Vremuri negre pentru români! Parlamentul European a adoptat planul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră, care include, printre altele, şi eliminarea completă a centralele de apartament pe combustibili fosili până în 2040.
Citește și Centralele de apartament vor fi interzise. Lovitură pentru sute de mii de români
Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă spune că românii vor fi puternic afectați de legislația europeană anti-centrale cu gaze.
Astfel că, după adoptarea planului pentru reducerea emisiilor şi consumului de energie, fiecare stat din Uniunea Europeană urmează să-şi adapteze legislaţia în acest sens, în cazul de față, și România.
Totuși, potrivit preşedintelui Asociaţiei Energia Verde, pare ca o decizie care îi va transforma pe români în prizonierii sărăciei energetice.
Acesta susține că țările din Europa au o justificare în a alege interzicerea utilizării gazelor, accesul acestora la gaze fiind tot mai limitat pe măsură ce timpul va trece și resursele de gaze vor fi mai puține.
Dacă mulți nu știu, țara noastră urmează să investească câteva miliarde de euro să exploateze gazele din Marea Neagră şi să dezvolte rețele de transport și distribuție gaze.
Ca atare, autoritățile alocă, în prezent, zeci de milioane de euro pentru a se construi conducte de gaze, și în același timp susțin interzicerea gazelor.
„Noi am întârziat undeva la 10 ani de zile exploatarea gazelor din Marea Neagră. Am întârziat destul de mult, inclusiv cu prospectarea și exploatarea anumitor perimetre unde există posibilitatea ca aceste gaze să găsească la adâncimi mai mari și cumva abia cum ne apucăm de exploatarea acestor resurse. Având în vedere că timpul de la momentul în care ne apucăm de astfel de lucrări până când atingem apogeul înseamnă 4…5… 10 ani de zile. Cumva cele două se suprapun.
Adică, pe de o parte, vom atinge acest vârf de exploatare în circa 6-7 ani de zile. Cam tot de pe atunci ar trebui să începem cu măsuri de eliminare a centralelor pe gaze, așa cum, mă rog, s-a votat în cadrul directivei europene, pentru că în 2040, așa cum scrie în textul directivei, ar trebui să fie termenul în care n-ar mai exista astfel de centrale.
Ori asta presupune ca abordarea să fie mult mai devreme, adică să existe un plan de eliminare treptată a acestor centrale”, a declarat el.
„Cred că România trebuie să meargă în continuare pe teza că aceste gaze naturale pe care le deține, pe care le va exploata, pe care le va avea, să ajungă în casele, în curțile românilor.
Să fie folosite. Și pentru asta cred că e nevoie de o modificare, cel puțin sub aspectul directivei la nivelul Uniunii Europene, astfel încât aceste prevederi să nu se aplice, cel puțin nu până în 2040, pentru România”, a mai spus Dumitru Chisăliță, potrivit Antena3.