Instanța a dispus, totodată, încetarea procesului penal cu privire la George Homoștean, fost ministru de Interne, pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității.
Decizia poate fi atacată cu apel în ceea ce privește soluția de încetare a procesului penal, însă este definitivă cu privire la dispoziția de trimitere a cauzei la Curtea de Apel București.
În 24 februarie, magistrații instanței supreme au amânat, pentru 16 martie, procesul după ce unul dintre inculpați a cerut termen pentru a-și angaja avocat.
Judecătorii instanței supreme au luat în discuție atunci primul termen al dosarului în care sunt judecați torționarii disidentului Gheorghe Ursu, moment la care fostul ofițer de securitate Vasile Hodiș le-a solicitat magistraților amânarea procesului pentru a-și putea angaja un apărător.
Tot atunci, la dosar a fost depusă o adeverință de la evidența populației în care se arată că George Homoștean, inculpat și el în acest caz, a decedat.
Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a declarat, la ieșirea din sala de judecată, că dosarul este foarte solid și că tatăl său a fost asasinat politic.
„A fost un dosar foarte bine alcătuit, am fost surprins de progresul care s-a făcut în ultimii doi ani la Secția Parchetelor Militare. Au găsit noi probe, noi martori care au fost dispuși să vorbească acum, la 30 de ani de la evenimente. Și-au găsit curajul, mai bine mai târziu decât niciodată. Dosarul este foarte solid, inculpații sunt nominalizați că l-au torturat pe tatăl meu, că l-au anchetat în închisoare deși era arestat pentru o cauză de drept comun. Am descoperit la CNSAS, recent, documente care arată că Securitatea așa lucra. Era o metodă de a folosi pretexte de drept comun pentru a închide, a tortura disidenți politici. Tatăl meu a fost arestat și ținut la sediul Miliției, dar de fapt era anchetat de Securitate cât a fost arestat și torturat. A fost un asasinat politic intenționat. Asta au urmărit, să nu mai iasă viu de acolo tocmai că să nu relateze regimul la care a fost supus în închisoare”, a spus Andrei Ursu.
Pe 1 august 2016, George Homoștean, fost ministru de interne, și Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, au fost trimiși în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.
De asemenea, au fost trimiși în judecată și foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, cei care l-au torturat pe Gheorghe Ursu, aceștia fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.
Procurorii susțin că în perioada ianuarie — noiembrie 1985 inginerul disident Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985. A murit pe 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.
Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Udor Stănică, pe atunci șeful Miliției din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, și Marin Clită, colegul de celulă al disidentului, fiecare primind câte 20 de ani de închisoare.