„Legea prevenirii a fost promulgată în decembrie 2017 şi urmează a fi adoptată o hotărâre de Guvern care va conţine contravenţiile care vor intra sub incidenţa legii, precum şi procesul verbal şi planul de conformare. Azi ne mai lipsesc doar două avize, iar săptămâna viitoare vom intra cu hotărârea în Guvern, inclusiv cu anexa care conţine cele peste 500 de contravenţii pentru care nu se vor aplica în mod automat amenzi”, a spus Laufer.
El a prezentat un bilanţ al activităţii ministerului pe anul trecut, începând cu înfiinţarea instituţiei şi a celor 8 agenţii regionale, precum şi a consiliului consultativ regional la nivel de antreprenoriat.
Totodată, legea parteneriatului public-privat a fost modificată în decembrie 2017 şi în această perioadă se lucrează la normele de aplicare, care vor fi gata în februarie, a mai anunţat ministrul, transmite Agerpres.
Laufer nu a dorit să răspundă la întrebări din partea jurnaliştilor, iar când i s-a cerut să spună dacă va rămâne ministru a precizat doar că „o să aflăm luni la CEx”.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri a prezentat bilanţul activităţii şi în urmă cu două zile, în şedinţa de Guvern.
Schimburile bilaterale au avut un aport semnificativ la creşterea economică de 7%, cea mai mare din UE, înregistrată de România în anul 2017, a spus el atunci.
„În anul 2017, România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, peste 7%. În acest context, un aport semnificativ la creşterea economică o are creşterea schimburilor bilaterale, care a atins un nou record în anul 2017, cu un avans de aproximativ 9% în primele nouă luni ale anului şi în principal datorită măsurilor de guvernare implementate, printre care se numără opt comisii mixte interguvernamentale şi zeci de misiuni economice şi forumuri de afaceri, atât în ţară, cât şi în străinătate, anul 2017 fiind cel mai productiv pentru România din acest punct de vedere în ultimii 10 ani „, a afirmat Laufer în deschiderea şedinţei de Guvern.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri a prezentat şi câteva din ţările cu care România a atins un nou record istoric în schimburile bilaterale.
„Printre ţările cu care am atins un nou record istoric în schimburile bilaterale se numără Canada – 152% creştere, Iran – 43% creştere, India – 30%, China – 23%, Germania – 17%, Polonia – 19% şi SUA – 12%, Federaţia Rusă -10%, aceste cifre fiind date oficiale pe primele nouă luni din anul 2017 „, a menţionat Laufer.
El s-a referit şi la mediul de afaceri, precizând că în 2017 au fost înfiinţate 136.699 de noi societăţi, ceea ce înseamnă o creştere de „aproximativ 30% în plus faţă de anul 2016, când au fost înmatriculate doar 105.982 de societăţi”.
„Iar numărul societăţilor radiate în anul 2017 este de doar 82.295 în comparaţie cu 2016, când, sub guvernarea tehnocrată, acest număr a atins un maxim al ultimilor ani, de 110.000 de societăţi radiate”, a spus Laufer.
Ministrul a mai afirmat că, la finalul lui 2017, erau înregistrate „237.800 de contracte de muncă full-time în plus, în comparaţie faţă de anul 2016”.