Ilie Bolojan, anunţ grav despre ordonanţa austerităţii: „Riscam intrarea în incapacitatea de plată”. LISTA măsurilor

Ilie Bolojan susţine că marele merit al Ordonanţei „trenuleţ” este că nu s-au majorat cheltuielile statului. Dacă nu s-ar fi adoptat, am fi ajuns la un deficit de 11-12%, ceea ce ar fi însemnat intrarea în incapacitatea de plată, spune liderul PNL.
Filip Stan
05 ian. 2025, 19:14
Ilie Bolojan, anunţ grav despre ordonanţa austerităţii:

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ilie Bolojan, a afirmat că marele merit al Ordonanţei „trenuleţ” este că nu s-au majorat cheltuielile statului şi a explicat că dacă aceasta nu era adoptată atunci nu am fi avut un deficit de peste 8%, ci am fi ajuns la un deficit de 11-12%, iar acest lucru însemna că România intra în incapacitate de plată.

”Totul este bine cât timp România este o ţară stabilă, Cât timp echilibrele bugetare sunt respectate şi cheltuielile nu scapă de sub control. Şi dacă este un merit major al acestei ordonanţei trenuleţ, pentru care noi am susţinut că acest guvern să se formeze cât mai repede, este că, în primul rând, nu s-au mai majorat cheltuielile statului. Acesta este rolul fundamental al acestei ordonanţe mult hulite pe bună dreptate. Dar dacă nu s-ar fi adoptat, vă rog să vă gândiţi că nu am fi avut un deficit de peste 8%, ci am fi ajuns la 11-12%, ceea ar fi însemnat pentru România intrarea în incapacitate de plată”, a declarat Ilie Bolojan, duminică, la Digi 24.

Alegerile prezidenţiale 2025 pot fi amânate, spune Ilie Bolojan: „Ar putea fi cel mai devreme în luna mai”

El a explicat că dacă nu era adoptată Ordonanţa trenuleţ atunci ”intrau în cascadă nişte indexări, nişte chestiuni suplimentare care ar fi dat peste cap în totalitate echilibrele bugetare”.

Bolojan a fost întrebat ce cheltuieli se reduc. ”Aşa cum rezultă din textul ordonanţei, noi avem în vedere o reducere a cheltuielor cu 1% din PIB, ceea înseamnă aproximativ 20 de miliarde de lei, dar asta nu poţi să o anunţi şi să o faci de pe o zi pe alta şi veţi vedea în perioada următoare, vom lucra, ne-am organizat în aşa fel încât de peste tot, de unde sunt instituţii care nu-şi justifică existenţa în totalitate, unde avem personal excedentar, unde lucrurile pot fi făcute mai ieftin, unde pot fi scăzute cheltuieli, veţi vedea această chestiune”, a transmis liderul PNL.

Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie

El a mai declarat că testul coaliţiei va fi dat în următoarele luni. ”Testul acestei coaliţii se va da în lunile următoare şi, într-adevăr, dacă vom face acest lucru, înseamnă că am înţeles că lucrurile nu mai pot să continuă aşa. Dacă nu veţi vedea această chestiune, atunci înseamnă că nu am înţeles ce s-a întâmplat.  ar aceste lucruri vor depinde sigur de atitudinea tuturor partidelor din coaliţie, vor depinde de priorităţile pe care ni le vom stabili şi de oamenii pe care îi vom nominaliza în lunile următoare pe poziţiile care mai sunt de nominalizat, în aşa fel încât să fie oameni care înţeleg că atunci când eşti pe o funcţie ai o responsabilitate inclusiv personală să elimini risipa şi să îi respecţi pe oameni”, a mai afirmat Ilie Bolojan.

DOCUMENT Ordonanţa Trenuleţ, în Monitorul Oficial de Anul Nou: Se îngheață pensiile şi salariile bugetarilor, LISTA completă a măsurilor

Ordonanța Trenuleţ (OUG 156/2024) a fost publicată în Monitorul oficial cu aproximativ 2 ore înainte de Anul Nou. Practic, măsurile se aplică în câteva ore. Câteva măsuri au dispărut, unele au fost modificate și au apărut altele noi, cum ar fi cele referitoare la salariile din construcții, agricultură și industria alimentară

Ordonanţa Trenuleţ: Salariile bugetarilor, înghețate

Salariile bugetarilor nu vor crește în anul 2025 și vor fi înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024.

