Ilie Bolojan le-a cerut miniștrilor și diplomaților români să promoveze companiile românești și să se implice cât mai mult în atragerea investitorilor

Uniunea Europeană se află într-un proces de transformare, iar România îmbrățișează acest proces, care presupune simplificarea, dereglementarea și debirocratizarea, precum și creșterea investițiilor în sectorul apărării, a afirmat, marți, la Cotroceni, președintele interimar Ilie Bolojan.
Filip Stan
18 feb. 2025, 13:53
Ilie Bolojan le-a cerut miniștrilor și diplomaților români să promoveze companiile românești și să se implice cât mai mult în atragerea investitorilor

“Ne bucurăm de la începutul acestui an de circulația deplină în spațiul Schengen, poziție din care rămânem un partener angajat și activ în consolidarea securității interne a Uniunii Europene și a securității frontierelor externe.”, a spus președintele interimar Ilie Bolojan, adresându-se șefilor misiunilor diplomatice, acreditați în România.

Printre măsurile pe care România contează, ca stat membru al Uniunii Europe, Bolojan a enumerat:
-poziționarea Europei pe harta dezvoltărilor în materie de inovare și de inteligență artificială;
-protejarea democrației, inclusiv de interferențele și de acțiunile hibrid din ce în ce mai sofisticate;
-pregătirea unui nou buget, care să țină cont de evoluțiile în materie de securitate și apărare, dar și de protejarea intereselor noastre pentru politica de coeziune și agricultură.

Citește și: Ciolacu îi cere de urgență lui Bolojan convocarea CSAT. Tensiuni la vârful Guvernului după criticile lui JD Vance, ministrul de Externe chemat să dea explicații

Prezența României în Schengen – benefică pentru sectoarele turism, transport, comerț și mediu

„Avem fondurile din PNRR și cele europene, iar guvernul trebuie să rezolve întârzierile și să utilizeze resursele cât mai eficient, pentru că acestea înseamnă investiții și locuri de muncă pentru români. Acestea înseamnă prosperitate.” a afirmat Ilie Bolojan în fața șefilor misiunilor diplomatice acreditați în România.

Beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană sunt clare, iar România susține orice proces la nivel european care are ca țintă sporirea coeziunii și a rezilienței strategice a Uniunii și a statelor membre.

“Din perspectivă strategică și de securitate, România și-a asumat un rol activ în consolidarea apărării, precum și a prezenței NATO pe Flancul Estic și la Marea Neagră.”

“Este o regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. Vom continua coordonarea strânsă cu aliații, pentru asigurarea măsurilor de apărare și descurajare ale NATO.”

Un obiectiv important în perioada următoare rămâne aderarea României la OCDE

Procesul de aliniere la standardele organizației Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) va continua prin transformarea internă a politicilor, a practicilor și a legislației, a dat asigurări șeful statului.

„Suntem angajați în finalizarea procesului de aderare la OCDE și doresc să vă mulțumesc tuturor partenerilor pentru sprijinul pe care ni l-ați oferit constant.”

„Rămânem ferm convinși că dialogul, cooperarea și diplomația rămân căi de a ne promova interesele comune, dar și de a rezolva problemele cu care ne confruntăm, inclusiv crizele globale.”

În acest sens, salut eforturile diplomatice ale SUA, Israelului, Qatarului și Egiptului pentru a ajunge la acordul de încetare a focului în Gaza. Mulțumim pentru eforturile de eliberare a ostaticilor, inclusiv a celor având cetățenie sau origini românești.

„Este important ca aceste demersuri să continue, pentru o pace de durată în Gaza și pentru implementarea soluției celor două state, cu asigurarea securității Israelului și a dreptului la autodeterminare al palestinienilor.”

„Vom continua să ne implicăm umanitar în Gaza, inclusiv prin continuarea preluării de copii care au nevoie de asistență medicală.”

România – interesată de cooperarea cu Asia, Africa, Orientul Mijlociu și America Latină

„Vom continua să acordăm o atenție deosebită relațiilor nu numai cu statele europene, dar și cu statele din Asia, Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, în special cu cele cu care împărtășim aceleași valori, abordări și interese. În același timp, vom fi pragmatici în relația cu toți actorii cu care putem identifica interese comune.”

„România rămâne un partener de încredere și ofertant în plan economic. Realizăm deja măsurile pentru a asigura o creștere economică sustenabilă și pentru a crește interesul investitorilor străini pentru țara noastră.”

În relația cu toate statele pe teritoriul cărora există comunități românești, vom continua să valorizăm rolul acestora de catalizatori ai cooperării bilaterale, dar și să urmărim constant obiectivul esențial al românilor din străinătate să le fie respectate drepturile, în conformitate cu standardele europene și internaționale.

„Cred în continuare că România trebuie să promoveze și pe mai departe un cadru multilateral, însă unul eficient, și să rămână activă și implicată la nivelul tuturor organizațiilor internaționale relevante. Vom fi parte responsabilă și angajată în eforturile internaționale de gestionare a problemelor pentru care doar cadrul multilateral oferă posibilități reale de rezolvare.”

Anul 2025 va fi crucial, observație valabilă atât pentru România, cât și în plan global

„Vedem în jurul nostru și în întreaga lume numeroase forme de agresiune, de la războaie la noi spații de confruntare și riscuri geopolitice care creează unde de șoc pentru piețe, lanțuri de aprovizionare și industrii.”

„Vedem acțiunile hibride tot mai intense, mai sofisticate, cu utilizare de rețele online, de algoritmi, de surse de finanțare ilegale, care generează riscuri de securitate la adresa noastră, a tuturor.”

„La acestea se adaugă atacurile directe la infrastructura critică. Chiar mai grav, campanii masive de dezinformare și fake news, completate cu campanii la adresa instituțiilor democratice și de divizare a populației.”

„Este o nouă realitate și este clar că trebuie să fim mai bine echipați și coordonați.”

„Am încredere că vom găsi cele mai bune răspunsuri pentru provocările cu care ne confruntăm. Chiar dacă implică eforturi mari, aceste răspunsuri pot fi găsite cu seriozitate și perseverență.”

RO şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual, începând cu 2016

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a SG OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.

La reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din luna iunie 2022 a fost adoptată Foaia de Parcurs pentru România, odată cu cele pentru alte patru state candidate – Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru. Pe parcursul procesului de aderare la OCDE România este evaluată de 26 de Comitete și va trebui să internalizeze peste 250 de instrumente juridice la nivelul legislației, politicilor și practicilor interne.

OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea Război Mondial. Convenția care a consfințit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris și a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961.

Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța.

Citește și: Ilie Bolojan laudă parteneriatul strategic cu SUA: “A fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României”

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH