Ilie Bolojan a explicat că, imediat după alegeri, vor trebui luate măsuri extrem de dure în sistemul bugetar, dar nu numai, potrivit stiripesurse.ro
Se ia deja în calcul scenariul în care Guvernul Ciolacu 2 pică, un alt scenariu fiind cel al unei ample remanieri guvernamentale. De altfel, despre remaniere a vorbit și premierul Marcel Ciolacu.
Președintele interimar ar fi pomenit despre o creștere a taxelor, momentan desfășurându-se o analiză a acestora.
O altă măsură drastică ce ar putea fi implementată imedioat după alegeri, în scopul aducerii de bani la buget ar fi și tăierile masive de cheltuieli bugetare, mult mai dure decât cele adoptate în prezent (de exemplu Ordonanța Trenuleț)
Nici personalul din administrația publică nu scapă de concedieri în masă dacă nu se va reuși scăderea deficitului.
Potrivit aceleiași surse, Ilie Bolojan a explicat că se ia în calcul inclusiv posibilitatea ca România să apeleze la asistența Fondului Monetar Internațional, dacă altfel nu se reduce cu 2% deficitul din PIB.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a dezmințit informația potrivit căreia taxele ar putea crește după alegeri și s-ar putea apela la asistența FMI.
„Nu este cazul (…) nu am auzit așa ceva […] Eu nu am auzit până acum invocându-se aceste creșteri de taxe (…) Aceste informații nu circulă în circuitul guvernamental”, a spus Constantin.
Un răspuns asemănător a oferit și Bogdan Ivan, ministrul Economiei: „La mine nu au ajuns aceste discuții”.
La sfârșitul lunii martie, premierul Ciolacu anunța că, în perioada următoare, va exista o remaniere guvernamentală, iar miniştrii vor fi monitorizaţi săptămânal cu privire la activitatea lor.
„Categoric că va exista o remaniere. Sunt ferm convins. Acum suntem într-un plin ciclu de renegociere. Vor veni cu memorandumuri, deja au venit, în Guvern, prin care îşi asumă fiecare progres săptămânal. Nu mai vorbesc de progres lunar. Va fi o monitorizare în interiorul Guvernului cu un progres săptămânal. Ministrul Sănătăţii trebuie să facă politica în sănătate. Ministrul Educaţiei trebuie să facă politica în educaţie. Fiindcă tot vorbeam de bugetari, 60-65% îi reprezintă cei din educaţie şi cei din sănătate din sistemul bugetar, atât central, cât şi local”, a declarat premierul Ciolacu la Antena 3.