Ieşi pe plus la plata facturilor. Cum alegi furnizorul de energie electrică pentru a economisi bani şi timp

În contextul plafonării preţurilor la energia electrică diferenţiatorul principal între furnizori îl reprezintă serviciile suplimentare oferite.
Filip Stan
02 dec. 2023, 15:45
Ieşi pe plus la plata facturilor. Cum alegi furnizorul de energie electrică pentru a economisi bani şi timp
Cât a costat statul român plafonarea facturilor la electricitate și gaze!

Există mai mulţi factori care ar trebui luaţi în considerare atunci când decizi ce furnizor de energie electrică să alegi. Dacă faci alegerile potrivite, poţi economisi bani şi timp pe termen lung.

Numele şi reputaţia

Alegerea unei companii mari şi consacrate poate oferi un sentiment de stabilitate şi siguranţă. Spre exemplu, CEZ Vânzare are peste 1,2 milioane de clienţi ceea ce îţi permite să verifici recenziile şi experienţele altor persoane.

Factură în format electronic şi aplicaţii

Totul în zilele noastre este la un click distanţă, iar telefonul a devenit noua cutie poştală. Factura electronică şi aplicaţia sunt vitale pentru a economisi timp şi bani. În era digitalizării este important să optezi pentru un furnizor ce poate oferi aceste servicii.

Trucuri banale pentru economisirea energiei în timpul iernii. Cum să reduci facturile la curent şi la căldură

Servicii suplimentare

În contextul plafonării preţurilor la energia electrică diferenţiatorul principal între furnizori îl reprezintă serviciile suplimentare oferite. CEZ Vânzare oferă clienţilor săi o serie de servicii digitale şi traditionale, prin care aceştia pot lua mai uşor legătura cu un reperezentant CEZ, precum chat-ul online, Info Linia CEZ, formularul de contact online. De asemenea, clienţii au la dispoziţie diverse modalităţi de plată, pot transmite indexul autocitit simplu din Aplicaţia My CEZ, sau la un număr de telefon dedicat. Un alt serviciu este Programarea online în Centrele de Relaţii cu Clienţii, prin care aceştia îşi pot programa vizita, pentru a economisi timp.

Verifică opţiunile de produse cu energie verde

Impactul asupra mediului este pentru mulţi un factor important. Poţi opta pentru furnizori de energie electrică ce oferă energie verde, produsă din surse regenerabile, cum ar fi energia solară sau eoliană. Grupul CEZ produce o parte din energia sa în cel mai mare parc eolian operaţional de pe uscat din România, Parcul Eolian CEZ.

Sfaturi pentru a reduce consumul

Relaţia dintre un furnizor şi client nu se rezumă doar la livrarea de energie. Unii furnizori după cum am detaliat în articolul precedet oferă clienţilor sfaturi despre cum să îşi eficientizeze consumul. Un astfel de ghid este oferit de CEZ Vânzare gratuit.

Implicarea furnizorului în comunitate

Companiile au datoria de a se implica în comunităţile în care activează, cel puţin asta este aşteptarea noastră. Dacă şi tu crezi asta s-ar putea ca acest lucru să cântărească mult în decizia de a alege un furnizor.

Spre exemplu, Maratonului Olteniei, organizat de CEZ România, a ajuns la ediţia cu numărul 11. CEZ România a dublat şi a donat taxele de înscriere ale celor 875 de concurenţi. Suma totală donată a fost împărţită uniform între cele 3 cauze:

13.350 euro către Spitalul Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea pentru dotarea cu echipamente medicale a secţiei de Maternitate a spitalului;

Facturi mai mari la energie electrică, de la 1 ianuarie 2024. Anunţ de la ANRE
13.350 euro către Fundaţia Comunitară Vâlcea pentru implementarea activităţilor educaţionale din cadrul iniţiativei Fondul Ştiinţescu, care vizează copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani;

13.350 euro către Asociaţia AVA Râmnicu Vâlcea pentru sprijinirea misiunii de a crea medii de socializare autentice pentru copii cu dizabilităţi şi nevoi speciale.

CEZ Vânzare a fost şi anul acesta partener ala evenimentului, fiind aproape de oamenii din comunitate cu o zonă special amenajată pentru ei, competiţii şi premii.

Doresc să schimb furnizorul – ce trebuie să ştiu?

Schimbarea furnizorului de energie electrică este gratuită, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife. Clientul final are dreptul să schimbe furnizorul de energie electrică ori de câte ori doreşte, fără ca vreunul dintre operatorii economici implicaţi să aibă dreptul să se opună.

Toate detaliile privind acestă procedură pot fi găsite AICI

În final, pentru a ieşi pe plus, este important să faci o alegere informată şi să iei în considerare atât costurile directe ale energiei, cât şi serviciile, dar şi impactul pe care furnizorul în are în comunitate.

Cum schimbi furnizorul de energie electrica

  1. Care sunt furnizorii activi de energie electrică?

Lista furnizorilor activi de energie electrică poate fi consultată pe pagina de internet a ANRE aici

  1. Cum pot denunța contractul și să schimb furnizorul de energie electrică?

În conformitate cu legislația secundară elaborată de ANRE, clientul final de energie electrică are dreptul să denunţe unilateral contractul încheiat cu furnizorul său înainte de ajungerea la termen, cu respectarea condiţiilor contractuale.

Încetarea contractului de furnizare prin denunţare unilaterală de către client nu are niciun efect asupra obligaţiilor decurgând din executarea contractului până la momentul încetării acestuia.

În ceea ce privește schimbarea furnizorului de energie electricăamintim că acest proces este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia. Clientul final are dreptul să schimbe furnizorul de energie electrică ori de câte ori doreşte, fără ca vreunul dintre operatorii economici implicaţi să aibă dreptul să se opună. În acest scop, clientul final are dreptul să denunţe contractul încheiat cu furnizorul actual.

De asemenea amintim faptul că schimbarea furnizorului de energie electrică se va face cu respectarea condiţiilor contractuale și ale Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 3/2022, cu modificările şi completările ulterioare.

  1. Care sunt condițiile generale minime pentru denunțarea contractului în cazul schimbării furnizorului?

Trebuie să verificați condițiile contractuale sau vă puteți adresa furnizorului dvs. pentru clarificare.

  1. Am găsit o ofertă mai bună pentru furnizarea energiei electrice și am decis să schimb furnizorul. Cine întreprinde demersurile necesare schimbării?

 Pe baza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu clientul final, noul furnizor are obligaţia de a întreprinde demersurile în vederea iniţierii şi derulării procesului e schimbare a furnizorului de energie electrică.

  1. La schimbarea furnizorului, există vreun risc de deconectare?

Nu, pe durata derulării procesului de schimbare a furnizorului este asigurată continuitatea în furnizare cu energie electrică a locului de consum.

  1. Care sunt motivele care ar putea să mă împiedice să schimb furnizorul?

Odată cu liberalizarea pieţelor de energie, a fost implementat cadrul legal care să permită tuturor clienţilor finali de energie electrică, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic), să îşi aleagă furnizorul dorit şi să încheie cu acesta contracte pentru furnizarea energiei electrice pentru locul sau locurile sale de consum.

  1. Pot schimba furnizorul fără sa platesc penalități?

Toţi clienţii finali de energie electrică au dreptul să îşi schimbe furnizorul, cu respectarea condiţiilor contractuale și ale Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 3/2022, cu modificările şi completările ulterioare. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia.

De asemenea, clienţii casnici, întreprinderile mici şi microîntreprinderile au dreptul să schimbe furnizorul de energie electrică sau participantul la piaţă implicat în agregare, fără niciun comision de schimbare. Prin derogare de la această prevedere, furnizorii de energie electrică sau participanţii la piaţă implicaţi în agregare pot percepe clienţilor finali comisioane pentru încetarea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate pe o durată determinată şi cu preţuri fixe, în cazul rezilierii lor anticipate de către clientul final.

  1. Cât mă costă schimbarea furnizorului?

Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia.

  1. Care este perioada maximă de valabilitate pentru care se poate încheia un contract de furnizare?

Contractul de furnizare a energie electrică poate fi încheiat pe perioadă determinată sau nedeterminată.

  1. Pe cine aș putea contacta în cazul în care cred că mi s-au perceput taxe pentru schimbarea furnizorului?

Contactați furnizorul dvs. de energie electrică. Dacă nu sunteți mulțumit de răspunsul primit, vă puteți adresa ANRE, accesând pagina de internet www.anre.ro.

Procesul tehnic de schimbare al furnizorului se desfăşoară în 24 de ore prin POSF.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp de iarnă
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat seismul
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Fibrom uterin extirpat prin incizie de 2 cm, operație realizată cu succes la Cluj
MediaFlux
PAPARAZZI. Ce face SORIN BROTNEI după ce a CÂȘTIGAT ASIA EXPRESS! IMAGINI de....
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?