Ilie Bolojan, consultări la Cotroceni cu partidele parlamentare pentru pregătirea poziţiei României la reuniunea extraordinară a Consiliului European privind Ucraina. Ce propuneri a primit – UPDATE

Preşedintele interimar Ilie Bolojan are consultări, miercuri, la Cotroceni, cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare, pentru pregătirea poziţiei României la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie. ”Este posibil să fie luate decizii cu efecte directe asupra politicii externe şi a apărării europene şi, astfel, să se impună adoptarea unor măsuri şi de către România”, a explicat Bolojan.
Alina Costache
26 feb. 2025, 07:57
Ilie Bolojan, consultări la Cotroceni cu partidele parlamentare pentru pregătirea poziţiei României la reuniunea extraordinară a Consiliului European privind Ucraina. Ce propuneri a primit - UPDATE

Președintele interimar Ilie Bolojan are programate astăzi consultări cu partidele parlamentare pentru pregătirea poziţiei României la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie privind Ucraina.

 

UPDATE: PSD a ieșit de la consultări

”Propunerile PSD pentru poziționarea României în politica de apărare a UE: fără trupe românești în Ucraina, alocări suplimentare de apărare – doar sub formă de investiții în industria națională de armament și pentru creșterea mobilității militare și excluderea cheltuielilor de apărare din constrângerile bugetare.

Partidul Social Democrat a susținut trei propuneri în cadrul consultărilor organizate de Președintele interimar Ilie Bolojan, menite să definească poziției României la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie, privind politica de apărare a Uniunii Europene și raportarea la situația din Ucraina:

1.⁠ ⁠România nu va trimite trupe și nu va participa la nicio acțiune care implică trimiterea de contingente în Ucraina. Misiunea principală a României în cadrul NATO este de a asigura protejarea Flancului Estic, prin apărarea teritoriului național, la fel ca celelalte state din această regiune.

2.⁠ ⁠România poate participa la un program comun european de creștere a cheltuielilor de apărare, doar sub condiția ca fondurile suplimentare alocate de țara noastră să fie investite în industria națională de apărare și pentru creșterea mobilității militare (modernizare de căi ferate, infrastructură rutieră și portuară care pot fi folosite în regim dual). Astfel, ne propunem să creștem economia românească, locurile de muncă și veniturilor salariaților români care vor lucra în acest sector.

3.⁠ ⁠România trebuie să insiste ca orice cheltuieli suplimentare prevăzute într-un program comun de apărare al Uniunii Europene să fie excluse din constrângerile UE privind disciplina financiară care pot atrage sancțiuni asupra statelor membre”, se arată într-un comunicat al PSD.

Citește și: Marcel Ciolacu, după consultările de la Cotroceni: ”NU trimiterii de trupe românești în Ucraina. DA alocării suplimentare pe apărare”

 

UPDATE

Consultările cu şeful statului sunt un semn de revenire la dialog, a declarat, miercuri, preşedintele AUR, George Simion, înainte de a intra la discuţiile de la Palatul Cotroceni.

El conduce delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor la consultările cu preşedintele interimar, Ilie Bolojan.

„Revenim la dialog şi la democraţie. Ar fi o idee frumoasă”, a afirmat el.

George Simion a susţinut că este nevoie de „un audit serios cu privire la sumele pe care România le-a alocat în efortul de război, până acum”.

La discuții participă George Simion – președintele AUR, Marius Lulea – prim-vicepreședinte AUR, Petrișor Peiu – liderul senatorilor AUR, Gianina Șerban – vicepreședinte al Camerei Deputaților și europarlamentarul AUR Georgiana Teodorescu.

Alături de președintele interimar se află consilierii prezidențiali Cristian Diaconescu, Luminița Odobescu și Bogdan Mazuru și consilierul de stat Bianca Firezar.

 

UPDATE ORA 12:20 Președintele interimar Ilie Bolojan discută cu reprezentanții USR. Delegaţia USR este formată din Elena Lasconi, Ionuţ Moşteanu, Ştefan Pălărie, Dominic Fritz, Liviu Popescu şi Iulian Bulai.

Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni, că propunerile USR au vizat ca banii care nu sunt folosiţi din PNRR să meargă pe o componentă de apărare şi formarea unui task force de apărare european. În plus, USR vrea clarificări privind anularea alegerilor şi măsuri anti-dezinformare din partea preşedintelui interimar.

”Noi nu ne-am dus la Cotroceni să trasăm linii roşii, ci ne-am dus cu soluţii şi propuneri constructive, ca România să fie relevantă pe plan extern. Da, trebuie să creştem cheltuielile pe apărare, dar i-am propus ca banii care nu sunt folosiţi din PNRR să meargă pe o componentă de apărare, un fel de PNRRA, în care să fie redirecţionaţi atât pentru apărare cât şi pentru infrastructură”, a spus Lasconi într-o conferinţă.

Ea a precizat că o negociere pentru pace în Ucraina, nu se face fără Ucraina şi Uniunea Europeană la masă. ”Dacă nu eşti la masă, eşti în meniu. Rusia e agresorul, să nu uităm nicio secundă asta, pentru că în fiecare zi mor oameni în Ucraina. Să nu uităm că Putin a atacat nu doar Ucraina, ci toată Europa. Noi suntem într-un război hibrid. Am fost singurul politician care a spus asta, încă de anul trecut, din vara anului trecut”, a completat Lasconi.

Preşedinta USR a anunţat că a propus formarea unui task force de apărare European, în războiul hibrid pe care îl trăim acum.

”De asemenea, chiar dacă aceste discuţii au fost despre agenda cu care merge preşedintele la Consiliul European, am discutat despre un lucru pe care îl aşteaptă toţi românii. Toţi românii îşi doresc răspunsuri la întrebarea de ce au fost anulate alegerile din România, de anul trecut. Aşadar, i-am solicitat clarificări legate de anularea alegerilor, am solicitat ca şefii serviciilor secrete să vină să dea explicaţii în Parlament şi l-am rugat, în calitate moderator, de mediator, să vină cu măsuri clare anti-dezinformare, anti-manipulare şi fake news şi să vină cu soluţii concrete să punem instituţiile care se ocupă de asta să le punem la treabă”, a subliniat Lasconi.

 

UPDATE Delegația S.O.S. este formată din președinta partidului, Diana Șoșoacă, Ninel Peia, Dumitru Coarnă, Clement Sava și Dumitru Manea.

 

UPDATE: Președintele interimar Ilie Bolojan discută cu reprezentanții UDMR. La discuții participă președintele UDMR, Kelemen Hunor, liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

 

UPDATE Partidul Oamenilor Tineri (POT) anunţă că nu va mai participa la consultările de la Palatul Cotroceni. Preşedinta formaţiunii, Anamaria Gavrilă, merge la Parchet, după aducerea lui Călin Georgescu la audieri.

 

Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, consultările de la Palatul Cotroceni au în vedere pregătirii poziţiei României la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Citește și: Crin Antonescu bate cu pumnul în masă: „România nu trebuie să trimită trupe în Ucraina, nici soldați”!

La ora 9.00, sunt aşteptaţi la consultări reprezentanţii PSD, la ora 10.00 cei ai AUR, însă la ora 11.00 Ilie Bolojan va participa la videoconferinţa organizată de preşedintele Consiliului European, Antonio Costa. Consultările se vor relua la ora 12.00, când sunt invitaţi reprezentanţii USR, urmaţi de Partidul SOS România – ora 13.00, UDMR – ora 14.00, POT – ora 15.00, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale  – ora 16.00. Consultările cu PNL, programate iniţial la ora 11.00, au fost decalate pentru ora 16.30.

”De ce am invitat partidele la consultări: săptămâna viitoare va fi o reuniune a Consiliului European, care are pe agendă chestiuni importante de securitate. Este posibil să fie luate decizii cu efecte directe asupra politicii externe şi a apărării europene şi, astfel, să se impună adoptarea unor măsuri şi de către România”, a explicat Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis marţi.

El a precizează că temele de pe agenda Consiliului European sunt politica europeană de apărare, sprijinul pentru Ucraina şi creşterea bugetelor alocate cheltuielilor militare.

”În privinţa politicii de apărare, ţările europene vor fi nevoite să îşi asume un rol mai important şi să suporte o parte mai mare din costurile asigurării păcii în Europa. Sprijinul pentru Ucraina vizează atât situaţia actuală de conflict, cât şi asigurarea susţinerii în perspectiva încetării focului şi a derulării negocierilor pentru pace. În cele din urmă, creşterea bugetelor pentru apărare este o tendinţă care nu va putea fi evitată”, a arătat Bolojan.

Citește și: Ucraina semnează acordul pentru resurse minerale cu SUA. Ce prevede documentul

În acest context complicat şi dinamic, ar putea fi necesar să ne adaptăm politica externă pentru a răspunde la aceste provocări, a adăugat şeful statului.

”Există însă lucruri care nu se vor schimba, şi anume interesele naţionale ale României: o ţară în siguranţă, o ţară prosperă, o ţară de încredere, în pace cu vecinii. Suntem o ţară sigură, pentru că beneficiem de garanţii solide de apărare. Securitatea noastră şi a Europei o datorăm scutului NATO şi garanţiilor date de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Prezenţa trupelor americane şi ale aliaţilor pe teritoriul României nu a făcut altceva decât să întărească securitatea Europei, iar noi vom pleda pentru menţinerea lor”, a subliniat el.

Potrivit lui Bolojan, ”greutatea cuvântului României pe plan extern va depinde atât de stabilitatea politică internă, de buna guvernare şi de accesarea fondurilor europene, cât şi de desfăşurarea liberă şi corectă ale alegerilor programate în luna mai”.

”Indiferent de disputele politice interne, sunt convins că vom găsi puncte de vedere comune în susţinerea intereselor naţionale ale ţării noastre”, a arătat lie Bolojan.

”Cu siguranţă vă pot spune de acum că AUR nu susţine ca România să trimită vreun soldat în Ucraina, fără ca o organizaţie din care facem parte să-şi asume clar un rol de menţinere a păcii, fie că vorbim de ONU, fie că vorbim de NATO”, a declarat marţi, liderul AUR, George Simion.

Candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale Crin Antonescu a transmis, marţi, că România nu trebuie să trimită în Ucraina nici soldați, nici trupe de menținere a păcii. ”Dacă voi fi președintele României, nu vom trimite trupe în Ucraina. Punct!”, a subliniat Antonescu.

Şi președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a pronunţat categoric împotriva trimiterii de trupe românești de menținere a păcii în Ucraina, spunând că acolo este război și nu există nici măcar o perspectivă apropiată de pace.

”Astăzi răspunsul este categoric nu. Este război acolo, nu există nici măcar perspectiva foarte apropiată a unei înțelegeri care ar însemna pace, deci categoric nu. (…) Putem dezvolta ce înseamnă forțe de menținere a păcii, care sunt prioritățile, încetarea focului nu este pace, acordul de pace urmează mai târziu. Eu sunt pentru a se ajunge cât mai repede la încetarea focului ca să deschizi calea pentru dialogul diplomatic. Asta nu înseamnă că Ucraina a pierdut, că Rusia a câștigat, nu înseamnă că, după încetarea focului, nu ai posibilitatea de a ajunge la o înțelegere acceptabilă pentru Ucraina. Dar, în acest moment, trimitere de trupe, nu, fiindcă e război, nu trimiți trupe în război, dacă nu vrei să intri în război, și eu sunt categoric împotrivă”, a declarat Kelemen.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
Playtech.ro
Suma pe care o primesc pensionarii după mica recalculare! Banii vin din luna mai
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Succes financiar în aprilie pentru trei zodii. Vor scăpa de grija banilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul în România? Ce se întâmplă cu banii cash în 5 ani. Ordin în Europa
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)