Și indemnizațiile pentru demnitari se mențin la nivelul lunii noiembrie 2024.

Primele și sporurile acordate bugetarilor se mențin de asemenea la nivelul lunii noiembrie 2024.

Pensiile sunt înghețate

Pensiile din România nu vor crește, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024. Punctul de pensie rămâne la valoarea de 81 lei. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.

Îngheață alocațiile pentru copii

Ordonanța prevede înghețarea alocațiilor pentru copii la valorile stabilite în 2024. Măsura oprește creșterea anuală bazată pe rata inflației din anul 2023, conform legii 61/1993, care ar fi adus o majorare de 10,4% în 2025.

„Art. X – În anul 2025 se mențin în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024: […] l) alocațiile de stat pentru copii, reglementate de Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Ordonanţa Trenuleţ: Sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții

De la 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea posturilor la stat prin concurs, cu excepția posturilor unice sau a posturilor pentru care au fost deja demarate concursuri, dar și pentru alte excepții.

Crește impozitul pe dividende

Impozitul pe dividende se majorează de la 8% la 10%.

„Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul”.

Pragul la microîntreprinderi scade la 250.000 euro în 2025 și la 100.000 de euro începând cu 1 ianuarie 2026. Pragul actual este de 500.000 de euro.

Ordonanţa Trenuleţ: Salariu minim mai mare în sectorul agricol și industria alimentară

O noutate este că angajații din sectorul agricol și industria alimentară nu vor mai avea salariu minim diferențiat. De la 1 ianuarie 2025, salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi majorat de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei, nivel la care este stabilit să crească și salariul minim brut pe economie. În prezent, în sectorul agricol salariul minim este de 3.436 lei.

Salariul minim în construcții va rămâne și de la 1 ianuarie la nivelul de 4.582 lei.

Rămâne facilitatea de 300 lei la salariul minin

Ordonanța prelungește facilitatea ce constă în 300 lei netaxabili, pentru cei plătiți cu salariul minim brut pe țară, pentru a acoperi și anul 2025.

Ordonanţa Trenuleţ: Dispar facilitățile în construcții, sectorul agricol și IT

Facilitățile fiscale acordate angajaților din agricultură, IT și construcții se elimină complet, conform cerințelor din PNRR privind sistemul fiscal.

Astfel, se abrogă inclusiv excepția de la contribuțiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii. Drept urmare, aproape 1 milion de salariați revin cu contribuțiile lunare la Pilonul II.

Angajatorii urmează astfel să le rețină angajaților și să vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg în conturile personale din Pilonul II ale salariaților, dar și impozitul de 10%.

”(5) Calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum şi de către instituţiile prevăzute la art. 136 lit. d) – f) se realizează prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra bazelor lunare de calcul prevăzute la art. 139, art. 143 – 145, după caz, în care nu se includ veniturile prevăzute la art. 141 şi 142.”

Scade valoarea voucherelor de vacanță

Valoarea voucherelor de vacanță scade la 800 de lei, în anul 2025. Beneficiarii vor trebui să facă o co-plată până la suma de 1.600 lei.

Taxa pe stâlp va fi reintrodusă, dar la nivelul de 1%

Guvernul reintroduce celebra „taxă pe stâlp” din Guvernul Ponta, însă a modificat la 1% cota acesteia, de la propunerea anterioară de 1,5%.

Astfel, se introduce un impozit suplimentar pentru construcțiile considerate speciale, de 1%, aplicabil cu data de 31 decembrie 2024. Aceste construcții includ centralele hidroelectrice, centralele termoelectrice, centralele nuclearo-electrice, stațiile și posturile de transformare, stațiile de conexiuni electrice, sondele de țiței, sondele de gaze naturale, sondele de sare, dar și altele.

Guvernul Ciolacu reintroduce astfel celebra „taxă pe stâlp” inventată de guvernul Ponta în 2014 și care fusese eliminată în 2017.

Ordonanţa Trenuleţ: Specialii din justiție își păstrează privilegiile

Circa 300 de magistrați vor putea să primească în continuare diurne uriașe de 2% pe zi din salariul lor brut, ajungând astfel la venituri anuale de sute de mii de lei.

Guvernul a modificat proiectul de ordonanță a austerității pentru a pastra privilegiile unor magistrați, așa cum spuneau pentru G4Media surse guvernamentale.

Modificarea vine după ce versiunea mai dură a OUG de duminică a provocat mare nervozitate în rândul membrilor CSM.

Limite la călătorii gratuite cu metroul pentru pensionari

Ordonanța limitează la 6 călătoriile  gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor.

Limite la călătorii reduse cu trenul pentru studenți

Studenții vor beneficia de reducere de 90% din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde are sediul facultatea. Anterior, ei beneficiau de reducere pentru orice călătorie, indiferent de plecare sau destinație.

Ordonanţa Trenuleţ: Subvenția pentru partide se reduce

În anul 2025, subvenția alocată partidelor se reduce cu 25% față de nivelul acordat în 2024.

Scad alocările pentru Anghel Saligny

Scad sumele alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny la maxim 50% din valoarea din 2024.

Redăm măsurile din Ordonanţa Trenuleţ: în forma din Monitorul oficial:

  1. Salariile bugetarilor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este valabil și în cazul demnitarilor. Similar se va întâmpla și în cazul angajaților din primării, consilii județene și locale.
  2. Sporurile și primele bugetarilor nu vor crește în 2025, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024. La fel și în cazul indemnizației de hrană.
  3. La fel ca în ultimii ani, orele de muncă suplimentare nu se plătesc, ci se vor acorda alte zile libere. Excepție face personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și salvatorii montani. Dacă nu se poate compensa cu timp liber în termen de 90 de zile, li se va plăti o majorare din solda în funcție de venitul respectiv.
  4. Bugetarii care pleacă din instituțiile publice nu vor beneficia de compensarea în bani a concediilor neefectuate.
  5. Bugetarii nu vor mai beneficia de tichete, cu excepția celor de creșă. Aici sunt incluse, într-un paragraf special, TVR și Radioul Public (angajații nu vor avea plătite nici ore suplimentare sau premii). În plus, drepturile de hrană se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
  6. Cuantumul contribuţiei lunare pentru personalul neclerical se menține la nivelul lunii noiembrie 2024.
  7. Instituțiile și autoritățile publice indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu vor deconta cheltuieli de transport la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă a personalului.
  8. În anul 2025, pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii noiembrie 2024. De asemenea, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna noiembrie 2024.
  9. Îngheață angajările la Stat. Excepția fac posturile unice vacante. De asemenea, instituțiile vor trebui să se încadreze în bugetul aprobat în privința cheltuielilor de personal. Prevederile nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, concursului de admitere în rezidențiat, unităților sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici, precum și posturilor vacante aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și plătite din fonduri europene pentru care sunt încheiate contracte de finanțare. La acest capitol mai sunt unele excepții.
  10. Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti definitive având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, se va realiza eșalonat.
  11. Bugetarii nu vor beneficia în 2025 ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă. Această prevedere nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.
  12. Alocațiile copiilor nu vor mai crește în 2025, adică nu se vor mai indexa cu rata medie anuală a inflației.
  13. O serie întreagă de indemnizații se mențin la nivelul din 2024, cum ar fi cele pentru persoanele persecutate politic în comunism, cele pentru invalizi, veterani de război, văduve de război, cele acordate membrilor Academiei Române, Academiei Oamenilor de Știință din Româmnia, Academiei de Științe Medicale din România.
  14. Rentele viagere pentru sportivi se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
  15. În anul 2025 se vor acorda reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilităţile de transport pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi persoane care au luptat la Revoluție ori judecătorii și procurorii.
  16. Subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024.
  17. În 2025, judecătorii și procurorii care funcționează în instituții din cadrul autorității judecătorești, precum și personalul din Ministerul Justițiie, care sunt delegați sau detașați pentru a acoperi necesarul de posturi pentru buna funcționare a acelor instituții beneficiază de diurnă, anumite decontări de cheltuieli (vezi OUG 27/2006), în limita unui număr de maximum 300 de posturi medii zilnice.
  18. Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei. Același lucru și în cazul grefierilor și altor categorii de personal care ocupã funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești.
  19. Nu se mai actualizează cu rata inflației nici pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor, personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, membrilor Corpului diplomatic consular, a celor de la Curtea de Conturi, precum și cele militare.
  20. Pensiile nu mai cresc în 2025. Practic, valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei.
  21. În anul 2025, valorile garantate ale punctelor pentru acordarea serviciilor medicale în asistența medicală primară, asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice și respectiv suma orientativă/medic specialist în asistența medicală stomatologică, se mențin la nivelul valabil în trimestrul IV al anului 2024.

Până în 30 iunie 2025, CNAS și ministerul Sănătății trebuie să propună un memorandum cu privire la măsuri de reducere și eficientizare a cheltuielilor și de creștere a calității serviciilor medicale.

  1. Proiectul include și prevederi cu privire la sumele pe care le vor primi de la bugetul de stat primăriile etc. până la adoptarea bugetului pe 2025.
  2. În anul 2025 valoarea costului standard pentru fondul de burse și protecție socială în lei/student se menține la nivelul aferent lunii noiembrie 2024.
  3. Institutele de cercetare-dezvoltare care au înregistrat pierderi nu mai pot angaja ori să crească salariile în 2025. Cele care au înregistrat profit pot majora cheltuielile de personal realizate în anul precedent, în limita unui indice de creştere a câştigului mediu brut lunar pe salariat, care să nu depăşească indicele de creştere a productivităţii muncii.
  4. În anul 2025, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene acordă prime didactice și prime de cariere profesionale pentru personalul administrativ din învățământul de stat, numai în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral din fonduri externe nerambursabile.
  5. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ca acorda tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați doar în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027. Același lucru și în cazul persoanelor defavorizate.
  6. Banii pentru investițiile derulate prin programul „Anghel Saligny” vor fi transferați beneficiarilor în baza unor criterii de prioritizare aprobate prin hotărâre de Guvern. Același lucru se va întâmpla și în cazul proiectelor dezvoltate de Compania Națională de Investiții.
  7. În 2025, se încheie angajamente legale pentru proiecte de investiții noi finanțate prin Programul naţional de dezvoltare locală etapa I și etapa a II-a, Programul național de investiții ”Anghel Saligny” și Programul național de construcții de interes public sau social doar în limita creditelor de angajament aprobate cu această destinație. Valoarea creditelor de angajament în anul 2025 nu poate depăși 50% din valoarea creditelor de angajament aprobate în anul 2024.
  8. Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar. Același lucru și în ceea ce privește mijloacele de transport local în comun și transportul cu metroul.
  9. În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025, Ministerul Afacerilor Externe poate utiliza taxele de urgenţă aferente serviciilor prestate și pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul în care a survenit decesul.
  10. OUG conține mai multe măsuri care au legătură cu societățile de Stat cu probleme, cărora li se pune anumite limite de cheltuieli.
  11. Contractele colective de muncă din companiile de Stat se vor negocia după aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli în limitele stabilite în bugete. De asemenea, nu mai pot fi prevăzute prin contractele de muncă bonusuri, prime, plăți compensatorii sau orice alte drepturi de natură salarială pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionării. În cazul contractelor colective în vigoare la 1 ianuarie 2025 plata se va face eșalonat în termen de 5 ani în tranșe anuale egale.
  12. Pensiile speciale pentru primari și șefi de consilii județene se amână pentru 2026 (tot aici sunt incluse posturile de viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean).
  13. Legea privind statutul persoanlului profesionist operativ din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență se suspendă până la 1 ianuarie 2026.
  14. De asemenea, termenul pentru înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier se prorogă până la 31 decembrie 2025.
  15. Cuantumul minim al buselor elevilor pentru anul școlar 2025-2026 va fi următorul:
  • bursă de merit: 450 lei/lună
  • bursă de reziliență: 300 lei/lună
  • bursă socială: 300 lei/lună
  • bursă tehnologică: 300 lei/lună

La acest capitol nu va fi nicio modificare, cuantumul burselor fiind același și acum.

  1. Cuantumul lunar al burselor de excelenţă olimpică I/internaţională şi II/naţională este diferenţiat în funcţie de nivelul distincţiei obţinute:
  • pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de excelenţă olimpică I/internaţională reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul din luna noiembrie 2024;
  • pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de excelenţă olimpică I/internaţională reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul din luna noiembrie 2024;
  • pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de excelenţă olimpică I/internaţională reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată nivelul din luna noiembrie 2024;
  • pentru menţiune, cuantumul lunar al bursei de excelenţă olimpică I/internaţională reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul din luna noiembrie 2024
  • bursa de excelenţă olimpică II/naţională este în cuantum de 700 lei/lună.
  1. Voucherele de vacanțã vor fi în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, și vor fi acordate bugetarilor ale căror salarii de bazã nete din luna anterioarã acordãrii acestora sunt de pânã la 8.000 lei. Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizeazã pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei.

Pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apãrare, ordine publicã și securitate naționalã ale cãror solde de funcție/salarii de funcție/salarii de bazã nete acordate în luna prestãrii serviciilor turistice sunt de pânã la 8.000 lei lunar, inclusiv, se deconteazã 50% din valoarea serviciilor turistice prestate de orice structurã de primire turisticã clasificatã aflatã pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, respectiv maxim 800 de lei pentru servicii turistice prestate în valoare de cel puțin 1.600 lei.

  1. Inspectoratul General al Poliției Române va operaționaliza Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri pe infrastructura tehnică a Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar până la 1 iunie 2025. Anterior, termenul era 1 ianuarie 2025.
  2. Persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat, care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă nu li se va mai acorda de la 1 ianuarie 2025 o indemnizație de solidaritate care se determină prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată sau cuvenit conform legislației anterioare datei de 31 august 2024. Termenul s-a prorogat pentru 2026.
  3. ANAF nu mai poate reține, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, rămase definitive în sistemul căilor de atac.

În plus, din acele sume nu va mai putea acorda prime angajaților.

Sumele respective vor fi considerate ca venituri ale bugetului de Stat.

  1. În cadrul aparatului de lucru al Guvernului se înființează Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală prin reorganizarea unor 23 instituții/departamente din structura Guvernului care va avea ca obiective restructurarea/reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice de la nivel central și local și ale operatorilor economici la care statul sau unităţile administrativteritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, în cuantum de cel puțin 1% din produsul intern brut în anul 2025.
  2. Impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%
  3. Pragul de la microîntreprinderi scade de la 500.000 euro la 250.000 euro din 2025. În 2026 va ajunge la 100.000 euro.

IMPORTANT: Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care a depășit această limită, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare.

Pentru anul fiscal 2025/2026, limita veniturilor realizate reprezentând echivalentul în lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro de la 1 ianuarie 2026, se verifică pe baza veniturilor realizate de către persoana juridică la data de 31 decembrie 2024, respectiv la 31 decembrie 2025. Condiția referitoare la ponderea veniturilor din consultanță/management în veniturile totale la data de 31 decembrie 2025 nu se aplică pentru calculul limitei de 250.000 euro.

  1. IT-știi nu mai sunt scutiți de impozit pe venit pentru ceea ce depășește 10.000 lei.
  2. Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu mai sunt scutiți de impozit pe venit. În plus, a fost abrogată și prevederea cu privire la Pilonul II.
  3. Angajații din agricultură și industria alimentară vor avea un salariu minim de 4.050 lei, la fel precum cel standard.
  4. Angajații din construcții vor avea un salariu minim tot de 4.582 lei (dar fără facilități – vezi mai sus)
  5. Suma de 300 de lei nu va fi taxată la salariul minim nici în 2025.
  6. Reapare “taxa pe stâlp”

Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri.

Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrative-teritoriale impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere.

Termenii de plată sunt 30 iunie și 30 octombrie.

  1. Cuantumul salariilor funcționarilor publici din Adrhivele Naționale rămâne înghețat la nivelul lunii noiembrie 2024.

DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
Animalul din România pe care Călin l-a transformat într-o afacere. Puțini români ar fi mizat pe o asemenea fermă. Există deja producție de lapte, în curând și de carne
Capital.ro
Șoc pentru Călin Georgescu. A venit anunțul de retragere: Pur și simplu, amenință cu moartea
Playtech.ro
Orașele din România în care taxele și impozitele scad până la 50%. Anunțul făcut de autorități
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Cât a ajuns să coste un superb conac boieresc din nordul Moldovei. Prețul de pornire este mai mic decât al unui apartament de la marginea Clujului
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
Modificările fiscale care ne ard la buzunar anul acesta. Tot ce trebuie să știe românii
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru cei cu carduri bancare! Pot rămâne fără bani în cont
StirileBZI
Ar putea crește prețul călătoriei cu mijloacele de transport în comun! Când ar putea intra în vigoare noile prețuri
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
substantial.ro
Refluxul acid: cauze și diagnosticare prin pH-metrie esofagiană
MediaFlux
ESTE DECIZIA MOMENTULUI pentru pensionari! Casa de Pensii anunță ce se întâmplă cu recalcularea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”