Ignat 2024. Lucrul pe care trebuie neapărat să-l facă românii care taie porcul în bătătură. Amenda poate ajunge până la 40.000 lei înainte de Crăciun

Se apropie Crăciunul și românii fac pregături pentru sărbătorile de iarnă. La Crăciun, de pe masa românilor nu lipsesc preparatele din carne de porc. Și pentru a le pregăti unii cumpăra carnea din supermarket, alții din târguri de la crescători, iar alții își cresc propriul porc în ogradă. În cazul acestora din urmă există niște reguli pe care trebuie să le respecte, mai ales dacă vor să împartă porcul și cu vecinii.
Alina Costache
06 dec. 2024, 11:49
Ignat 2024. Lucrul pe care trebuie neapărat să-l facă românii care taie porcul în bătătură. Amenda poate ajunge până la 40.000 lei înainte de Crăciun
Porcul de Crăciun a început deja să fie la mare căutare în rândurile românilor

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar pregătirile sunt în toi. Cum porcul este vedeta de pe masa de sărbători, în târguri și piețe este aglomerație mare în această perioadă. ANSVSA spune la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm porcul de Crăciun.

ANSVSA vine cu câteva sfaturi astfel încât carne de porc cumpărată să nu devină un pericol pentru sănătate. Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea cărnii și preparatelor din carne, în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc într-un agregat frigorific unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Citește și: Preț porc de Crăciun 2024. Cât costă un porc în viu de 100 de kg înainte de sărbători. Sfaturi importante de la ANSVSA pentru cei care cumpără din piețe sau târguri

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru:

a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
– a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol;

– pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, astfel scutiți animalul de suferinţă şi totodată respectați cerinţele de bunăstare a animalelor.

Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate odată cu efectuarea examenului trichineloscopic, sau în termen de maxim șapte zile de la sacrificare, pentru actulizarea Bazei Naționale de Date (BND).

Nu se recomandă consumul de carne, până nu obţineţi, de la medicul veterinar rezultatul examinării în direcția Trichinelozei, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

În situaţia în care medicul veterinar constată în urma examenului trichineloscopic, că porcul este bolnav de trichineloză, proprietarul va fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Examinarea cărnii, provenite de la porcii sacrificaţi, în direcția Trichinelozei, este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în BND, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în BND.

Probele se recoltează din pilierii diafragmatici.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Ignat 2024. Când se taie, de fapt, porcul de Crăciun

 

Ignat 2024. Lucrul pe care trebuie neapărat să-l facă românii care taie porcul în bătătură. Amenda poate ajunge până la 40.000 lei înainte de Crăciun

Carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate, avertizează inspectorii ANSVSA.

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției Pestei Porcine Africane (PPA).

Totodată, introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România și invers, prin bagajele personale ale călătorilor, este interzisă.

 

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în târgurile organizate precum și în piețele agroalimentare, în această perioadă, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

– existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;

– integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie produsului pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

Comercializarea  cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii trebuie să prezinte buletinul. Devine obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)