Ea, Lenuţa Petrescu, pe-atunci o tânără de 22 de ani, muncitoare şi mai ales membră a organizaţiei tineretului comunist, devenea, în acel 1 Mai 1939, Regina Balului.
El, Nicolae Ceauşescu, avea 21 de ani, era cadrist, membru de 7 ani al Partidului Comunist Român şi un aprig apărător al Frontului Popular Antifascist.
De altfel, potrivit istoricilor, unul dintre momentele de glorie ale „activistului ” Nicolae Ceauşescu a fost tocmai 1 Mai 1939 care, în mod fals, a fost marcat de istoria vremii la indicaţiile preţioase ale viitorului cuplu dictatorial, ca fiind „momentul în care tinerii revoluţionari Nicolae şi Elena Ceauşescu au organizat marea demonstraţie antifascistă de la 1 Mai”.
Revenind însă la povestea de dragoste din Elena si Nicolae Ceauşescu, aşa cum a fost ea dezvăluită jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei, a continuat şi a înflorit pe toată perioada războilui, în ciuda faptului că el a fost închis la Doftana şi a culminat cu oficilizarea acesteia în toamna anului 1945.
Nu există un document oficial care să ateste data la care a avut loc căsătoria civilă dintre Nicolae şi Elena, cert este că nu a avut loc nici un fel de căsătorie religioasă.
Până în 1965, când Nicolae Ceuaşescu a devenit Secretar General al Partidului Comunist Român, cuplul avea deja o istorie de familie şi li se născuseră deja cei trei copii: Valentin, Zoia şi Nicu.