„Aproape toată populaţia Republicii Moldova ştie limba rusa într-o oarecare măsură. Peste un milion de cetăţeni moldoveni numesc limba rusă drept limbă de bază pentru comunicare. Limba rusă, prin lege, are statut de limbă interetnică în Republica Moldova. Este foarte important şi vreau sa vă spun, în calitate de preşedinte, că vom apăra acest lucru. Cunoaşterea limbii ruse de către cetăţenii Republicii Moldova este o prioritate’, a spus preşedintele Dodon, în aplauzele deputaţilor ruşi.
Igor Dodon a subliniat că vede Republica Moldova ca „o ţară neutră, fără NATO”.”Nu cred că cineva e împotrivă. Cred că viitorul ţării noastre este să fie o ţară puternică. Oare fraţii noştri din Rusia nu îşi doresc acest lucru pentru prietenii moldoveni? Sunt sigur că vor’, şi-a exprimat convingerea Dodon, stârnind din nou aplauze din partea membrilor Dumei de Stat, informează Agerpres.
El a mai declarat că „Biserica Ortodoxă Moldovenească este parte a Bisericii ruse”. „Aşa a fost, este şi va fi. Sunt sigur’, a spus el.
Referitor la Transnistria, Dodon şi-a exprimat convingerea că doar împreună cu regiunea Republica Moldova este mai puternică. „De aceea, sper că în viitorul apropiat vom putea ajunge la decizia istorică de reîntregire a ţării. Sunt sigur ca Rusia va face totul pentru a menţine pacea’, a susţinut Dodon. Înainte de discurs, Igor Dodon a avut o întrevedere cu preşedintele Dumei de Stat de la Moscova, Veaceslav Volodin.
Potrivit unei postări a lui Igor Dodon pe Facebook, în timpul noii sale vizite în Federaţia Rusă el are planificate o întrevedere cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Republica Moldova, potrivit Agerpres.
De asemenea, Dodon va participa la şedinţa Consiliului Economic Moldo-Rus şi va avea întrevederi cu reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti, la Moscova şi la Sankt Petersburg, pe 24 şi 25 noiembrie.
Citeşte şi Ucraina devine flancul estic al NATO
Odată cu apropierea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Igor Dodon întreprinde tot mai multe vizite în Rusia, una dintre acestea având loc la sfârşitul lui octombrie. Ziarul rus Kommersant nota atunci că vizita lui Dodon la Moscova poate fi considerată una cu tentă electorală, având în vedere că în Republica Moldova sunt preconizate alegeri parlamentare în februarie 2019, de rezultatul cărora depinde dacă preşedintele moldovean va obţine sau nu pârghii reale de putere. Din această perspectivă, preşedintele moldovean poate conta pe sprijinul lui Vladimir Putin, scria Kommersant, care amintea totodată că niciuna din întrevederile Putin-Dodon nu s-a încheiat cu semnarea vreunui document important, întrucât şeful statului moldovean are un rol mai mult simbolic în angrenajul puterii de la Chişinău, potrivit Agerpres.
Potrivit unui sondaj realizat în septembrie şi citat de Europa Liberă, Partidul Socialiştilor al preşedintelui Igor Dodon, pe care acesta îl susţine făţiş, era creditat cu 36% din opţiunile de vot, fiind urmat de Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, centru-dreapta), creditat cu 11,9% din opţiuni, Partidul Democrat (PD, centru-stânga), cu 11,2% din preferinţe şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA, centru-dreapta), al lui Andrei Năstase, cu 10,6%.