Într-un interviu acordat IPN.md cu prilejul zilelor naţionale din Republica Moldova, Dodon constată că după declararea independenţei, „realităţile din politică şi economie, relaţiile sociale şi identitare ne-au spulberat însă repede euforia şi speranţele, fiindcă au urmat anii 1990, foarte grei pentru cetăţeni, cu multe greşeli politice şi pierderi economice”.
„Nici astăzi nu ne putem bucura pe deplin de ţara în care trăim. Dar nu e vina Independenţei, ci a guvernărilor corupte şi iresponsabile”, a declarat preşedintele Republicii Moldova.
„În lume există mii de etnii şi popoare care nu au propria ţară, nu au statalitate, suveranitate şi independenţă. Trebuie sa fim mândri că noi, moldovenii, am reuşit să ne păstrăm statalitatea, aşa cum am avut-o de veacuri, şi chiar dacă trecem prin crize economice sau politice, ştim că avem pentru ce lupta ca societate, avem ce construi şi ce lăsa moştenire pentru copiii şi nepoţii noştri”, a mai declarat Dodon în interviu.
Citeşte şi Un nou atac la Igor Dodon la adresa unioniştilor înainte de Ziua independenţei Republicii Moldova
Republica Moldova sărbătoreşte, la 27 august, Ziua naţionala. La această dată, în 1991, în contextul destrămării Uniunii Sovietice, Republica Moldova a devenit stat independent. La 23 mai 1991 a avut loc adoptarea noii denumiri a statului – Republica Moldova, iar la 27 august 1991 a avut loc Proclamarea independenţei de stat a Republicii Moldova. În aceeaşi zi, România a recunoscut independenţa noului stat.
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând cu 31 august 1989, după ce, pe fundalul „perestroikai” din fosta URSS şi în urma Marii Adunări Naţionale de la 27 august 1989, fostul Soviet Suprem a decretat limba română ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină. În timpul perioadei sovietice, populaţiei i se impusese să vorbească în „limba moldovenească” şi să utilizeze grafia chirilică. Rolul limbii române în calitate de limba de stat a Republicii Moldova a fost consfinţit îi în Declaraţia de independenţă adoptată la 27 august 1991.A