suportate din banii constructorului.

La scurt timp, Mischie a pretins aceluiaşi om de afaceri efectuarea unor lucrări de renovare şi la imobilele sale din Bucureşti şi la o vilă din comuna Godineşti, judeţul Gorj.

Procurorii arată că numai valoarea lucrărilor de construcţie şi renovare la imobilul din Târgu Jiu depăşeşte 3 miliarde lei vechi, în timp ce bunurile electrocasnice şi mobilierul pentru dotarea acestuia se ridică la aproape 432 milioane lei vechi, la preţul pieţei practicat în 2001 şi 2002.

În ceea ce priveşte autoturismul ARO pretins de Mischie, pentru a se masca fapta de corupţie, au fost întocmite acte de vânzare pe numele unei terţe persoane, banii aparţinând, în fapt, omului de afaceri care a plătit peste 189 milioane lei vechi drept contravaloare a maşinii de teren.

Mai mult, societatea aparţinând afaceristului a emis, într-o singură zi – 22 aprilie 2002 – şapte chitanţe şi, imediat după aceasta, tot atâtea dispoziţii de plată prin care, în mod fictiv, s-a atestat încasarea contravalorii facturii pentru autoturismul ARO.

Întreaga sumă de 189.339.302 lei vechi a fost scoasă, cu titlu de retragere-aport personal, din contul afaceristului.

În septembrie 2002, autoturismul a fost transferat de la terţa persoană care l-a preluat în numele lui Mischie la o firmă al cărei administrator era soţia acestuia, Sanda Mischie, suma trecută în evidenţele contabile fiind de 50 milioane lei vechi. Procurorii DNA mai susţineau că, din depoziţiile martorilor, rezultă că Nicolae Mischie îl prezenta pe omul de afaceri de la care a primit mita şi căruia i-a promis traficarea influenţei sale drept ‘cel mai mare investitor în zona defavorizată, că execută lucrări de o calitate nemaiîntâlnită în Gorj şi că îi este prieten’.

De altfel, acestea erau calităţile pe care Nicolae Mischie le invoca şi în discuţiile pe care le avea cu reprezentanţii instituţiilor statului din judeţ, pentru a-i determina să nu-şi exercite sau să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu.

Este şi cazul intervenţiei lui Mischie la conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, pentru ca omul de afaceri să beneficieze de eşalonarea datoriilor către stat şi ridicarea unui sechestru de 1,5 miliarde lei vechi pe o hală de construcţii. În realizarea aceloraşi promisiuni, Nicolae Mischie ar fi intervenit şi la conducerea Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia pentru încheierea a 56 de contracte de execuţie, valoarea totală a acestora, fără TVA, fiind estimată la peste 163 miliarde lei vechi.

În cursul anului 2003, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie a încheiat un contract pentru amenajarea interioară a obiectivului ‘Casa Gănescu’, autoritatea contractantă plătind în avans peste 248 milioane lei vechi din finanţări prin programul PHARE.

Lucrarea a fost atribuită preferenţial societăţilor controlate de afaceristul Clement Mocanu, oferta fiind direcţionată de Mischie, în mod expres, către aceste firme.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se modifică CNP-ul. Anunț pentru românii cu buletin. Cine schimbă actul de identitate
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bucurie maximă pentru Călin Georgescu. Anunțul care-l împinge pe locul 1: Majoritate absolută
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România