„Analizăm în ce măsură aspectele din declaraţia premierului ar putea atrage competenţa IJ referitor la o eventuală răspundere disciplinară sau deontologică în materii în care IJ se poate sesiza din oficiu. Cu privire la posibilitatea atingerii adusă independenţei sistemului judiciar prin declaraţiile făcute de primul-ministru, Inspecţia Judiciară poate fi sesizată de Plenul CSM sau conducerea Consiliului„, a declarat purtătoarea de cuvânt a IJ, Tamara Manea, potrivit Agerpres.
Şeful CSM, Adrian Bordea, a anunţat, joi, că Inspecţia Judiciară va demara un control în acest caz. El a explicat că este obligaţia IJ, în momentul în care apar încălcări sau eventuale încălcări ale independenţei justiţiei, să facă un raport, care va fi supus Plenului CSM. Bordea a menţionat că Plenul CSM va hotărî dacă e vorba de o încălcare sau nu a independenţei justiţiei.
Premierul Victor Ponta a susţinut, marţi, că ar trebui să aibă dreptul să comenteze actul de justiţie cel puţin jurnaliştii sau persoanele implicate direct în dosare, punctând că nu se poate trata Justiţia ca un text biblic sau ca sharia.
El a adăugat totodată că trebuie să existe şi o responsabilitate a magistraţilor. „Trebuie să existe o responsabilitate a tuturor celor care greşesc şi m-am referit la cazuri concrete. Judecătorul de la Arad care a retrocedat un sat întreg şi o pădure, de exemplu, şi chiar felicit DNA pentru că s-a autosesizat. Alt caz, singura operă a lui Brâncuşi din România – ‘Cuminţenia pământului’ – a fost retrocedată şi, ca să nu fie vândută, statul trebuie să plătească 20 de milioane de euro. Fiecare român va da un euro pentru că, din punctul meu de vedere, – va stabili CSM dacă e aşa – un judecător a dat o decizie greşită. I-am cerut ministrului să sesizeze CSM şi, dacă va spune că judecătorul nu a greşit, îmi cer eu scuze. Dacă nu, judecătorul trebuie să plătească„, a declarat premierul.
CITEŞTE ŞI: Guvernul a aprobat demararea negocierilor pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”