Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar pregătirile sunt în toi. Cum porcul este vedeta de pe masa de sărbători, în târguri și piețe este aglomerație mare în această perioadă. ANSVSA spune la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm porcul de Crăciun.
ANSVSA vine cu câteva sfaturi astfel încât carne de porc cumpărată să nu devină un pericol pentru sănătate. Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea cărnii și preparatelor din carne, în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.
După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc într-un agregat frigorific unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.
Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru:
a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;
– pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, astfel scutiți animalul de suferinţă şi totodată respectați cerinţele de bunăstare a animalelor.
Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate odată cu efectuarea examenului trichineloscopic, sau în termen de maxim șapte zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).
Nu se recomandă consumul de carne, până nu obţineţi, de la medicul veterinar rezultatul examinării în direcția Trichinelozei, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
În situaţia în care medicul veterinar constată în urma examenului trichineloscopic, că porcul este bolnav de trichineloză, proprietarul va fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.
Examinarea cărnii, provenite de la porcii sacrificaţi, în direcția Trichinelozei, este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.
Probele se recoltează din pilierii diafragmatici.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Ignat 2024. Când se taie, de fapt, porcul de Crăciun
Carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate, avertizează inspectorii ANSVSA.
De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției Pestei Porcine Africane (PPA).
Totodată, introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România și invers, prin bagajele personale ale călătorilor, este interzisă.
În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în târgurile organizate precum și în piețele agroalimentare, în această perioadă, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:
– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie produsului pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.