Ilie Bolojan anunță că dorește mărirea vârstei de pensionare pentru magistrați, arătând că aceștia nu pot să se pensioneze la vârste de 47 sau 50 de ani, atunci când se află la apogeul maturității profesionale.
Ilie Bolojan a subliniat că este nevoie de o reformă în sistemul de pensii al magistraților, dat fiind că aceștia ajung la vârsta profesională optimă fix când ies la pensie și că ar putea valorifica experiența acumulată în continuarea activității în serviciul public.
Președintele interimar al României a menționat că această problemă nu se rezumă doar la pensie, care este justificată de anii de muncă, ci și la impactul asupra calității și încrederii în sistemul de justiție.
Magistrații ce au mai mulți ani de experiență pot să contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității sentințelor și la creșterea predictibilității acestora, ceea ce, implicit, ar reduce numărul de procese și ar întări încrederea publicului în instanțe.
„Eu, fără niciun fel de tentă populistă, am spus-o încă de anul trecut: nu ne mai putem pensiona magistraţii la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale şi după care ar putea să fie într-adevăr valorificată această experienţă în serviciul public.
Citește și : Ilie Bolojan, anunţul care îngrijorează pe toată lumea: „Contextul este destul de complicat”
Nu e doar o problemă de faptul că nivelul unei pensii nu este justificat cu anii de muncă, e o problemă de calitate şi de încredere în sistemul de justiţie, pentru că, cu cât ai sentinţe mai de calitate, mai predictibile, care respectă speţele – în speţe identice, la instanţe diferite să ai aceleaşi sentinţe – asta înseamnă că ai predictibilitate. Şi va scădea mult numărul de procese”, a spus Ilie Bolojan la podcastul „Friendly Fire”.
Ilie Bolojan a mai explicat că este importantă existența unei diferențe între valoarea pensiei și vârsta de pensionare, subliniind că aceste aspecte sunt fundamentale pentru funcționarea normală a sistemului de justiție românesc.
Președintele interimar a mai adăugat că, dincolo de considerente financiare, este vorba și despre asigurarea unui sistem judiciar mai eficient și mai stabil. În acest context, a fost depus la Parlament de către liderii Coaliției un proiect de lege privind legile magistraților.
„Sunt aspecte diferite, sunt aspecte pur şi simplu de normalitate”, a mai spus Bolojan.
Citește și : Ilie Bolojan, anunțul momentului despre vizele pentru SUA: „Românii vor să fie percepuți ca o națiune de mâna întâi”
Proiectul legislativ propus prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, precum și personalul de specialitate juridică, să se poată pensiona și să beneficieze de pensia de serviciu doar dacă au o vechime de minimum 25 de ani în funcțiile respective și au împlinit vârsta de cel puțin 48 de ani.
De asemenea, se preconizează atingerea vârstei de 65 de ani pentru pensionare în rândul magistraților până în 2045, ceea ce ar însemna o ajustare graduală a vârstei de pensionare în sistemul judiciar, arată Capital.