Ignat 2022. Dacă alegeți să cumpărați porcul direct de la țărani sau sacrificați unul din gospodăria proprie, trebuie să îi faceți și analiza pentru trichineloză. Spre deosebire de pesta porcină, această boală se transmite la om și este periculoasă.
„Noi vom pune la dispoziție în fiecare piață agroalimentară câte un coleg, medic veterinar care să facă examenul pentru trichineloză. Testul se face imediat, dar poate dura puțin în funcție de numărul testărilor“, a anunțat Direcția Sanitară Veterinară Iași. În toate județele din țară sunt puncte de testare în piețele agroalimentare.
Dincolo de siguranța alimentară, medicii venerinari explică și care este greutatea ideală pe care trebuie să o aibă porcul care este sacrificat. Acesta ar trebui să cântărească între 90 și 120 de kilograme. Animalele mai mari, de 150-200 de kilograme au foarte multă grăsime. La viu, kilogramul de carne de porc se vinde în medie cu 10 lei. Dacă nu doriți să cumpărați un porc întreg, puteți să luați o carcasă, dar în acest caz prețul poate ajunge la 15 lei kilogramul.
Pe lângă pomana porcului sau friptura de Crăciun, românii prepară în fiecare an caltaboși și cârnați de casă. Pentru a realiza un caltaboş perfect este bine să respectaţi câteva reguli. Organele de la porc (inima, rinichii, ficatul) se fierb în prealabil cu o bucată din capul de porc care va da un gust bun. Se adaugă la fiert sare, piper, ienibahar şi cimbru. După ce organele au fiert totul merge în maşina de tocat. Se căleşte şi ceapă separat şi se amestecă cu compoziția. Se toarnă apoi o parte din zeama în care au fiert organele. Aveţi grijă să nu puneţi prea multă deoarece caltaboşul va fi foarte gras.
Una dintre regulile cele mai importante este opărirea caltaboşului. După ce este introdus în maţ, se scufundă în apă clocotită, se scoate apoi rapid, se înţeapă din loc în loc ca să nu aibă aer, iar apoi se pune în apă rece. Acesta se agaţă apoi la uscat şi se lasă 24 de ore.
Pentru cârnaţi trebuie să alegeți carne mai grasă. Este nevoie de grăsime deoarece prin uscare şi afumare se pierde o parte din ea şi nu este bine să avem cârnaţi uscaţi. Procentul de carne slabă – grăsime trebuie să fie undeva la 60%-40%. Pentru un gust mai deosebit se poate adăuga și puțină vită. Carnea se dă prin maşina de tocat. Se adaugă usturoi, sare, piper, cimbru şi boia de ardei, dulce sau iute, după gustul fiecăruia. Şi cârnaţii trebuie lăsaţi la uscat câteva zile înainte să fie afumați.
Dailybussines.ro vă oferă câteva sfaturi simple cum să alegi carnea de porc cât mai proaspătă înainte de Crăciun și cum să folosești diferitele bucăți de carne pentru preparatele tradiționale de sărbătoare.
Carnea de porc rămâne alegerea tuturor românilor pentru masa de Crăciun. Cu toții vrem să gustăm din bucatele tradiționale care se prepară din carne de porc, cum ar fi sarmalele, cârnații, toba, piftia sau caltaboșul.
Carnea de porc este mult mai gustoasă când este împănată cu grăsime și este gătită la cuptor, pe grătar sau la tigaie. Cu toate acestea, trebuie să ne limităm la porții moderate, deoarece este o carne cu mult colesterol și proteine, care se digeră mai greu.
Dar carnea de porc are și beneficii mari în alimentație, fiind o sursă foarte bună de tiamină, vitamina B12, fier, seleniu și zinc, iar sărurile minerale din această carne se absorb destul de bine datorită grăsimilor pe care le conține.
O porție de 100 de grame de carne de porc gătită poate conține:
Cumpără carne de porc de la carmangeriile care au contracte cu producătorii locali. Carnea de porc va fi proaspătă și gustoasă, adusă în fiecare dimineață de la crescătorie, mai ales în preajma Crăciunului când sunt vânzări mari.
Iată și câteva trucuri simple să alegi carnea cea mai bună:
Carnea cea mai bună din carcasa unui porc provine de la mușchi, antricot și vrăbioară. Din aceste bucăți se pregătesc mezelurile de calitate sau fripturile rafinate cu sos la cuptor.
Ceafa și fleica sunt recomandate în special pentru friptura la grătar și pentru cârnați.
Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului. Ce șanse mai au românii să cumpere produse mai ieftine
Rasolul și pulpa sunt folosite pentru carnea tocată, pentru tocănițe și ciorbe acre.
Costițele de porc sunt delicioase după ce sunt bine marinate și gătite la grătar sau la cuptor.
Slănina se topește și se obține untură pentru gătit sau pentru conservarea cărnurilor la borcan.
Sarmalele sunt mai gustoase dacă au și un pic de grăsime. Cea mai bună carne pentru sarmale este pulpa de porc sau carne de pe spate în combinație cu piept de porc care conține și straturi subțiri de grăsime. Proporția trebuie să fie de 20% grăsime la 80% carne, cantitatea de grăsime pentru sarmale fiind mai mică decât cea pentru cârnați.
Cârnații se pregătesc din diverse bucăți de carne care se decupează de pe pulpă și de pe burta animalului. Se adaugă și grăsime albă, curată și moale în proporție de cel puțin 30 – 35%.
Cârnații picanți necesită o cantitate mai mare de grăsime.
Cârnații cu ierburi aromatice și usturoi pot fi făcuți cu o cantitate mai mică de grăsime.
Carnea și grăsimea pentru cârnați se toacă concomitent și pot fi tocate chiar de două ori împreună cu diverse condimente pentru a obține o pastă omogenă și moale.
Cele mai fragede bucăți pentru friptura la cuptor sau la grătar sunt bucățile de ceafă împănate cu fire de grăsime care se topesc la gătit.
Friptura de porc se mai poate face și din carne de pe burtă, care este mai grasă și devine suculentă când este gătită la cuptor în sos.
O friptură mai pretențioasă este cotletul de porc care nu are grăsime și trebuie ținut în marinate și sosuri gustoase înainte de a fi preparat la cuptor.
Pieptul de porc umplut cu legume, cu cârnați sau cu carne tocată este și el o alegere foarte bună pentru o friptură deosebită în noaptea de Revelion.