Dintre cele peste 6.000 de medicamente aflate acum pe piaţa din România, 1.200 vor costa, de la 1 iulie, cam cât o sticlă cu apă. Este vorba în mod special despre tratamente dedicate afecţiunilor cardiovasculare, celor de tub digestiv, dar şi bolilor infecţioase, scrie digi24.ro.
Cu un consum de 50 de milioane de cutii pe an, aceste medicamente sunt pe lista neagră a producătorilor. Ei se gândesc să nu le mai fabrice pentru a evita pierderile. Un român ia cel puţin o dată la patru zile o pastilă de acest fel.
Primii afectaţi sunt bolnavii cronic, pentru care schimbarea unei scheme de tratament nu este atât de simplă.
„Dacă nu găseşti un medicament, nu înseamnă că dacă te duci şi iei altul, el se potriveşte. De multe ori ele au reacţii adverse şi lucrurile nu sunt chiar aşa uşoare”, spune Radu Gănescu, un reprezentant al pacienţilor.
CITEŞTE ŞI Medicamentele se ieftinesc cu 20% de la 1 iulie VIDEO
În ultimii șapte ani, din România au dispărut 900 de medicamente, iar cele care le-au înlocuit au fost întotdeauna mai scumpe.
Reacţia producătorilor vine după ce, luni, ministrul Sănăţii dădea asigurări că ieftinirea medicamentelor nu va provoca o criză pe piaţă.
„Au fost purtate discuţii şi cu Comisia Europeană şi cu partenerii externi şi cu producătorii, asociațiile de distribuitori, cu lanţurile de farmacii, ca să nu avem deficienţe în aprovizionare. Este finalizată toată procedura. Funcţionarea a fost continuă pe tot parcursul discuţiilor şi implementării ordinului. În ceilalţi ani, chiar dacă ordinul nu era aprobat, erau discontinuităţi pe aprovizionare”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.
Până acum, Ministerul Sănătăţii nu a luat măsuri nici pentru a evita exportul de medicamente în ţările unde acestea sunt mai scumpe, nici pentru a sprijini industria internă.