‘Am să vă unesc eu cu România! Au fost perioade mai dificile în istoria neamului moldovenesc’, s-a răstit el la unionişti în emisiunea ‘Puterea a Patra’ de la postul N4, difuzată marţi seara, adăugând că ‘au fost vremuri mai grele’ pentru Republica Moldova, iar unirea cu România nu este un ‘pas corect’, potrivit Unimedia.info.
‘Anul acesta celebrăm 650 de ani ai statalităţii Moldovei. Lui Ştefan cel Mare i-a fost mai uşor? A avut înţelepciune şi a păstrat pământul’, a afirmat Dodon, promotor fervent al moldovenismului, teorie potrivit căreia actuala republică ar fi urmaşa directă şi succesoarea vechii ţări a Moldovei din epoca medievală, potrivit Agerpres.
‘Situaţia dificilă din ţară nu e de 27 de ani, e din ultimii ani’, consideră preşedintele moldovean, potrivit căruia doar 20% din populaţie ‘nu are încredere în viitorul ţării şi pleacă, pleacă din cauza guvernării proeuropene’, conform portalului citat.
Citeşte şi Preşedintele Igor Dodon nu exclude o alianţă cu Socialiştii şi cu Blocul electoral ACUM
Întrebat dacă ar putea fi şocat de faptul că unii socialişti ar conştientiza brusc că prin venele lor curge sânge de democrat, mai în glumă sau mai în serios, Igor Dodon a declarat că ‘principalul să nu fie de român’, notează publicaţia Timpul. ‘Am văzut că în campania electorală la unii a început să curgă sânge de român şi suflare românească’, a remarcat Igor Dodon, fostul lider al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.
În pofida declaraţiilor sale, şase deputaţi socialişti continuă să deţină cetăţenia română, deşi încă din 2015 ei au promis să renunţe la ea. Este vorba despre socialiştii Alla Dolinţă, Corneliu Furculiţă, Adrian Lebedinschi, Ghenadi Mitriuc, Radu Mudreac şi Anatolie Labuneţ, potrivit Timpul. Cei şase deputaţi socialişti cu dublă cetăţenie nu au depus cereri de renunţare la cetăţenia română, informează Agerpres.
Expertul Rosian Vasiloi de la Chişinău a calificat declaraţiile preşedintelui Igor Dodon drept ‘românofobie care întrece orice măsură’, conform ziarului menţionat.