Potrivit ITIA, testul pozitiv a rezultat din contaminarea unui medicament fără prescripție medicală (melatonină), fabricat și comercializat în Polonia, utilizat de Swiatek pentru combaterea decalajului orar și a problemelor de somn. Organizația a stabilit că încălcarea nu a fost intenționată, concluzia fiind bazată pe interviuri cu jucătoarea și echipa sa, investigații și analize realizate în laboratoare acreditate de WADA.
ITIA a precizat că „nivelul de vinovăție al jucătoarei a fost considerat la limita inferioară a intervalului pentru ‘nicio vină semnificativă sau neglijență’, având în vedere circumstanțele utilizării medicamentului”.
Swiatek a fost suspendată provizoriu între 22 septembrie și 4 octombrie, ratând astfel trei turnee. Această perioadă a fost considerată parte a sancțiunii, astfel că mai rămân opt zile de suspendare. De asemenea, jucătoarea pierde premiile în bani obținute la Cincinnati Open, turneul imediat următor testului pozitiv.
Decizia ITIA de a aplica o sancțiune relativ blândă a generat controverse în lumea tenisului. Ion Alexandru Țiriac, fiul lui Ion Țiriac și partenerul Soranei Cîrstea, și-a exprimat indignarea pe rețelele sociale.
„Hai că deja suntem luați de proști. A luat din melatonină biata fată”, a scris acesta pe Instagram.
Țiriac a criticat și faptul că Jannik Sinner, liderul ATP, a fost depistat pozitiv la două controale antidoping în martie, dar a continuat să joace fără suspendare, în timp ce Simona Halep a primit inițial o sancțiune de patru ani, ulterior redusă la nouă luni, după demonstrarea contaminării suplimentului cu roxadustat.
Decizia privind Swiatek vine pe fondul mai multor controverse legate de modul în care ITIA gestionează cazurile de dopaj. Mulți comentatori subliniază diferențele semnificative în pedepsele aplicate jucătorilor, în funcție de circumstanțe și interpretarea dovezilor.