Ieşi pe plus la plata facturilor. Cum alegi furnizorul de energie electrică pentru a economisi bani şi timp

În contextul plafonării preţurilor la energia electrică diferenţiatorul principal între furnizori îl reprezintă serviciile suplimentare oferite.
Filip Stan
02 dec. 2023, 15:45
Ieşi pe plus la plata facturilor. Cum alegi furnizorul de energie electrică pentru a economisi bani şi timp
Cât a costat statul român plafonarea facturilor la electricitate și gaze!

Există mai mulţi factori care ar trebui luaţi în considerare atunci când decizi ce furnizor de energie electrică să alegi. Dacă faci alegerile potrivite, poţi economisi bani şi timp pe termen lung.

Numele şi reputaţia

Alegerea unei companii mari şi consacrate poate oferi un sentiment de stabilitate şi siguranţă. Spre exemplu, CEZ Vânzare are peste 1,2 milioane de clienţi ceea ce îţi permite să verifici recenziile şi experienţele altor persoane.

Factură în format electronic şi aplicaţii

Totul în zilele noastre este la un click distanţă, iar telefonul a devenit noua cutie poştală. Factura electronică şi aplicaţia sunt vitale pentru a economisi timp şi bani. În era digitalizării este important să optezi pentru un furnizor ce poate oferi aceste servicii.

Trucuri banale pentru economisirea energiei în timpul iernii. Cum să reduci facturile la curent şi la căldură

Servicii suplimentare

În contextul plafonării preţurilor la energia electrică diferenţiatorul principal între furnizori îl reprezintă serviciile suplimentare oferite. CEZ Vânzare oferă clienţilor săi o serie de servicii digitale şi traditionale, prin care aceştia pot lua mai uşor legătura cu un reperezentant CEZ, precum chat-ul online, Info Linia CEZ, formularul de contact online. De asemenea, clienţii au la dispoziţie diverse modalităţi de plată, pot transmite indexul autocitit simplu din Aplicaţia My CEZ, sau la un număr de telefon dedicat. Un alt serviciu este Programarea online în Centrele de Relaţii cu Clienţii, prin care aceştia îşi pot programa vizita, pentru a economisi timp.

Verifică opţiunile de produse cu energie verde

Impactul asupra mediului este pentru mulţi un factor important. Poţi opta pentru furnizori de energie electrică ce oferă energie verde, produsă din surse regenerabile, cum ar fi energia solară sau eoliană. Grupul CEZ produce o parte din energia sa în cel mai mare parc eolian operaţional de pe uscat din România, Parcul Eolian CEZ.

Sfaturi pentru a reduce consumul

Relaţia dintre un furnizor şi client nu se rezumă doar la livrarea de energie. Unii furnizori după cum am detaliat în articolul precedet oferă clienţilor sfaturi despre cum să îşi eficientizeze consumul. Un astfel de ghid este oferit de CEZ Vânzare gratuit.

Implicarea furnizorului în comunitate

Companiile au datoria de a se implica în comunităţile în care activează, cel puţin asta este aşteptarea noastră. Dacă şi tu crezi asta s-ar putea ca acest lucru să cântărească mult în decizia de a alege un furnizor.

Spre exemplu, Maratonului Olteniei, organizat de CEZ România, a ajuns la ediţia cu numărul 11. CEZ România a dublat şi a donat taxele de înscriere ale celor 875 de concurenţi. Suma totală donată a fost împărţită uniform între cele 3 cauze:

13.350 euro către Spitalul Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea pentru dotarea cu echipamente medicale a secţiei de Maternitate a spitalului;

Facturi mai mari la energie electrică, de la 1 ianuarie 2024. Anunţ de la ANRE
13.350 euro către Fundaţia Comunitară Vâlcea pentru implementarea activităţilor educaţionale din cadrul iniţiativei Fondul Ştiinţescu, care vizează copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani;

13.350 euro către Asociaţia AVA Râmnicu Vâlcea pentru sprijinirea misiunii de a crea medii de socializare autentice pentru copii cu dizabilităţi şi nevoi speciale.

CEZ Vânzare a fost şi anul acesta partener ala evenimentului, fiind aproape de oamenii din comunitate cu o zonă special amenajată pentru ei, competiţii şi premii.

Doresc să schimb furnizorul – ce trebuie să ştiu?

Schimbarea furnizorului de energie electrică este gratuită, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife. Clientul final are dreptul să schimbe furnizorul de energie electrică ori de câte ori doreşte, fără ca vreunul dintre operatorii economici implicaţi să aibă dreptul să se opună.

Toate detaliile privind acestă procedură pot fi găsite AICI

În final, pentru a ieşi pe plus, este important să faci o alegere informată şi să iei în considerare atât costurile directe ale energiei, cât şi serviciile, dar şi impactul pe care furnizorul în are în comunitate.

Cum schimbi furnizorul de energie electrica

  1. Care sunt furnizorii activi de energie electrică?

Lista furnizorilor activi de energie electrică poate fi consultată pe pagina de internet a ANRE aici

  1. Cum pot denunța contractul și să schimb furnizorul de energie electrică?

În conformitate cu legislația secundară elaborată de ANRE, clientul final de energie electrică are dreptul să denunţe unilateral contractul încheiat cu furnizorul său înainte de ajungerea la termen, cu respectarea condiţiilor contractuale.

Încetarea contractului de furnizare prin denunţare unilaterală de către client nu are niciun efect asupra obligaţiilor decurgând din executarea contractului până la momentul încetării acestuia.

În ceea ce privește schimbarea furnizorului de energie electricăamintim că acest proces este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia. Clientul final are dreptul să schimbe furnizorul de energie electrică ori de câte ori doreşte, fără ca vreunul dintre operatorii economici implicaţi să aibă dreptul să se opună. În acest scop, clientul final are dreptul să denunţe contractul încheiat cu furnizorul actual.

De asemenea amintim faptul că schimbarea furnizorului de energie electrică se va face cu respectarea condiţiilor contractuale și ale Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 3/2022, cu modificările şi completările ulterioare.

  1. Care sunt condițiile generale minime pentru denunțarea contractului în cazul schimbării furnizorului?

Trebuie să verificați condițiile contractuale sau vă puteți adresa furnizorului dvs. pentru clarificare.

  1. Am găsit o ofertă mai bună pentru furnizarea energiei electrice și am decis să schimb furnizorul. Cine întreprinde demersurile necesare schimbării?

 Pe baza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat cu clientul final, noul furnizor are obligaţia de a întreprinde demersurile în vederea iniţierii şi derulării procesului e schimbare a furnizorului de energie electrică.

  1. La schimbarea furnizorului, există vreun risc de deconectare?

Nu, pe durata derulării procesului de schimbare a furnizorului este asigurată continuitatea în furnizare cu energie electrică a locului de consum.

  1. Care sunt motivele care ar putea să mă împiedice să schimb furnizorul?

Odată cu liberalizarea pieţelor de energie, a fost implementat cadrul legal care să permită tuturor clienţilor finali de energie electrică, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic), să îşi aleagă furnizorul dorit şi să încheie cu acesta contracte pentru furnizarea energiei electrice pentru locul sau locurile sale de consum.

  1. Pot schimba furnizorul fără sa platesc penalități?

Toţi clienţii finali de energie electrică au dreptul să îşi schimbe furnizorul, cu respectarea condiţiilor contractuale și ale Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 3/2022, cu modificările şi completările ulterioare. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia.

De asemenea, clienţii casnici, întreprinderile mici şi microîntreprinderile au dreptul să schimbe furnizorul de energie electrică sau participantul la piaţă implicat în agregare, fără niciun comision de schimbare. Prin derogare de la această prevedere, furnizorii de energie electrică sau participanţii la piaţă implicaţi în agregare pot percepe clienţilor finali comisioane pentru încetarea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate pe o durată determinată şi cu preţuri fixe, în cazul rezilierii lor anticipate de către clientul final.

  1. Cât mă costă schimbarea furnizorului?

Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia.

  1. Care este perioada maximă de valabilitate pentru care se poate încheia un contract de furnizare?

Contractul de furnizare a energie electrică poate fi încheiat pe perioadă determinată sau nedeterminată.

  1. Pe cine aș putea contacta în cazul în care cred că mi s-au perceput taxe pentru schimbarea furnizorului?

Contactați furnizorul dvs. de energie electrică. Dacă nu sunteți mulțumit de răspunsul primit, vă puteți adresa ANRE, accesând pagina de internet www.anre.ro.

Procesul tehnic de schimbare al furnizorului se desfăşoară în 24 de ore prin POSF.

DailyBusiness
Vești bune! TAROM oferă bilete la 23 de euro
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu știe ce zodii dau lovitura până pe 11 noiembrie. Patru nativi sunt pe val
Capital.ro
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Crește numărul românilor morți în Spania. Inundațiile fac ravagii
Adevarul
Cât de rău stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat în urmă doi copii, în timp ce fratele său își strigă durerea pe Facebook: „Te-am căutat ca disperatul, frățiorul meu iubit!”
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Tragedie în fotbal. Marele fotbalist a fost lovit de fulger în timpul meciului: O pierdere dureroasă
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Avansul rusesc transformă Pokrovsk într-un oraș fantomă în Ucraina, pe fondul agitației globale
MediaFlux
S-a AFLAT FAVORITUL la CASA ALBĂ! Cine e viitorul PREȘEDINTE SUA! Disputa TRUMP - HARRIS, tranșată
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi