Bolojan a subliniat că, având în vedere termenul scurt pentru pronunțarea deciziei, este „imposibil” ca renumărarea celor aproximativ 9 milioane de voturi să se desfășoare într-un timp atât de limitat.
„Nu doar că s-a dispus renumărarea voturilor, dar s-a dat un termen de pronunțare până mâine la prânz, ceea ce înseamnă că este imposibil de respectat. Cele 9 milioane de voturi, în saci, vă puteți imagina că trebuie luate din saci, trebuie numerate, trebuie supravegheată numărătoarea. O decizie, când se dă, dacă nu o poți pune în practică, nu o poți numi o decizie bună”, a spus Bolojan la Antena 1.
Președintele interimar al PNL a adăugat că este „foarte probabil” ca un nou termen să fie stabilit pentru renumărare, dar că acesta nu va putea avea loc înainte de alegerile parlamentare, având în vedere implicarea membrilor birourilor de vot, care sunt și implicați în organizarea scrutinului parlamentar.
„Nu poate fi înainte de alegerile parlamentare, pentru că o bună parte dintre membrii birourilor care trebuie să numere sunt și la parlamentare. O să avem o finalizare săptămâna viitoare, deci și o validare și pe acest fond de neîncredere pe care îl avem, în loc să ne concentrăm pe alegerile parlamentare toată atenția este deturnată, se creează o stare de tensiune socială care influențează acest context electoral”, a explicat Bolojan.
Bolojan a subliniat că, într-un context electoral deja marcat de suspiciuni și agitație, orice decizie confuză, precum cea referitoare la renumărarea voturilor, nu face decât să adâncească îngrijorările și să influențeze negativ reacțiile alegătorilor în cadrul alegerilor parlamentare.
„Problema de bază că este că, într-o zonă electorală plină de suspiciuni, plină de agitație, orice decizie de genul acesta, confuză, nu induce decât îngrijorări, tensiuni și reacții la vot, la parlamentare, pe care poate nu le putem prognoza. Oamenii se gândesc, dar oare ce o să fie, dacă le validează, dacă nu le validează? O să ne trezim, exact ca la prezidențiale, că s-ar putea să ne doară capul. Nu pe cei din politică, ci pe cetățeni”, a mai spus liderul PNL.
În ceea ce privește situația internă a PNL, Bolojan a comentat și despre posibilele greșeli comise de partid în relația cu PSD, subliniind că greșeala „mare” a PNL nu a fost coaliția cu social-democrații, ci lipsa de grijă în campania electorală, când au fost făcute critici dure care au „ostilizat” alegătorii.
„Eu cred că greșeala mare a PNL nu a fost neapărat coaliția cu PSD. Când ești în campanie e bine să ai grijă ce spui, cât de dur critici, pentru că dacă îi demonizezi și îi desființezi, la un moment dat îți ostilizezi electoratele, puternic, și când viața te obligă să stai la masa cu ei, nu mai știu electoratele tale ce să creadă și generezi dezamăgire”, a spus Bolojan.
De asemenea, liderul PNL a mai spus că, în perioada în care România a avut o majoritate politică stabilă, s-a ratat oportunitatea de a face reforme importante pentru țară. „Am avut peste doi ani de zile, înainte de perioada electorală, o majoritate stabilă, și aceasta a ratat fereastra de a ataca problemele României, de a face reforme”, a încheiat Bolojan.