„Opinia mea este că atunci când s-a anunţat această bombă cu cei 35 nu s-a analizat prea serios, nu s-au întreprins cercetări anterioare şi s-a lansat pur şi simplu o listă ştiindu-se că aceste persoane au fost comandanţi ai diverselor locuri de detenţie politică în perioada comunistă. Deocamdată, din cei 35 sunt cinci, din care unul a murit. Ceilalţi sunt în curs de verificare, unii au fost verificaţi şi nu li se poate atribui niciun fel de faptă în sensul ăsta, cum ar fi cel care avea cinci ani la momentul comiterii faptelor. Nu ştim câţi sunt în total, pur şi simplu a fost o gogoaşă de presă”, a declarat Zamfirescu într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
El a arătat că în urma cercetărilor s-a constatat, despre unul dintre ei, care a fost comandant la Târgu-Jiu, că nu s-au produs decese la acest penitenciar cât era el comandant.
„Un altul care figura pe aşa-zisa listă a celor 35 nu putea fi comandant în momentul respectiv, 1956 până în 1959, pentru că el era născut în 1951 – Dumitru Pavel este numele lui”, a mai spus Dinu Zamfirescu.
Radu Preda, noul preşedinte IICCMER: Vrem să continuăm investigaţiile privind regimul comunist
În justiţie vor ajunge aceia acuzaţi de infracţiuni comise împotriva umanităţii, nu doar pentru că au ocupat unele funcţii.
„Da, a fost o gogoaşă de presă, asta este o expresie foarte bună. Acesta e un lucru foarte delicat pentru că, în calitatea mea de acum, sunt în situaţia în care, pe de o parte, vreau să dezamorsez această gogoaşă, pe de altă parte, semnalul pe care Institutul îl dă nu este acela al impunităţii al celor care se fac vinovaţi de rele tratamente sau chiar de crimă. Deci Institutul îşi urmează cursul prevăzut de lege, continuăm investigaţiile (…), dar de aici până la a ne fixa dogmatic pe 35 de nume este un drum lung. Nu putem trimite pe cineva în judecată decât dacă avem toate elementele verificate”, a declarat la rândul său preşedintele executiv al IICCMER, Radu Preda.
El a adăugat că nu crede că acea declaraţie va afecta imaginea Institutului, însă va afecta imaginea celor care au condus Institutul anterior ‘şi l-au transformat într-o jucărie de presă’.
IICCMER a anunţat marţi numele celui de-al cincilea torţionar, locotenent major (r) Constantin Istrate, fost locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la colonia de muncă Oneşti şi fost locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla, pe care l-a şi condus.
În luna aprilie 2013, IICCMER a anunţat că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964.
Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc pe teritoriul României. Totodată, IICCMER informa atunci că a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor şi adreselor exacte ale persoanelor în cauză.