IKEA, schimbarea care va afecta toți clienții. Marele retailer spune că renunţă la plasticul cu care ambala produsele. Procesul va începe în 2025 şi va dura până în 2028. Hârtia a fost aleasă să înlocuiască plasticului de unică folosinţă, iar compania va trebui să investească în cercetare.
IKEA susţine că deja a redus semnificativ cantitatea de plastic folosită la ambalare: în prezent, mai puţin de 10% din volumul total de material de ambalare utilizat anual este plastic. Până în prezent, compania folosea 920.000 de tone de material de ambalare pentru produsele sale şi pe care cheltuieşte aproximativ un miliard de euro pe an.
„Eliminarea treptată a plasticului din ambalajele de consum este următorul mare pas în călătoria noastră de a face soluţiile de ambalare mai durabile, precum şi de a consolida angajamentul general de a reduce poluarea cu plastic şi de a dezvolta ambalaje cu materiale regenerabile şi reciclate”, explică Erik Olsen, Packaging & Manager de identificare al IKEA (Suedia), potrivit Mediafax.
„Schimbarea va avea loc progresiv în următorii câţiva ani şi se va concentra în principal pe hârtie, deoarece este reciclabilă, regenerabilă şi reciclată pe scară largă în întreaga lume”, a mai zis acesta.
Procesul de eliminare a plasticului nu va fi uşor: compania va trebui să se concentreze foarte mult pe dezvoltarea de noi materiale.
Compania care deţine IKEA va creşte preţurile din cauza problemelor de aprovizionare. În pofida cererii record, în condiţiile în care oamenii petrec mai mult timp acasă din cauza pandemiei, profitul înainte de impozitare al Inter IKEA Group – francizor şi responsabil cu aprovizionarea – a scăzut cu 16% în cele 12 luni până în august, la 1,71 miliarde de euro (1,98 miliarde de dolari). Comparativ cu anul fiscal 2019, înainte de pandemie, profitul a scăzut cu 4%.
„Pandemia globală ne-a afectat venitul operaţional în anul fiscal 2021. Cea mai mare cauză a fost creşterea abruptă a preţurilor la transport şi la materiile prime în a doua jumătate a exerciţiului financiar”, a declarat Inter IKEA.
Compania, care face bani în principal din vânzările de bunuri către francizaţii săi, a declarat în octombrie că vânzările retailerilor au totalizat un nivel record de 41,9 miliarde de euro, în creştere cu 6% faţă de anul anterior şi cu 1% faţă de anul fiscal 2019, în condiţiile în care consumatorii au cheltuit mai mult ca niciodată pentru casele lor şi în ciuda penuriei de produse.
„Menţinerea magazinelor şi depozitelor IKEA aprovizionate a fost o provocare. Întreruperile lanţului de aprovizionare au dus la o scădere substanţială a disponibilităţii produselor, din care încă nu ne-am revenit. Ne aşteptăm ca această situaţie să continue până departe în anul fiscal 2022″.