Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon scrie că a discutat cu Vadim Krasnoselski despre „rezultatele măsurilor de consolidare a încrederii din ultimii doi ani’. Potrivit lui Dodon, el a convenit cu liderul administraţiei transnistrene asupra organizării unei noi runde de negocieri în formatul 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE şi SUA, ca mediatori) „în vederea apropierii poziţiilor tuturor participanţilor la negocieri pentru consolidarea încrederii între părţi şi soluţionarea problemelor existente’.
Igor Dodon susţine că, alături de Krasnoselski, a fi contribuit la menţinerea trupelor ruse în stânga Nistrului, sub forma aşa-ziselor „trupe de pacificare’. „Am reconfirmat importanţa menţinerii actualei operaţiuni de pacificare ca factor de susţinere a stabilităţii şi liniştii în Zona de Securitate. Totodată, am subliniat că în anul curent au fost anumite provocări în aceasta direcţie, însă prin eforturi comune am reuşit sa le depăşim fără complicaţii serioase, inclusiv datorită faptului că locuitorii de pe ambele maluri susţin paşii întreprinşi pentru consolidarea păcii şi a stabilităţii în ţara noastră’, a afirmat Igor Dodon.
La rândul său, Vadim Krasnoselski a declarat, citat de presa transnistreană, că „2017 a fost anul obţinerii unor înţelegeri, iar 2018 a fost anul punerii lor în practica’, transmite Europa Liberă. „Desigur, mai sunt chestiuni care merită o atenţie suplimentară, dar sunt convins că împreună vom reuşi’, a spus liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol.
La începutul lui decembrie, ministrul de externe moldovean Tudor Ulianovschi a declarat în cadrul reuniunii ministeriale a OSCE de la Milano că Republica Moldova pledează consecvent pentru retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul său, precum şi pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă cu mandat internaţional.