Masa de Revelion se așteaptă să fie plină de tot felul de bunătăți. Printre acestea se numără fără doar și poate rețetele din carne, indiferent de felul lor: de porc, pește, vițel sau pasăre. Mai departe vă vom prezenta câteva idei de preparate cu care sigur îți vei impresiona musafirii în noaptea dintre ani.
Citește și: Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion. Aduce noroc și prosperitate în noul an
Gustarea rece de pe masa de Revelion poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șunculiță țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui, etc. Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate puțin mai sofisticate.
Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani. Sau dorada în sare, iar pentru aperitive sunt de neuitat bruschetele cu cremă de păstrăv afumat.
Cartofi Duchesse / Rozete de cartofi
Ingrediente:
Mod de preparare:
Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu sare, apoi se scurg și se zdrobesc. Se pune unt, amestecând continuu, se adaugă treptat gălbenuşurile, caşcavalul ras, nucşoara, sare şi piper după gust. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă din compoziţia formată. Se introduce tava în cuptorul încălzit la 200 grade şi se lasă circa 6-7 minute.
Tartine cu pastă de ton
Pasta de ton din conservă va fi un aperitiv delicios și foarte ușor de făcut. Este o pastă de pește rapidă potrivită pentru aperitive și tartine.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Tonul scurs din conservă se mărunțește cu o furculiță. Se adaugă untul și se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. La final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline. Amestecați până se omogenizează. Puneți câteva felii de pâine la prăjit și tăiați-le în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline.
Doradă în sare
Dorada este unul dintre cei mai gustoși pești de apă sărată. Gătit la cuptor, în sare, este un deliciu. Peștele își trage sare doar cât trebuie pentru a fi bun de mâncat. Se gătește ușor și este o variantă excelentă pentru masa de Revelion.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt se face un pat de sare de circa 2 centimetri. Se pun doradele pe sare, iar în interiorul peștilor se pune câte o bucată de usturoi, o felie sau două de lămâie și cimbru. Se acoperă peștii cu sarea grunjoasă și se dau la cuptor la 150 grade, timp de 40-45 minute. Se consumă cu zeamă de lămâie și folosind mâinile. Este indicat să aveți la îndemână un bol cu apă și câteva felii de lămâie pentru clătirea degetelor.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prajiți pâinea, ungetț feliile cu un amestec de ulei de măsline și usturoi tocat, puneți pe pâine crema de brănză și bucățele de păstrăv afumat. Adaugați o feliuță subțire de lămâie și măslină pentru decor. Se servește ca aperitiv.
Salată Olivier / variantă salată de beuf
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pieptul de pui se fierbe şi se taie cubuleţe. Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Castraveţii muraţi se taie cubuleţe mici, iar mărarul se toacă mărunt. Toate aceste ingrediente se amestecă într-o salatieră. Pentru sos se amestecă maioneza cu iaurtul, muştarul, sarea şi usturoiul pisat. Se combină sosul cu salata şi pregătim patul din salată verde, după care aşezăm salata peste și ornăm după preferințe.
Ciorbă albă de cârnați afumați cu cartofi
Acest preparat nu seamănă nici cu clasicele sarmale, de care toți ne-am săturat în urma Crăciunului, dar nici nu ne trimite prea departe de spiritul sărbătorilor de sezon.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Punem uleiul la încins într-o oală și adăugăm cârnațul tăiat bucățele. După 3 minute se pune și ceapa tăiată cubulețe. Când ceapa a devenit translucidă, adăugăm morcovul tăiat în bucăți foarte mici sau dat prin răzătoare. Le călim pe toate aproximativ 5 minute, apoi adăugăm țelina și ardeiul și ulterior o cană de apă fierbinte. Se adaugă treptat apă și puțin borș lichid, apoi puteți adăuga cartofii.
Gălbenușul ouălor trebuie amestecat bine cu smântâna apoi adăugat câte puțină ciorbă fiartă peste amestec, până acesta devine fierbinte. Ciorba va prinde astfel o consistență cremoasă.
Mușchi de porc cu sos de mere și legume sote
Ingrediente pentru mușchi:
Pentru sosul de mere:
Pentru garnitură:
Mod de preparare:
Amestecăm într-un bol condimentele și frecăm bine mușchiul de porc cu amestecul. Punem mușchiul în folie de aluminiu și apoi în tavă. Adăugăm vinul alb și dăm la cuptor 30-40 minute. Scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic. Dăm la cuptor din nou pentru 10-15 minute, ca să se rumenească. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele, apoi îl tăiem felii.
Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere. Curațăm merele și le tăiem cubulețe mici. Le sotam în unt până încep să se înmoaie, apoi adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Mixăm compoziția, adaugăm vinul și lăsăm să dea într-un clocot. Sotăm și legumele în unt și adăugăm condimentul pentru legume, însă ele nu trebuie lăsate foarte mult pe foc pentru că trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante. După gust mai puteți adăuga sare și piper. Așezăm pe un platou și servim.
Citește și: Rețeta cu care îți vei cuceri invitații în noaptea de Revelion! Rulada spectaculoasă Kiev din piept de pui