Polițiștii au cercetat în această perioadă peste 1.800 de persoane pentru comiterea de infracțiuni silvice și au aplicat aproximativ 8.500 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 16.000.000 de lei, potrivit unui comunicat al IGPR transmis AGERPRES.
Activitățile ilegale din domeniul silvic sunt de tăieri de arbori puși în valoare cu încălcarea dispozițiilor legale, tăieri de arbori nepuși în valoare (fără drept), evaziune fiscală generată de comerțul ilegal cu material lemnos, falsul și uzul de fals pentru înlesnirea activităților ilegale din domeniul forestier (amenajarea pădurilor, punerea în valoare, tăierea, transportul, prelucrarea și comercializarea), menționează sursa citată.
În acest sens, Poliția Română a efectuat 25.650 de controale, în baza a 8.541 de planuri de acțiune, pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri și a faptelor ilegale asociate din circulația, depozitarea, prelucrarea și comercializarea materialului lemnos.
La acțiuni au participat efective de poliție din cadrul inspectoratelor de poliție județene, polițiști de frontieră, specialiști din cadrul gărzilor forestiere, din cadrul direcțiilor silvice, ai comisariatelor județene de mediu, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă, precum și specialiști ai structurilor silvice private.
Conform sursei citate, au fost verificate 566 de instalații de debitat, 954 de exploatări forestiere, 811 depozite și 189 de ocoale silvice/structuri subordonate, 1.226 de târguri, piețe și oboare, precum și 50.750 de mijloace de transport de material lemnos.
Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcări ale Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, Legii nr. 211/2011 privind deșeurile rezultate din prelucrarea materialelor lemnoase, H.G. nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund.
Totodată, în această perioadă, structurile de ordine publică au verificat 1.436 de cazuri privind transportul ilegal de materiale lemnoase, semnalate prin apelurile S.N.U.A.U 112. Dintre acestea, 158 au fost confirmate, astfel, au fost aplicate 223 de contravenții, în valoare totală de 516.000 de lei.
Ca măsură suplimentară, a fost dispusă indisponibilizarea a 314 autovehicule și a 678 de atelaje. De asemenea, au fost ridicate, în vederea confiscării, 352 de ferăstraie mecanice, care ar fi fost folosite la comiterea de ilegalități, informează IGPR.
Poliția Română continuă activitățile, în sistem integrat, în baza planurilor naționale de acțiune, pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice.