Ilie Bolojan, despre negocierile pentru Guvern: „Trebuie să fim corecţi, PSD are cel mai mare număr de parlamentari, deci dacă vrea să îşi asume funcţia de premier, trebuie să înţelegem”

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că formarea unui Guvern cu o largă susţinere în Parlament este prioritatea absolută în acest moment, pentru ca astfel să se poată ajunge cât mai repede la o lege a bugetului şi să poată fi începută reformarea statului român.
Filip Stan
09 dec. 2024, 21:54
Ilie Bolojan, despre negocierile pentru Guvern:

Bolojan spune că negocierile pentru formarea Guvernului trebuie să se desfăşoare după un model nou, în care fiecare partid să propună cei mai buni oameni pe care îi are pentru anumite ministere, nu să fie negociate pur şi simplu portofolii, la fel cum se întâpla până acum.

„Am avut un vot puternic anti sistem si sunt cateva lectii, pe scurt. Politica nu va mai fi cum a mai ffota, partidele trebuie sa inteleaga ca jocul la orgolii mici nu va mai da rezultate, ceea ce inseamna ca trebuie muncit pentru tara si promovarea oamenilor cu o cariera in spate.

Am avut o cumpana a democratiei si cred ca urmatoarele luni va trebui sa aratam ca am inteles ca trebuie o reforma a politicului si a statului, trebuie sa lucram pentru a reduce inflatia. Daca vom arata ca am inteles, va fi bine, daca nu, sa nu credem ca lucrurile vor inceta. O propaganda prinde cand increderea in institutiile statului este slabita.

Cat timp nu intelegem aceste chestiuni, sa nu ne asteptam ca oamenii sa ne creada.”, a declarat Ilie Bolojan la Digi.

Întrebat dacă i se pare un moment de cumpănă pentru stabilitatea socială din România, liderul PNL a recunoscut că este o perioadă dificilă.

„Imi fac griji pentru pacea sociala, pentru ca fara stabilitate, Romania este oricum intr-o situatie dificila, cu deficit de peste 8%, am luat credite si vom fi obligati sa luam credite cel putin la fel de mari, si daca nu se opreste risipa, dezechilibrul bugetar se poate transforma in criza. Nu va fi un an usor si e mult mai bine sa le explicam sincer oamenilor. Anul care vine suprapune corectii bugetare cu masuri pentru a accesa fonduri europene si cu masuri care sa arate ca am inteles acest vot.

Altfel, votul de furie va fi si mai consolidat.”, a mai spus acesta.

Citeşte şi: O fostă colegă de la Ministerul Mediului scoate la iveală detalii despre activitatea profesională a lui Călin Georgescu: „A primit 400.000 de dolari, fără licitaţie publică. Şeful meu mi-a zis direct: taci şi execuţi ce spune Georgescu!”

Ilie Bolojan a detaliat şi care este rolul cetăţenilor în această perioadă tulbure, în completarea celui al autorităţilor.

„Cetatenii in perioadele dintre alegeri nu au alt instrument decat sa se comporte responsabil si sa puna presiune pe partidele politice pentru a face ce tine de ele. Iar noi trebuie sa eliminam incertitudinile, sa formam cat mai repede un guvern stabil, care sa dea incredere ca Romania este o tara stabila, in care poti sa investesti.”, crede a acesta.

Liderul liberal a subliniat din nou necesitatea ca România să aibă cât mai repede un Guvern care să reformeze statul şi administraţia.

„In baza intelegerii de saptamana trecuta cred ca avem toate premisele ca incepand de maine partidele sa intre la discutii, in sensul de a stabili programul guvernului si un plan clar pentru urmatoarele luni. Apoi trebuie ca partidele sa isi trimita cei mai buni oameni in ministerele unde au expertiza.

Trebuie sa reducem numarul de ministere, de posturi de secretari de stat, de agentii. Cu asta nu cred ca exista o problema in coalitie si cred ca putem incepe reforma statului. Sper ca pana la sfarsitul anului sa avem un nou guvern, care sa se bazeze pe o majoritate stabila.

Indiferent cine va fi premierul si cine vor fi ministri, avem nevoie de sustinere mare parlamentara, iar pentru asta trebuie sa implementam reforme. Daca vrem sa vedem actiune si rezultate, trebuie sa ne ocupam de ceea ce vrem sa facem, nu sa fim ipocriti. Evident ca este de bun simt ca fiecare partid sa ocupe portofoliile intr-o oarecare proportie.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale 2025. Când vom merge din nou la vot, ce s-a decis. Am putea vota de Paşte!

