Epidemiile de iarnă, riscul mai crescut de contaminare în colectivități, precum grădinițe și școli, oboseala, o igienă mai deficitară și o alimentație dezechilibrată sunt factori care pot pune la grea încercare sistemul imunitar al copilului. De aceea, îți poți ajuta copilul să rămână puternic dacă îi vei oferi o alimentație sănătoasă și ocazia să adopte obiceiuri bune legate de stilul de viață, precum somnul și odihna de calitate, practicarea unor activități fizice și reflexe corecte legate de igienă. Iată mai jos de ce igiena și alimentația sunt factori decisivi în dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.
Măsuri corecte legate de igienă
Copiii răcesc mai frecvent decât adulții. Iar sezonul rece este asociat cu creșterea la nivel general a numărului de cazuri de gripă, răceli și alte afecțiuni respiratorii. De obicei, cu excepția cazurilor în care starea bolnavului se agravează și ar trebui să se solicite sfatul unui medic, gestionarea gripei și răcelii se face prin ameliorarea simptomelor. Medicamente raceala înseamnă, de fapt, tratamente antipiretice, precum paracetamolul, sau analgezice și antiinflamatoare, ca ibuprofenul, care se administrează în cazul febrei și al durerilor musculare. Băile calde, repausul la pat, hidratarea corespunzătoare și o alimentație bogată în vitaminele C și D se numără printre măsurile care pot fi luate în caz de răceli și gripe.
Însă prevenția este cel mai bun tratament. Iar una dintre măsurile cele mai importante care pot fi luate în acest sens este să-ți înveți copilul regulile de igienă a:
Alimentația care să susțină sistemul imunitar
Copilul ar trebui să beneficieze de o alimentație adaptată nevoilor sale nutritionale, împărțită zilnic în trei mese și o gustare. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine și grăsimi de calitate și carbohidrați, poate, de obicei, să asigure nevoile nutriționale ale celui mic. În cazul în care, însă, nu este posibil acest lucru, de exemplu, refuză să mănânce anumite alimente, poți completa dieta cu suplimente imunitate copii recomandate de medicul pediatru.
Dieta zilnică a copilului trebuie să includă:
Cei mai importanți compuși pentru funcționarea sistemului imunitar sunt vitaminele A, B6, B9, B12, C, D și anumite minerale, precum fierul, zincul, seleniul și cuprul.
Temperatura ambientală potrivită
Frigul nu este o cauză directă a apariției răcelilor și gripelor, dar face organismul vulnerabil la atacurile virale și bacteriene. Asigură-te că cel mic poartă îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată, călduroase și uscate.
De asemenea, la interior, în pofida temperaturilor reci de afară, trebuie să aerisești zilnic, timp de 15 minute. Încearcă să menții în casă o temperatură ambientală între 18 și 20°C.
Este recomandat ca cel mic să practice o oră de activitate fizică moderată pe zi, indiferent că este un sport sau o joacă. De asemenea, un somn de calitate ajută la secreția de hormoni care întăresc sistemul imunitar. Cu sfaturile simple de mai sus îți poți ajuta copilul să rămână puternic și să se apere de infecțiile de sezon.