IEA: Europa are nevoie de o piaţă energetică unică şi nu de un cartel al cumpărătorilor

Uniunea Europeană nu trebuie să creeze un cartel al cumpărătorilor în încercarea sa de a pune la punct o piaţă energetică unică şi a-şi reduce dependenţa de gazul natural rusesc, au apreciat luni reprezentanţii Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), transmit AFP şi Reuters.
Filip Stan
01 dec. 2014, 14:13
IEA: Europa are nevoie de o piaţă energetică unică şi nu de un cartel al cumpărătorilor

Uniunea Europeană în ansamblu este cel mai mare cumpărător de energie din lume, cheltuind zilnic aproximativ un miliard de euro pentru a importa combustibil. Rusia este responsabilă pentru o treime din necesarul de energie al UE, iar jumătate din livrările ruseşti trec prin Ucraina. Conflictele dintre Rusia şi Ucraina au determinat UE să-şi concentreze eforturile pe crearea de legături transfrontaliere prin care să poată fi transportate energie electrică şi gaze naturale.

Într-un raport publicat luni, IEA subliniază că cea mai mare parte a integrării pieţelor europene de energie a fost făcută în zonele de nord şi vest ale Europei. ‘Atât timp cât interconexiuni importante nu vor fi construite pe întreg teritoriul comunitar, UE nu va avea o adevărată piaţă energetică integrată şi unică, fundamentul pentru o uniune energetică’, susţin reprezentanţii IEA, atrăgând, de asemenea, atenţia asupra distorsiunilor provocate de persistenţa preţurilor reglementare şi a supracosturilor legate de energiile regenerabile.

Citeşte şi Taxele şi accizele reprezintă 36% din factura de energie electrică pentru o locuinţă şi 4% energia regenerabil

‘Pentru a profita de diversitatea surselor sale de energie şi a progresa spre o uniune energetică, UE trebuie să-şi îmbunătăţească punerea în comun a resurselor în interiorul pieţei interne, pentru a creşte securitatea energetică şi competitivitatea industriei sale. Însă trebuie să fim foarte clari, această uniune nu ar trebui să reprezinte un cartel al cumpărătorilor’, a declarat directorul IEA, Maria van der Hoeven.

Printre recomandările IEA pentru ca UE să progreseze spre o uniune energetică se numără creşterea preţurilor pe piaţa certificatelor verzi şi introducerea de politici pentru a atrage investiţii în tehnologiile cu emisii reduse de carbon. De exemplu, IEA susţine că preţul certificatelor de emisii ar trebui să fie unul de aproximativ 30 de euro per tonă, faţă de 7 euro în prezent, pentru a stimula investiţiile în parcurile eoliene.

UE şi-a propus ca obiectiv pentru 2030 reducerea cu 40% a emisiile de gaze cu efect de seră comparativ cu nivelul din 1990. Însă EIA avertizează că până în 2030 în regiune vor fi scoase din funcţiune capacităţi de aproximativ 150 de gigawaţi, astfel că factorii de decizie vor trebui să găsescă modalităţi pentru a atrage cele 2.000 de miliarde de dolari necesare pentru investiţii în noi capacităţi.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație