Preşedintele interimar Ilie Bolojan a reafirmat, sâmbătă, faptul că toate documentele relevante în procesul de anulare a alegerilor de anul trecut au fost deja desecretizate, chiar dacă la Controceni se primesc constant raportări pe anumite teme. ”Dacă nu au relevanţă în speţa respectivă, ele având un caracter secret, nu ai de ce să faci o anumită desecretizare”, a afirmat preşedintele interimar. El consideră că desecretizarea documentelor este o temă de campanie folosită de unii dintre candidaţi pentru a obţine mai multe voturi.
Ilie Bolojan a fost întrebat, sâmbătă, la Prima TV, dacă viitorul preşedinte va mai găsi la Cotroceni documente importante care ar trebui desecretizate pe tema anulării alegerilor de anul trecut.
”Documentele care au fost pe ordinea de zi a şedinţei CSAT în care s-a făcut atunci desecretizarea, au fost desecretize. Total. Cele care au fost pe ordinea de zi şi care au stat la baza respectivă”, a afirmat Ilie Bolojan.
Acesta a precizat că la Palatul Cotroceni se primesc periodic raportări pe diferite teme.
”În permanenţă se fac informări, se fac rapoarte despre anumite situaţii, dar, dacă au o anumită relevanţă într-o speţă, sigur că se poate discuta de ele. Dacă nu au relevanţă în speţa respectivă, ele având un caracter secret, nu ai de ce să faci o anumită desecretizare. Şi deci viitorul preşedinte al României nu are decât să ceară toate rapoartele care au fost făcute de anul trecut şi până anul acesta, dacă, sigur, doreşte să vadă ceea ce s-a predat sub formă de informaţii. Dar eu, uitându-mă doar pe documentele din această perioadă, cred că aspectele care au ţinut de această decizie nu au fost ţinute la secret, sunt făcute publice prin acea decizie de a le face transparente”, a adăugat preşedintee interimar.
Acesta a precizat că desecretizarea documentelor – despre care vorbesc mai mulţi dintre candidaţii la Preşedinţie – este mai degrabă un subiect de campanie.
”E o temă pentru campanie şi, sigur, că într-o campanie electorală, aşa cum v-am spus, se speculează anumite, să spunem, rezerve. Este clar că decizia de anulare a alegilor n-a fost o decizie pe care să şi-o fi dorit nicio ţară, nici România. E o decizie care naşte, vă daţi seama, rezerve, o parte din români s-au poziţionat că au fost de acord cu decizia, foarte mulţi n-au fost de accord cu decizia. De asemenea, unii au considerat că elementele care au fost prezentate au fost suficiente, alţii au considerat că n-au văzut suficiente şi, în general, în campanie se analizează şi se speculează de către candidaţi toate aceste aspecte”.
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a afirmat, în 8 aprilie, că au fost desecretizate toate documentele care au fost înaintate CSAT şi care au avut legătură cu anularea alegerilor de la sfârşitul anului trecut.
Candidatul AUR la alegerile prezidenţiale, George Simion, a declarat, în 16 aprilie, pentru News.ro că, având în vedere că nici până acum nu s-au prezentat dovezi clare despre motivele pentru care s-au anulat alegerile din 2024, scenariul unei noi anulări ”rămâne pe masă”. iar prima sa decizie ca preşedinte va fi desecretizarea imediată şi totală a dosarului anulării alegerilor şi interzicerii candidaturii lui Călin Georgescu.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan crede că decizii ca cea a judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti, care a anulat o hotărâre a Curţii Constituţionale, trebuie atent analizate de sistemul de justiţie pentru că ”nu fac decât să compromită justiţia”. Blojan vorbeşte despre luarea oricărei decizii importante cu ”responsabilitate”, în caz contrar ”nu facem decât să afectăm speranţa în societatea românească, în statul român, într-o lume mai bună”.
”Astfel de decizii trebuie să pună pe gânduri la modul serios sistemul de justiţie, pentru că există o răspundere a magistraţiilor pentru deciziile pe care le iau. Şi nu numai a magistraţilor, fiecare om care are o anumită putere de decizie trebuie să fie conştient că exercitarea acelei puteri trebuie făcută cu mare responsabilitate, pentru că anumite decizii pe care le ai pot să distrugă destine, pot să creeze probleme”, a declarat Ilie Bolojan, într-o emisiune la Prima TV, întrebat despre decizia magistratului de la Ploieşti care a anulat o hotărâre a Curţii Constituţionale, deşi sistemul juridic din România nu prevede această posibilitate.
Ultima oră: Preşedintele interimar Ilie Bolojan a sesizat Curtea Constituţională DOCUMENT
Preşedintele interimar consideră că astfel de decizii, dacă nu sunt corectate de către sistem, ”nu fac decât să compromită justiţia”.
”În felul acesta, din păcate, nu facem decât să afectăm, cum să vă spun eu, speranţa în societatea românească, în statul român, într-o lume mai bună, pentru că nu poţi să ai, să spunem, speranţă că o vei duce bine într-o ţară, dacă nu ai încredere în instituţiile acelei ţări şi în lucrurile de bază care sunt acolo”, a mai declarat Bolojan.
Referindu-se la numeroasele plângeri similare depuse la instanţe din ţară, Bolojan a afirmat: ”Nu poţi să interzici unor cetăţeni să depună contestaţii, dar (…) Înalta Curte a tranşat problema la cel mai înalt nivel. Înseamnă că, dacă nu înţelegem ce înseamnă autoritate de lucru judecat, înseamnă că n-am înţeles nimic. În condiţii în care, în speţe identice, avem decizii diferite, la instanţe diferite, înseamnă că este o problemă şi lucrurile trebuie corectate, în primul rând, din interiorul sistemului de justiţie, prin mecanismele care sunt create în acest sens”.
Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea unei persoane privind anularea Hotărârârii Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, prin care era anulat întregul proces electoral de la începutul lunii decembrie a anului trecut.
Decizia a fost amplu criticată, fiind demarată o verificare de către Inspecţia Judiciară Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Curtea Constituţională, dar şi persoane fizice au declarat recurs.
ICCJ a respins, vineri, cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale 32 din 6 decembrie 2024, anulând practic decizia de joi a Curţii de apel Ploieşti.