In afara de a avea un guvern stabil, cu un program de reforme, nu vom putea fugi nici de alegerile prezidentiale. Va puteti imagina daca continua lupta intre cele patru partide din coalitie si fiecare cu candidatul sau, ce se va intampla. Cred ca trebuie gasita cea mai buna solutie si cu cat sunt mai putini candidati, cu atat este mai bine si certurile dintre partide sunt limitate. Daca s-ar gasi un candidat integrator, care sa sustina si Romania traditionala, dar si Romania urbana, am arata ca am inteles votul romanilor si ar creste si sansele. Trebuie sa intelegem si sa ne facem o analiza personala, daca suntem in masura sa integram electorate, altfel sa gasim un om serios, sunt sigur ca se poate gasi o formula.

Trebuie identificate solutiile, astfel incat la inceputul anului sa avem deja o idee de candidat. Cred ca trebuie data o perspectiva clara, ca oamenii sa stie care este agenda.

Eu mi-a dori sa anuntam ca alegerile parlamentare sunt la sfarsitul lunii noiembrie, din 4 in 4 ani, si asa sa ramana pentru 30 de ani. Asta ar arata seriozitate si predictibilitate.”, a declarat Bolojan.

Preşedintele PNL a vorbit şi despre scenariul în care unul dintre partidele „pro-europene” ar trebui să rămână în opoziţie.

„Efortul mare va fi cel de guvernare. Cu cat sunt mai multe partide, cu atat este coalitia mai stabila. Masurile luate nu vor fi populare, de aceea este nevoie de o sustinere cat mai larga. Sigur, cu cat sunt mai multe partide, cu atat este mai greu, dar si asta arata ca am inteles votul oamenilor.

Trebuie sa avem si un presedinte predictibil.”, a explicat preşedintele CJ Bihor.

Bolojan, întrebat dacă el va fi candidatul coaliţiei la prezidenţiale: „Eu am venit aici pentru a reprezenta judeţul Bihor şi în două zile m-am trezit preşedinte interimar al PNL”

„Eu cred ca nu trebuie sa ne aruncam, nu trebuie sa ne punem panouri, acum trebuie sa lucram pentru a forma cat mai repede un guvern. Apoi trebuie, pe baza studiilor reale, sa gasim o persoana sau doua care sa integreze aceste valori. Eu am venit aici pentru a reprezenta judetul Bihor si in doua zile m-am trezit presedinte interimar al PNL.”

Întrebat dacă este de acord cu gestul Elenei Lasconi, care i-a trimis o scrisoare lui Donald Trump, Bolojan a lăsat să se înţeleagă că nu.

„Eu cred ca noi, in afara de a da semnale de seriozitate si de reprezentare cu demnitate a tarii noastre, cred ca e bine sa nu introducem in jocurile noastre problemele tarii sau relatiile internationale.”, a spus acesta.

În cele din urmă, Ilie Bolojan a recunoscut că este normal ca PSD, dacă îşi va dori, să ocupe funcţia de premier.

„Trebuie sa fim corecti, PSD are cel mai mare numar de parlamentari si, daca vrea sa isi asume pozitia de premier, trebuie sa intelegem si sa accepta. Dar pozitia de premier nu va mai fi ce a fost, va fi o cruce greu de dus. Faptul ca PSD a aratat ca vrea sa lupte pentru reducerea inflatiei este o treaba buna, exista o baza buna de discutie.”, a încheiat acesta.

Citeşte şi: PSD pune 5 condiţii pentru a participa la guvernarea anti-suveranistă. Ce îi aşteaptă pe românii chiar din ianuarie 2025

 

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea noroc pe toate planurile până pe 23 februarie. Chiar au dat lovitura
Capital.ro
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani și fac inspecția tehnică periodică
Playtech.ro
Cum poţi recupera banii cheltuiţi pe facturile uriaşe la încălzire dacă eşti chiriaş? Beneficiul de care ...
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Rugăciunea care se rostește pe 12 februarie. Ajută la alinarea bolilor și a suferințelor
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Anastasia, o tânără dansatoare din Ucraina, ar fi fost ucisă cu brutalitate de iubit. Tânărul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor după gestul său
Cancan.ro
Felix ÎNȘELAT-O pe Răduleasca! Amanta a rupt tăcerea: un an de întâlniri ascunse, în hoteluri și pe barcă, în timp ce Mihaela trăia în iluzia fericirii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. IGPR a intrat pe fir: Este doar o chestiune de timp
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Olivier Christen avertizează asupra intensificării amenințării jihadiste în Franța
MediaFlux
Peste un milion de pensii cresc cu 250 lei din luna aprilie! Daniel Baciu a explicat cine primește de fapt banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio tezaur furat… Rezervele de aur din băncile ruseşti s-au redus la jumătate în 2024