Ilie Bolojan iese tare după ce s-a spus că România va apela la FMI. Informațiile privind un posibil apel al României la Fondul Monetar Internaional „sunt nefondate, speculative și nu corespund realității”, transmite, miercuri, Administrația Prezidențială. Administrația Prezidențială a transmis miercuri clarificări în urma apariției unui articol referitor la faptul că România ar putea apela la FMI în cazul căderii Guvernului, că ar fi posibile creșteri de TVA și ale taxe, precum și concedieri din rândul bugetarilor.
„Informațiile prezentate în articol sunt nefondate, speculative și nu corespund realității. România nu se află într-o situație care să justifice apelarea la Fondul Monetar Internațional și nici nu există semnale privind o criză guvernamentală iminentă”, arată Administrația Prezidențială.
Ilie Bolojan, DOCUMENT despre banii românilor în vremuri de mare austeritate
Ilie Bolojan, președintele interimar al României: „Lumea politică românească are două soluții, indiferent de cine va fi Președintele României și indiferent de cine va fi la guvernare. O soluție, să facă reforme ordonate în așa fel încât perioada de un an și jumătate care va veni după alegeri, care este o perioadă de oportunitate pentru țara noastră de a-și reforma statul, să fie folosită așa cum trebuie.
Deci, să facem reforme ordonate, să reducem cheltuielile statului, să debirocratizăm, să stabilim reguli bune, să ne susținem niște politici industriale, ceea ce înseamnă că, într-o astfel de situație, costurile sociale vor fi mai mici și vom putea evita creșteri de taxe și de impozite. A doua variantă este să se intre în niște conflicte între Președinte și guvernare sau să nu se facă aceste reforme – și va fi doar o problemă de timp până vom intra într-o situație în care creșterea de taxe și de impozite, nu creșterea de venituri prin încasarea mai bună a celor care sunt stabilite, ci noi taxe și impozite vor fi absolut necesare.”
Mediul de afaceri consideră că economia României bate pasul pe loc, iar analiștii trag un semnal de alarmă: fără măsuri fiscale clare, cum ar fi creșterea TVA-ului, riscăm recesiunea și scăderea ratingului de țară. Potrivit economistului-șef al unei bănci din România, partea plină a paharului ar fi că, în actualul context geopolitic, o inflație de 5 procente nu este alarmantă în acest moment.
Reprezentantul Guvernului despre eventuale creşteri de taxe şi intervenţia FMI: nu am auzit aşa ceva
Răspunsul a fost oferit după ce au apărut informaţii despre eventualele măsuri dure care ar putea fi luate de Guvern după alegerile prezidenţiale din luna mai.
În ceea ce priveşte o eventuală asistenţă a FMI pentru România, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că „a fost curios să afle ce părere are ministrul de finanţe”, iar concluzia este că „nu este cazul de aşa ceva”.
Nici creşterile de taxe nu au fost discutate în mod oficial. „Eu nu am auzit până acum invocându-se aceste creşteri de taxe (…) Aceste informaţii nu circulă în circuitul guvernamental”, a explicat Mihai Constantin.
Un răspuns asemănător a oferit şi ministrul Economiei. „La mine nu au ajuns aceste discuţii”, a declarat Bogdan Ivan. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că se desfăşoară mai multe reforme succesive privind reforma aparatului bugetar şi reducerea cheltuielilor.