Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana din Bistriţa. Credincioșii sunt uimiți de puterea ei. „Scoate diavolii, vindecă bolnavii şi dă rod pântecelor”

Icoana Sfintei Ana de la Mănăstirea Bistrița e cunoscută ca fiind "cea mai vestită icoană procesională din țară în vremuri de secetă și întristare". Credincioșii de pretutindeni merg de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la procesiuni speciale.
Alina Costache
29 apr. 2022, 10:21
Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana din Bistriţa. Credincioșii sunt uimiți de puterea ei.

Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana din Bistriţa. România are 102 moaște sfinte și icoane făcătoare de minuni şi 16 izvoare tămăduitoare. Suntem pe locul cinci în lume la acest capitol, într-un top dominat de Grecia. În țara noastră sunt și patru biserici ce păstrează bucăți din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana din Bistriţa. În fiecare an, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, la câteva așezăminte din Neamţ se organizează procesiuni cu icoane făcătoare de minuni. Una dintre ele este icoana Sfintei Ana despre care se spune că „scoate diavolii din oameni, vindecă bolnavii, dă rod pântecelor sterpe şi alungă seceta“.

În Neamţ procesiunile cu icoanele făcătoare de minuni sunt oficiate la mănăstirile Horaiţa, Horăicioara şi la Bistriţa, acolo unde icoana Sfintei Ana protejează lăcașul de aproximativ 600 de ani.

Citește și Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii. Ce nu ai voie să faci astăzi sub nicio formă. E mare păcat!

Despre această icoană se spune că „scoate diavolii din oameni, vindecă bolnavii, dă rod pântecelor sterpe şi alungă seceta“.

Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana a fost pictată de doi călugări din părţile Ierusalimului între anii 1150-1250. Icoana o înfăţişează pe Sfânta Ana ţinând în braţe o copilă, nimeni alta decât fiica sa, Sfânta Fecioara Maria. Ea poartă și apelativul „făcătoare de minuni”, care este pe deplin justificat de minunile care s-au petrecut efectiv prin mijlocirile Sfintei Ana.

„În trecut, icoana era adesea scoasă în procesiune, prin orașe, prin sate, peste țarini și ogoare. Și, în urma rugăciunilor săvârșite de preoți și credincioși, Dumnezeu, se milostivea și dădea ploaie pământurilor însetate, își amintește ierodiaconul Vasile de la Mănăstirea Bistrița potrivit doxologia.ro.

Istoria icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Ana

Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana a fost dăruită, în anul 1401, Doamnei Ana, soţia voievodului Alexandru cel Bun, de către împărăteasa Irina (Ana), soţia împăratului bizantin Manuel al II-lea Paleologul şi de către patriarhul Matei al Constantinopolului.

„Din păcate, mai sunt și asumări deviate ale cinstirii icoanei Sfintei Ana, în sensul că unii înțeleg că, dacă vor trece de trei ori pe sub icoana Sfintei Ana, dorințele li se vor împlini într-un mod automat, ca în urma unei lovituri de baghetă magică. Or nu se întâmplă așa. Noi, când venim în fața icoanei Sfintei Ana, ne amintim de viața ei sfântă, de virtuțile ei, prin care ea s-a înscris în memoria lui Dumnezeu și în memoria noastră”, mai spune ierodiaconul Vasile de la Mănăstirea Bistrița.

Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana a fost restaurată în secolul al XVIII-lea și așezată într-o nouă strană de lemn sculptat și aurit, în anul 1853, strană donată de arhimadritul Varnava, egumenul Mănăstirii Pângărați, care s-a tămăduit aici de o grea boală, acest fapt fiind consemnat și pe medalionul aflat deasupra ei.

Icoana Sfintei Ana, creație a artei bizantine, e privită, de asemenea, ca o amintire a bunelor relații pe care voievozii români le întrețineau cu Bizanțul în prima jumătate a secolului al XV-lea. Ea a fost dată în dar împăratului Manuel II Paleologul.

Citește și Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii. Ce nu ai voie să faci astăzi sub nicio formă. E mare păcat!

Spynews
TikTokerul Alin s-a întors la mama fiicei sale după despărțirea de Dana Badea. A recunoscut, cu ochii în lacrimi, că a iubit-o mereu pe Sibel: „A fost viața mea, credeți-mă” / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Alimentul pe care trebuie să-l ai pe masă de Sfânta Maria 2024. Se spune că vei avea noroc tot restul anului dacă îl consumi
Capital.ro
Mașinile interzise de la circulație. Ordin UE, lege și pentru România. Este „apel urgent”
Playtech.ro
ȘOC! Mariana Bitang a AJUNS de nerecunoscut! Doamna gimnasticii românești e SCHIMBATĂ total
DailyBusiness
Modificări ÎN CODUL RUTIER! Sunt restricții dure pentru unii șoferi
Adevarul
Armata ucraineană avansează în Kursk și ia zeci de prizonieri. Rusia a început să-și retragă trupe din Ucraina
Spynews
Ema Uta, ținta hackerilor! Fosta iubită a lui Alex Bodi cere ajutor de urgență / FOTO
Spynews
Marina Almășan, primul interviu după problemele pe care le-a avut cu fostul iubit, Georgică Cornu: „Să îmi mai spăl puțin creierul”. Destinația în care a plecat vedeta TVR
Evz.ro
Furtuni puternice în minivacanța de Sfânta Maria. Avertismentul meteorologilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Experții în medicină avertizează! De ce NU trebuie să bei vara cafea
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Cât costă o porție de hamsie pe litoralul Mării Negre, în minivacanța de Sfânta Maria! Prețurile nu sunt deloc mici
Capital.ro
Se schimbă Codul Rutier! Tinerii sub 21 de ani nu vor mai avea voie să conducă aceste maşini
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Moartă la 32 de ani după ce medicii i-au ignorat simptomele! De ce boală suferea, de fapt
substantial.ro
Mohammed bin Salman își exprimă temerile pentru siguranța sa în contextul unui posibil acord cu Israelul
MediaFlux
POȘTAȘUL dă decizia de RECALCULARE și familiei. ANUNȚUL directorului Poștei Române
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...