„Există o relație specială între România și Turcia, o relație economică foarte puternică. Turcia este principalul nostru partener în afara zonei comunitare, ceea ce înseamnă că există un potențial foarte mare între cele două țări. Dacă vrei să construiești, trebuie să existe mai mulți pași. Există tot sprijinul din partea Guvernului României și ministerului pe care îl conduc. Ne interesează să întărim relațiile economice și culturale dintre cele două țări. Sunt foarte mulți oameni de afaceri din Turcia, și nu numai, care s-au hotărât să-și întemeieze aici o familie. Din păcate, mai există și situații mai puțin plăcute în lume, iar prietenia dintre România și Turcia poate fi un exemplu pentru alte state. Turcia se află între primele 20 de poziții în privința investițiilor directe și indirecte în România. Rolul nostru este să creăm un cadru pentru ca oamenii de afaceri să lucreze mai bine. România are cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, de 5,8%, ceea ce încurajează foarte mult companiile. România este în topul celor mai prietenoase țări în care se poate face business” a spus Laufer.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat a amintit, de asemenea, unele dintre măsurile pe care Guvernul de la București le-a luat sau urmează să le ia pentru ca mediul economic din România să fie predictibil.
„Când vine vorba despre Guvernul României, trebuie să menționez câteva măsuri pe care le-a luat. Săptămâna aceasta am avut plăcerea de a semna un protocol de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României pentru a întări eficiența misiunilor noastre economice în străinătate. Legea prevenirii, care protejează întreg mediul de afaceri, își va încheia parcursul de avizare în cel mai scurt timp, cel târziu în octombrie să o avem funcțională. Aceasta va crea un echilibru între organele de control și companiile mici, care vor fi îndrumate. Rolul nostru este să-i ajutăm să crească, nu să-i sancționăm. Această lege îi va obliga pe inspectorii fiscali să creeze un plan de mediere, înainte de a se ajunge la sancțiuni. Legea parteneriatului public-privat și-a început procesul de avizare și sperăm să ajungă pe masa Guvernului în cel mai scurt timp. Vom veni cu tot cu normele de aplicare. Din punct de vedere al debirocratizării, cele 102 de taxe au fost deja tăiate și, până la începutul anului 2019, ne propunem ca toate plățile să se facă online. Programul Start-Up Nation este cel mai ambițios program din Uniunea Europeană pentru implementarea de proiecte”, a spus Laufer, conform Agerpres.
Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la 30 iunie 2016, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale dintre România și Turcia a fost de 2,157 miliarde de euro, din care exportul românesc de 901,75 milioane de euro și importul din Turcia în valoare de 1,255 miliarde de euro, cu o balanță comercială deficitară, defavorabilă României, de 353,78 milioane de euro.
De asemenea, la 31 august 2016, erau înregistrate în România 14.593 societăți comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 518,077 milioane de euro, reprezentând 1,28% din totalul capitalului subscris de către investitorii străini (în dolari SUA). După valoarea capitalului social, Turcia ocupă, în prezent, locul 15 în clasamentul pe țări de rezidență a investitorilor în societăți comerciale cu participare străină.
Potrivit estimărilor, investițiile totale ale firmelor turce în România, directe și indirecte, realizate prin societățile înregistrate în alte state, depășesc suma de 4 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari SUA).
Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România, cu sprijinul Ambasadei Turciei la București și a Biroului Consilierului Comercial la București, a organizat, joi, la sediul Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), simpozionul cu tema „Avantajele și dezavantajele realizării de investiții străine în România”.